Joburile puse la bataie pentru elevii intre 15 si 18 ani, vara aceasta. Salariul oferit, mai mare decat cel minim pe economie
Sunt tineri, plini de energie si, mai presus de toate, au nevoie de bani. In vacanta de vara gasim tot mai multi adolescenti care lucreaza. Unii prajesc carne pe gratare, altii servesc la terase sau impart sezlonguri.
Tinerii spun ca vor sa invete regulile unui loc de munca. La randul sau, statul stimuleaza firmele care angajeaza elevi intre 15 si 18 ani. Subventia este de 250 de lei lunar, pentru fiecare adolescent.
Cristian are 17 ani si este considerat deja un muncitor cu experienta, pentru ca si anul trecut a lucrat la aceeasi companie de ambalat.
Cristian Fleischman, elev: "Nu este nimic foarte greu, este chiar usor si oricum nu faceam nimic acasa si asa m-am gandit sa vin aici. Si este si o experienta care cred ca imi va folosi mai tarziu in viata."
Cea care il coordoneaza este chiar mama lui, angajata si ea in acelasi loc. De aici a plecat totul: compania a pornit un program de vara pentru copiii angajatilor.
Anul acesta a venit sa lucreze si unul dintre colegii lui Cristian.
Cristian Fejer, elev: "Sa zicem ca castig destul. Ce o sa fac cu banii? Mergem la festivaluri, la mare nu stiu inca, vedem."
Pentru a obtine slujba, adolescentii au depus un CV si au fost chemati la un interviu.
Zoltan Biro directorul societatii: "Ideea a fost sa dam un surplus de practica elevilor, pe langa teoria pe care o primesc cu carul in scoala.Am vrut sa vada ce inseamna un loc de munca real."
Si la Baile Cojocna din Cluj gasim cinci liceeni care au venit sa lucreze pe timpul verii.
Tanar: "Duminica, am prajit 3000 de mici, pe langa gratare si altele."
Andrei are doar 16 ani si lucreaza la terasa din statiune. In trei luni de vara va castiga aproximativ 3000 de lei.
Andrei Colcer, angajat: "As dori sa imi fac scoala de soferi si in decursul anului viitor sa imi cumpar si masina."
Adolescentii castiga putin mai mult decat salariul minim pe economie, dar au planuri mari pentru acesti bani.
Alin Cringusi , elev: "Am niste scule foarte foarte vechi si m-am gandit ca pentru mine mi-ar trebui ceva nou si ca lucrand in orice as putea sa investesc ceva bani si sa imi cumpar o chitara mai noua."
Firmele care vor elevi trebuie sa respecte cateva reguli. Nu au voie sa angajeze adolescenti sub 15 ani, iar cei care nu au implinit 16 ani au nevoie de acordul parintilor. In plus, programul nu trebuie sa depaseasca sase ore, fara ture de noapte si fara munca suplimentara.