Investițiile în culturile de mure, un succes în 2018. Profitul scos dintr-un hectar
Investiţiile în culturile de mure s-au dovenit în acest an un succes. Zilele călduroase urmate de ploi abundente au ajutat fructele să crească mari şi gustoase.
În Alba şi Bistriţa, de exemplu, cultivatorii şi-au recuperat deja banii şi merg pe profit. Şi clienţii sunt în avantaj, pentru că murele autohtone sunt mult mai ieftine.
Sorin a cumpărat în localitatea Sânmihaiu de Câmpie, din judeţul Bistriţa, un hectar de pământ pe care a plantat mure. Afacerea a mers bine de la bun început, aşa că omul
şi-a recuperat investiţia de 10.000 de euro.
Tot ce vinde acum se transformă în profit: preţul fructelor a crescut, iar un kilogram de mure se cumpără, anul acesta, cu 15 lei.
Sorin Sigmirean, proprietar cultură de mure: "Fructele le duc la laboratoare, în Bistriţa, Târgu Mureş, Cluj, plus la intermediari, nu e problemă. Piaţa de desfacere nu e o problemă, mă cunosc, ştiu că sunt fructe bio, nu le stropesc cu substanţe chimice."
În Alba, un tânăr care a muncit în străinătate a plantat mlădiţele dintr-un soi productiv american pe 1600 de metri pătraţi.
Valentin Popa, producător: "În fiecare zi trebuie culese, pentru că se coc treptat. Un avantaj mare este că nu se coc toate odată şi pot fi valorificate treptat, pentru că sunt perisabile fructele. Anul ăsta e o producţie cu 25% mai mare."
Fructele cu un gust dulce-acrişor se culeg zi de zi, pentru că nu sunt stropite şi astfel nu rezistă.
Murele au un puternic efect antioxidant şi sunt bogate în vitamina C şi fibre.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!