Romanii au pariat pe bovinele "Black Angus" si au castigat. Cu cat se vinde suta de grame de carne in restaurante
O friptura de vita cu un gust, o aroma si mai ales o textura de neegalat. La asta au visat cei care au renuntat sa mai creasca bovine din rase autohtone si au pariat pe "Black Angus''.
Din pacate, pentru ca avem putine abatoare aceasta carne nu ajunge in cantitati mari pe piata interna, asa ca in multe locuri clientii platesc intre 30 si 50 de lei pentru 100 de grame de specialitati aduse din Argentina sau Noua Zeelanda.
In ultimii ani, pretul laptelui a scazut drastic, asa ca multi fermieri s-au axat pe rasele de carne. In judetul Alba, un crescator a renuntat la vacile de lapte si a decis sa cumpere sase vaci din rasa Black Angus. Investitia initiala s-a ridicat la 15.000 de euro si dupa trei ani omul a intrat pe profit. Pe 18 hectare de pasune, la Șona, are deja 27 de exemplare.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
Cornel Folea, fermier: "Aceste animale le-am achizitionat in urma cu cinci ani de zile cu scopul. Sunt niste animale care nu necesita adaposturi speciale, traiesc foarte bine si la -30 de grade si la +30 de grade."
La Sibiu, principalul crescator de Black Angus a dezvoltat un program prin care vinde la preturi avantajoase animale pentru reproducere iar apoi cumpara viteii pentru ingrasare si sacrificare. Carnea in procent de 40% ramane in Romania, iar restul merge in alte tari ale Uniunii Europene.
Laurentiu Serban reprezentant firma crestere si procesare Black Angus: "Dupa 7 ani de pornirea programului, ne situam cu peste 350 de parteneri, fiind in continuare in crestere."
Vasile Luputi, crescator vaci Black Angus: "Taurasii nostri ajung in Germania unde calitatea carnii este mai bine apreciata, este o carne bio."
Timid au aparut si la noi celebrele steackhouse-uri care servesc fripturi din carne de vita.
Insa, in timp ce fermierii romani iau intre 3 si 5 euro pe kilogram-cei mai multi neavand mijloace de procesare- carnea se intoarce in farfuria clientului de aici cu un pret care variaza intre 30 si 50 de lei pe suta de grame.
Gabriel Paun, director UE Animals International: "Romania exporta anual milioane de animale vii ieftine si importa in schimb carnea foarte scump. Fermierii din Romania pierd bani, consumatorii trebuie sa plateasca mai multi bani din buzunar."
Pentru Black Angus subventia de la stat este generoasa. Fermierii primesc pentru cresterea fiecarui animal peste 1.200 de euro din fonduri europene. Banii se pot accesa doar in cazul in care crescatorul are minimum 10 animale.