Marinarii romani, la mare cautare pe piata internationala. Avantajele unui job pe mare: "E o meserie frumoasa si banoasa"
Marinarii romani sunt la mare cautare pe piata internationala de profil, unde salariile bune vin la pachet cu cerinte pe masura.
De la an la an, sute de tineri urmeaza cursurile unei facultati maritime. Iar companiile straine recunosc nivelul inalt de pregatire al studentilor din Romania si valorifica din plin calitatile acestora.
Sefii unei companii germane, care se numara printre liderii in transport naval la nivel mondial, au venit la Constanta pentru a-i cunoaste pe angajatii lor din Romania. Vorbim despre 100 de navigatori - cei mai multi ofiteri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reprezentant companie maritima: "Aveti un sistem de educatie foarte bun in Romania, avem multi navigatori romani bine calificati. Romanii care sunt in echipajele noastre ne aduc succesul si respecta standardele internationale."
De altfel, tinerii care aleg sa urmeze cursurile unei facultati maritime tintesc sa fie angajati apoi de o companie de profil din strainatate. Drumul nu este deloc usor. Pentru a obtine brevetul de marinar, e nevoie de un an de practica. Asa ca studentii bat pe la usile firmelor de recrutare inca din facultate.
Este si cazul lui Calin Alexandru, care - abia dupa un an si jumatate - a gasit un post sa plece pe mare. In prezent, este ofiter 3 si vrea sa indeplineasca visul tatalui sau, de a deveni comandant.
Calin Alexandru, navigator: "Este foarte greu ca sa patrunzi pe piata maritima dar odata ce ai patruns si te-ai facut remarcat se schimba totul este mult mai usor. Este o meserie frumoasa si in al doilea rand banoasa."
Firmele de recrutari recunosc, la randul lor, ca isi selecteaza oamenii si ii pregatesc dinainte sa termine scoala.
Manager firma de recrutare: "Cererea este mare din partea tuturor armatorilor straini. Din 2000 aceasta cerere a fost in continua crestere. Ne prezentam cu forta de munca specializata si experienta foarte mare."
Cele mai vanate posturi in domeniu sunt cele de ofiteri, in special de ofiteri mecanici. In Romania, intr-o tara fara flota, sunt peste 20.000 de marinari.