Interviu cu un virusolog român din Noua Zeelandă, despre noul coronavirus: „Acest virus va rămâne cu noi pentru totdeauna”

×
Codul embed a fost copiat

Noul coronavirus va rămâne cu noi pentru totdeauna, la fel ca alte virusuri care generează acum aproximativ 30% din răcelile anuale.

Acest lucru este susținut de un virusolog român de la o universitate din Noua Zeelandă, unde sunt înregistrate puţine îmbolnăviri şi decese din cauza COVID-19.

Mihnea Boștină crede că un vaccin va fi validat până la sfârşitul anului, dar producţia acestuia la scară largă va fi o provocare cel puţin la fel de mare precum descoperirea lui.

Într-un interviu acordat jurnalistului Știrilor ProTv, Cosmin Stan, specialistul a explicat pe larg cum s-a ajuns la pandemia de COVID-19.

Citește și
În SUA, COVID-19 a devenit principala cauză a decesului în rândul populaţiei, cu 1.800 de oameni pe zi, în medie
COVID-19 a devenit principala cauză a decesului în rândul populaţiei, în SUA
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Cosmin Stan: "Cum explicaţi ravagiile făcute de coronavirus în țări foarte dezvoltate? Unde s-a greşit?"

Mihnea Boștină: "În primul rând a fost greşeala istorică de a nu lua în calcul apariţia unui nou coronavirus pentru că asta din păcate însemna bani. Deşi am avut două avertismente foarte serioase pe care le-am evitat la limită, Sars-ul din 2003 şi Mers-ul din 2013. În mod normal ar fi trebuit să existe o serie de medicamente, care dacă nu aprobate, cel puţin să fie în stadii mult mai avansate de teste medicale. Asta ne-ar fi asigurat un avans de câteva luni bune în găsirea unor soluţii. În al doilea rând, majoritatea guvernelor nu au luat în serios avertismentele venite din ianuarie şi februarie. Există moda acum de a blama China pentru întreaga situaţie, însă s-a ştiut din decembrie de apariţia unui nou virus. La începutul lui ianuarie am ştiut exact despre ce virus este vorba, la mijlocul lui ianuarie am ştiut că se transmite de la om la om, iar la sfârşitul lui ianuarie am avut cazuri identificate în multe locaţii pe glob inclusiv în Europa şi America. Acum, indiferent de acurateţea datelor venite din China, am ştiut că este vorba de ceva grav şi am ştiut că principala soluţie este distanţarea socială şi măsuri de igienă specială. Ori a durat săptămâni până când primele măsuri serioase au fost luate la o scară suficient de mare încât să poată avea un efect asupra răspândirii virusului la o scară mai mare."

Cosmin Stan: "Având în vedere situaţia din România, ce ar trebui făcut în continuare?"

Mihnea Boștină: "Cel mai important este scăderea ratei infecţiilor, adică menţinerea măsurilor de distanţare socială atunci şi acolo unde este nevoie. În plus, calibrarea sistemului medical la necesităţile impuse de noul virus. O parte din sarcină revine Guvernului, iar parte din sarcina ne revine nouă tuturor."

Cosmin Stan: "Când vom scăpa de acest virus?"

Mihnea Boștină: "Cel mai probabil, acest virus va rămâne cu noi pentru totdeauna şi va circula anual în populaţie la fel ca cele alte patru specii de coronavirus care sunt responsabile de până la 30% din cazurile de răceală înregistrate anual. Vom putea însă scapa de ameninţarea lui."

Cosmin Stan: "Cum?"

Mihnea Boștină: "Aşa cum am scăpat de ameninţarea atâtor alţi microbi care au făcut prăpăd de-a lungul istoriei. Cu medicamente şi cu vaccinuri."

Cosmin Stan: "Cât de repede am putea avea un vaccin?"

