INS: Scumpirile din facturi și de pe rafturi au afectat mult bugetul unei familii obișnuite în 2021 față de 2020
85% din banii câştigaţi de o familie obişnuită de români se duc pe cumpărături strict necesare, taxe şi facturi. Din păcate, rămân prea puțini pentru economii, ori investiții.
Datele au fost comunicate de Institutul Naţional de Statistică şi arată cât de vulnerabili sunt oamenii în faţa unor cheltuieli urgente, neașteptate, ori atunci când se pensionează. Economiștii spun că deși salariile ar putea să crească în unele sectoare, anul acesta este posibil ca orice mărire să fie topită de inflația tot mai mare.
Scumpirile din facturi și de pe rafturi au afectat mult bugetul unei familii obișnuite în 2021 față de 2020, potrivit Institutului de Statistică.
Alegeri 2024
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
Astfel, veniturile totale medii ale unei familii au fost anul trecut de 5.683 de lei lunar, în creștere cu aproape 9% față de 2020. Din acești bani, cheltuielile totale au însemnat mai bine de 85% - adică 4876 de lei, mai mult cu 2% comparativ cu 2020. Restul ar fi economii, atunci când se pot face.
Din totalulul cheltuielilor, 61% sau aproape 3.000 de lei se duc pe consum – adică pe mâncare, facturi, carburanți și ce mai e nevoie în casă. Impozitele și contribuțiile la stat iau altă parte de 33,2%, adică mai bine de 1600 de lei, așa că e lesne de înțeles că pentru investiții aproape că nu mai rămâne niciun ban.
Adrian Codirlașu, vicepreședintele Asociației Analiștilor Financiari: „În caz de nevoie sau pentru pensionare, resursele sau disponibilitățile bănești vor fi extrem de mici comparativ cu nevoile. Economia va continuă să crească, însă și prețurile vor continua să crească și e posibil că creșterile de salarii să nu compenseze majorările de prețuri, în special pe partea de energie.”
Cu o inflație ajunsă deja la 14% și estimări că va crește în continuare, nu e de mirare că tot ce punem pe masă se scumpește pe zi ce trece.