Ce se întâmplă cu preţurile din România, după conflictul SUA-Iran. Anunțul lui Isărescu
În 2020, creșterile de prețuri nu vor mai fi atât de mari ca anul trecut. Este declarația făcută de guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu.
El este de părere că reducerea accizei la carburanţi de la 1 ianuarie va scădea inflația cu aproape o treime de punct procentual. Condiția este să nu crească prețurile pentru petrol, din cauza conflictului din Orientul Mijlociu.
România are, de doi ani, cea mai mare inflație din Uniunea Europeană.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Acciza la carburanți sau taxa impusă de stat pentru benzină și motorină a fost redusă cu peste 30 de bani pe litru de la 1 ianuarie.
Asta înseamnă că pentru un plin de 50 de litri, un om dă cu 15 lei mai puțin că anul trecut. Un camion care transportă marfă economisește însă între 120 și 240 de lei pentru un plin.
Această reducere a accizei ar trebui să se resimtă în prețurile produselor și serviciilor de pe piață, potrivit calculelor Băncii Naționale.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Credem că impactul per total e cam de 0,3%. Inflația coboară. Dacă intervin alți factori de exemplu escaladarea conflictului din Golf împinge prețul la țiței în sus, schimbăm și noi prognoza”.
Prețul petrolului a urcat la peste 70 de dolari pe baril, imediat după atacul iranian asupra celor două baze militare americane. Dar cotațiile au revenit la normal pe parcursul zilei.
În altă ordine de idei, scăderi de tarife ar putea apărea și la abonamentele de telefonie mobilă, la comisioanele bancare și la facturile de energie, după ce Guvernul a decis eliminarea tuturor taxelor impuse de fostul executiv prin Ordonanța 114.
Isărescu a adăugat că România are nevoie și de un program pentru stimularea creditelor pentru firme. Dacă acestea ar investi în dezvoltare, ar putea prelua o parte din creșterea economică.
Guvernatorul susține însă că în privința creșterii cu 40% a pensiilor, programată pentru toamna acestui an, trebuie găsită o soluție potrivită.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Nu cred că trebuie să facem obsesie pe cifre biblice dacă nu vrem să rătăcim așa vreo 40 de ani într-un deșert financiar. Când economia crește cu patru la sută, cum poate să crească ceva cu 40%, că nu e ceva marginal, e jumătate din populația activă a României deci câtă filosofie trebuie să facem aici? Într-adevăr soluția este dificilă, dar e politică”.
Guvernul a anunțat că toate creșterile de salarii și pensii programate pentru acest an au fost prevăzute în Buget. În acest an sunt din nou două rânduri de alegeri - pentru primari în primăvară și pentru parlament în toamnă.