Afacerea cu care 2 olandezi au dat lovitura în România. 70.000 de euro profit într-un an
Cânepa, plantă care în perioada comunistă aducea profituri mari României, a început să fie cultivată pe suprafeţe întinse.
Străinii au fost primii care și-au dat seama de potențialul ei, mai ales că poate fi folosită atât în construcții, cât și în industrie.
La Salonta, în Bihor, doi olandezi cultivă cânepa pe o sută de hectare. Străinii au ales România pentru că înainte de 1989 planta ne plasa pe primul loc în Europa la export, iar clima este prielnică.
Alegeri 2024
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
02:43
Rezultate alegeri prezidențiale în Argeș, ”fieful” PSD. Diferenţă de doar 10 sutimi între Călin Georgescu şi Marcel Ciolacu
02:09
Rezultate alegeri prezidențiale în Timiş. Elena Lasconi pe primul loc, urmată de Călin Georgescu şi George Simion
01:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Teleorman. Marcel Ciolacu, victorie în judeţ. A obţinut dublu faţă de Călin Georgescu
Ruud Heikens, fermier: „Asta-i o plantă de cânepă, de la care folosim botele. Alea vor fi pentru fibră. Aicea, unde-i înflorit acum, aicea vine sămânţa."
Anul trecut, olandezii au recoltat 70 de tone de seminţe de cânepă, pe care le-au vândut unei fabrici de uleiuri cu 60.000 de euro. Pentru tulpini au încasat încă 10.000 de euro.
Lourand Kertmehi, director fabrică de uleiuri: „Suprafaţa de cânepă este în creştere în fiecare an, din 2016 încoace. Noi suntem procesatori de seminţe de cânepă, procesam seminţele, le decorticăm, le presam, obţinem ulei şi alte produse derivate."
Ulei din cânepă se obţine şi într-o fabrică din Cluj. În alimentaţie poate fi folosit pentru praparea salatelor, pastelor cu orez sau a cartofilor la cuptor.
Producător: „Uleiul de cânepă are o culoare verde, o consistenţă mai mare decât uleiurile rafinate, datorită procesului de producţie."
Proprietara fabricii susţine că uleiul de cânepă este şi extrem de sănătos.
Felicia Tulai, proprietar fabrică de uleiuri: „Dintre uleiuri, uleiul de cânepă este considerat cel mai echilibrat, produs datorită faptului că structură de acizi omega 3, omega 6, omega 9 este cel mai echilibrat pentru ceea ce noi avem nevoie."
Pentru că au un gust plăcut, seminţele de cânepă pot fi adugate în salate, feluri principale sau desert. Din ele se face şi faină, care are un conţinut bogat de fibre alimentare şi ajută tranzitul intestinal.
Tulpinile de cânepă se folosesc ca aşternut pentru animale ori la construcţia de case ecologie. Unii constructori susţin că pereţii făcuţi dintr-un amestec de rumeguş de cânepă, var şi apă reglează umiditatea din case şi consuma bioxidul de carbon din locuinţe.
Oana Suciu, antreprenor: „Nu se dezvoltă mucegaiuri şi bacterii, odată datorită umidităţii constante, iar apoi datorită vărului din compoziţie care e alcalin."
Cânepa se foloseşte şi în cosmetică. Loţiunile care conţin ulei obţinut din această plantă sunt uneori recomandate pentru calmarea şi recondiţionarea pielii uscate şi ajută la reducerea acneei.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!