Metodele prin care marile universități câștigă bani chiar și în timpul vacanțelor
Multe universități mari din țară au înteles că pot face profit și vara, când studenții sunt în vacanță și nu plătesc taxe.
Cele de științe agricole, de pildă, vând produsele din fermele și serele proprii, în timp ce altele închiriază căminele studențești.
Cei mai mulți bani, vin însă din contractele de cercetare, pe care unele instituții au început să le încheie și cu firme din alte țări.
La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară în Cluj - studenții fac practică într-o fermă și mai multe sere. Produsele pe care le obțin sunt vândute apoi în magazinele universității:
Client: "Ce am cumpărat? Pere, ouă, caș. Cumpăr pentru că sunt proaspte și bune și nu îs date cu nimic. Avem încredere în agronomie, în instituții."
De pe urma magazinului, Universitatea câștigă într-o lună 200.000 de lei. Din acest bani sunt plătiți 45 de angajați care lucrează în serele și ferma școlii.
Lucian Naș, director general administrativ USMV Cluj: "Ne vindem produsele zilnic: ouă, lapte, iar momentan avem și ardei, roșii. Pere au colegii."
Și Universitatea Babeș-Bolyai a găsit o cale ca să facă profit. După ce pleacă studenții în vacanță, închiriază camerele din cămin turiștilor.
Banii câștigați sunt folosiți pentru renovarea imobilelor.
Laura Irimieș, purtător de cuvânt Universitatea Babeș-Bolyai: "Noi punem la dispoziție undeva la 1.000 de locuri de cazare în camere cu 2, 3 și 5 paturi care se închiriază cu prețuri între 100 de lei pe loc, pe noapte până la 150 de lei.”
La Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați - în schimb - vara se fac bani frumoși din cercetare. Unic în România, bazinul de încercări al Facultății de Nave este folosit pentru teste de diverse firme.
Prof. dr. ing. Costel Iulian Mocanu, decan Facultatea de Arhitectură Navală: "Având în vedere faptul că noi lucrăm aceste proiecte de cercetare și cu studenți, deci costurile nu sunt chiar atât de mari.”
La fel se întâmplă și la Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor. Instituția are contracte de cercetare de câteva sute de mii de euro - unele cu companii mari din Europa.
Mihaela Cotârleț, Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor: "O valoare totală de 150.000 de euro, încheiat cu o companie din Belgia. Aceste enzime au fost folosite pentru hrana păsărilor.”
Universitatea Dunărea de Jos din Galați face bani și din meditații pentru bacalaureat sau admiterea la facultate. Cursurile costă de la câteva sute de lei până la câteva mii de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: bani, elevi, facultati, universitati, studenti,
Dată publicare:
08-07-2018 17:46