Mâncarea continuă să se scumpească. Produsul pentru care plătim cu 63% mai mult față de anul trecut
Deși la început de an dădeau semne că își încetinesc viteza de creștere, prețurile au început din nou să ”accelereze”. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, rata anuală a inflației a ajuns în februarie la 15,5%.
Cu atât s-au scumpit, în medie, produsele și serviciile, iar cel mai mult plătim pentru mâncare. După creșterile alarmante din toamna anului trecut, prețurile la energie au scăzut ușor în primele luni ale anului.
Așa cum vedem de fiecare dată când mergem în magazine sau în piețe, plătim tot mai mult pentru coșul de cumpărături.
Mâncarea este mai scumpă cu peste 22 de procente față de luna februarie a anului trecut, adică înainte de izbucnirea războiului.
Mărfurile s-au scumpit cu 12 la sută, iar serviciile cu puțin peste 10 procente.
Mihai Roman, profesor de macroeconomie ASE: „Sunt două motive de bază – primul din creșterea prețurilor internaționale, la produse alimentare, produse care sunt importate și a doua este legată de creșterea costurilor interne, materiile prime implicate în producție, ca și energia la sfârșitul anului trecut, combustibilul s-a transferat în prețurile alimentelor.”
Iar prețurile cele mai mari sunt la produsele pe care le consumăm cel mai mult.
Zahărul este pe primul loc, în februarie costa cu 63 la sută mai mult față de începutul anului trecut. Și untul a avut o creștere de peste 44 procente. Cu un consum anual de aproape 40 de kilograme pe cap de locuitor, cartofii sunt mai scumpi cu 34 la sută. La fel de mult plătim și pentru ouă și lapte. În timp ce pâinea este mai scumpă cu 23 de procente.
Scumpiri vor fi si de Paste, spun specialistii, iar prețurile ar urma să se tempereze dupa venirea verii, când nu vom mai fi atât de dependenți de importuri.
La categoria produse nealimentare, adică mărfuri, facturile la gaze ne fac să cheltuim cei mai mulți bani – prețurile au crescut cu 40 de procente față de luna februarie a anului trecut. Iar energia electrică este mai scumpă cu 27 la sută comparativ cu 2022.
Totuși, scumpirile din energie s-au temperat în ultima vreme, ba chiar plătim mai puțin față de ultimele luni ale anului trecut. Potrivit datelor INS, prețurile la energia electrică au scăzut cu peste 16 procente în februarie 2023, față de decembrie 2022. Un preț mai mic la energie va împinge automat o scădere a prețurilor la toate categoriile de produse, spun specialiștii.
În paralel, și salariile au crescut, însă sub rata inflației. La sfârșitul anului, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,4%, arată datele INS.
Christian Năsulea, profesor de economie mondială: „Acolo unde vorbim despre joburi cu studii superioare, oamenii care lucrează în anumite domenii unde au mai multă pregătire, educație – salariile lor au reușit să țină pasul. Pentru oamenii fără studii superioare nu se vede, pentru ceilalți, aceste categorii sociale mai sărace sunt lovite de creșterea prețurilor.”
În România, din cei peste 5,7 milioane de salariați, peste un milion și jumătate sunt plătiți cu salariul minim.