Mihnea Boștină: "Există probabil la ora actuală peste 100 de candidaţi pentru un vaccin şi nu este exclus ca numărul acestora să crească spectaculos în următoarele luni. Pentru cinci dintre aceşti candidaţi s-a trecut deja la stadiul de teste pe persoane. Aşadar, cu siguranţă vom avea un vaccin şi foarte probabil vom avea mai mult de un vaccin. Dacă lucrurile merg bine şi probabil că vor merge bine ţinând cont de contribuţiile financiare alocate până acum în această luptă, putem să aşteptăm rezultate pozitive spre sfârşitul acestui an şi un vaccin aprobat în iarna. A doua problemă este asigurarea numărului de doze necesare. Va fi greu de confecţionat sutele şi sutele de milioane de doze într-un timp relativ scurt. Există un număr limitat de facilităţi care ar putea produce vaccinul, iar acestea sunt deja folosite. Ar fi criminal să oprim producţia unor vaccinuri esenţiale să ne gândim ca sezonul trecut au murit peste 140.000 de persoane de pojar, o boală pentru care există deja un vaccin. Pe de altă parte, ştim că este posibilă producerea anuală a peste un miliard doze de vaccinuri antigripale aşa că nu este o sarcină imposibilă. Dar trebuie ţinut cont că producerea unei cantităţi suficiente de doze este o problemă cel puţin la fel de importantă ca existenţa unui vaccin. Şi, în final, costul pentru o doză va trebui să fie abordabil pentru toate ţările lumii."

Cosmin Stan: "Ce ar trebui să învăţăm cu toţii din această pandemie?"

Mihnea Boștină: "În primul rând, sper că o să renunţăm puţin la aroganţa asta specifică speciei şi să înţelegem că chiar dacă suntem mulţi, aproape 8 miliarde, nu suntem nici atât de puternici, nici atât de inteligenţi, nici atât de bine organizaţi şi nici atât de pregătiţi pe cât ne place să credem. În al doilea rând, sper să înţelegem că astfel de scenarii sunt pe cât de dramatice, pe atât de obişnuite. Asistăm la un simplu capitol între multe altele care s-au repetat la scara istoriei şi care se vor întâmpla în viitor poate chiar mai des. Şi în al treilea rând, sper să înţelegem că avem un singur atu în această luptă, cunoaşterea ştiinţifică. Şi dacă nu învăţăm să jucăm la timp acest atu, vom pierde partidă de fiecare dată. Diferenţa dintre un om prost şi un om inteligent, dar fără informaţia necesară este foarte mică ori ce trebuie făcut acum este acumularea acestei informaţii. La câteva sute de ani de când am început să organizăm acest tip de cunoaştere ştiinţifică ştim foarte bine ca o putem face, ştim foarte bine cum poate fi folosită şi ştim foarte bine ori ar trebui să ştim foarte bine ce mult succes are. Cu cât vom studia mai mult, cu atât vom ştii mai mult ca specie. Cu cât ştim mai mult cu atât mai multe arme vom avea pentru următorul capitol din această luptă. Să ne gândim ca peste tot acum, miliarde de viruşi infectează miliarde de animale care suferă continuu mutaţii care infectează, care se adaptează, care evoluează. Undeva, chiar acum în timp ce vorbim, ni se pregăteşte ceva."

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Coronavirus România, LIVE UPDATE 21 aprilie. 498 de decese
Coronavirus România, LIVE UPDATE 21 aprilie. 498 de decese

Coronavirus România, LIVE UPDATE 21 aprilie. Numărul românilor uciși de COVID-19 a urcat marți la 498. În plus, a apărut un nou focar în județul Suceava - de această dată într-un centru de reabilitare neuro-psihică.

COVID-19 a devenit principala cauză a decesului în rândul populaţiei, în SUA
COVID-19 a devenit principala cauză a decesului în rândul populaţiei, în SUA

La nivel mondial, bilanţul deceselor provocate de coronavirus a depăşit 170.000, iar cel al infectărilor sare de 2,4 milioane.

SUA au numit primul ambasador în Belarus după mai bine de zece ani. Motivul absenței diplomaților americani la Minsk
SUA au numit primul ambasador în Belarus după mai bine de zece ani. Motivul absenței diplomaților americani la Minsk

Statele Unite au numit luni primul lor ambasador în Belarus după peste zece ani, a anunţat Casa Albă, o tentativă de apropiere de acest aliat apropiat al Moscovei, notează AFP.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, infectat cu COVID-19, a fost transferat cu elicopterul la ”Matei Balș”
Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, infectat cu COVID-19, a fost transferat cu elicopterul la ”Matei Balș”

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a fost confirmat cu coronavirus şi a fost transportat, în noaptea de luni spre marți, la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti, cu un elicopter.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.