Agricultura României, lovită de schimbările climatice. Topul în care am ajuns pe penultimul loc
Deşi nu am excelat niciodată la acest capitol, am ajuns să mâncăm din ce în ce mai puţine legume.
Suntem pe penultimul loc în Uniune şi doar ungurii stau mai prost decât noi. De altfel, suprafeţele de legume cultivate, dar şi producţia, au scăzut anul trecut faţă de 2017, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Specialiştii spun că vremea neprielnică, dar şi lipsa spaţiilor de colectare şi depozitare, îi descurajează pe agricultori.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, anul trecut s-au cultivat cu două mii de hectare de legume mai puţin, faţă de 2017. Iar acest lucru s-a văzut şi în producţie.
Un fermier din Timiş cultiva verdeţuri şi legume pe 2.500 de metri pătraţi dar acum se gândeşte să mai reducă din suprafaţă. „Am avut o concurenţă de afară enormă, mai că tindeam să reduc din solar. Să mai reduc din ele că nu rezist cu costurile”.
Viorel Baba legumicultor: “În prima parte a anului a fost dezastruos, pentru că or fost ploi, s-or distrus mult.
Pieţele în oraş sunt moarte, un centru ar fi foarte bun, să se deie banii la timp."
În alte locuri, producătorii se reprofilează pentru că pot obţine mai uşor fonduri europene pentru livezi, decât pentru legume. Acest fermier din Oradea ar fi vrut să îşi extindă afacerea cu morcovi.
Aurel Chifor, legumicultor: „La această cultură am fost nevoit să renunţ din cauza faptului că am făcut anul trecut un proiect pe măsura 121 care n-a primit finanţare. Probabil că vor renunţa mai mulţi, fiindcă mai mulţi au încercat să facă proiecte pe măsura asta."
Cum afectează încălzirea globală recoltele din România
Dorin Carmen, decan Facultatea de Horticultura şi Silvicultura Timişoara: „Marea majoritate a cauzelor provin din schimbările climatice. Este posibil să fi renunţat o parte din ei, mai ales că prin măsurile de finanţare aferente au fost incurajate plantaţii pomicole."
Pe de altă parte şi preferinţele gastronomice s-au schimbat. Mâncăm din ce în ce mai multă carne şi dulciuri şi tot mai puţine legume. Potrivit Eurostat, ne aflăm pe penultimul loc în Uniunea Europeană - cu mult sub media Uniunii.
În plus, mai puţin de o treime din populaţie mănâncă legume o dată pe zi. Potrivit medicilor, legumele ar trebui să fie incluse zilnic în alimentaţie.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!