Lovitura primita de Romania din partea Israelului. Cat ne costa stoparea exportului de carne de vaci si oi spre Orient
In timp ce fermierii romani se plang ca au castiguri mici pentru ca in tara nu sunt suficiente abatoare, iata ca primim inca o lovitura.
De astazi, Israelul refuza sa mai cumpere vaci sau oi de la noi, dupa ce autoritatile de acolo au descoperit grave nereguli in transporturi: de la animale bolnave pana la lipsa certificatelor de sanatate. Din aceasta cauza putem sa pierdem dintr-un foc 31 milioane de euro. La aceasta valoare s-au ridicat anul trecut exporturile catre aceasta tara.
90% din mieii pe care un fermier din localitatea Radesti, Alba, ii creste pleaca la export. Insa el este doar un pion intr-o afacere uriasa. Isi vinde animalele la un pret de nimic, catre un mare exportator. Acum insa, pentru ca Israelul a anuntat ca a blocat importurile din Romania, afacerea lui este in mare pericol.
Ioan Moga, fermier Alba Iulia: "Se defiinteaza toate efectivele din Romania, daca cei mai de sus nu se gandesc la noi. Nu stiu ce o sa se aleaga de noi."
Israelienii au sesizat Romania dupa ce la ei au ajuns transporturi de "animale interzise pentru import, care nu au fost testate periodic si care nu aveau certificate de sanatate". Cazurile raportate nu au dus la rezolvarea problemei, acuza strainii asa ca acum au decis sa anuleze toate licentele de import. Prea tarziu au reactionat si autoritatile romane.
Numai anul trecut Romania a exportat vaci in Israel de peste 16 milioane de euro si oi de 15 milioane de euro. Abia cand a ajuns cutitul la os autoritatile romane sustin ca sunt in negocieri cu israelienii pentru a deschide in Romania trei abatoare. Aici ar putea fi sacrificate animalele, iar carnea sa fie trimisa la Tel Aviv.