Ce se întâmplă cu preţurile din România, după conflictul SUA-Iran. Anunțul lui Isărescu


Ultimul update: Joi 09 Ianuarie 2020 09:09
Data publicarii: Joi 09 Ianuarie 2020 08:15
Categorie: Stiri Economice

În 2020, creșterile de prețuri nu vor mai fi atât de mari ca anul trecut. Este declarația făcută de guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu.

El este de părere că reducerea accizei la carburanţi de la 1 ianuarie va scădea inflația cu aproape o treime de punct procentual. Condiția este să nu crească prețurile pentru petrol, din cauza conflictului din Orientul Mijlociu.

România are, de doi ani, cea mai mare inflație din Uniunea Europeană.

Acciza la carburanți sau taxa impusă de stat pentru benzină și motorină a fost redusă cu peste 30 de bani pe litru de la 1 ianuarie.

Asta înseamnă că pentru un plin de 50 de litri, un om dă cu 15 lei mai puțin că anul trecut. Un camion care transportă marfă economisește însă între 120 și 240 de lei pentru un plin.

Această reducere a accizei ar trebui să se resimtă în prețurile produselor și serviciilor de pe piață, potrivit calculelor Băncii Naționale.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Credem că impactul per total e cam de 0,3%. Inflația coboară. Dacă intervin alți factori de exemplu escaladarea conflictului din Golf împinge prețul la țiței în sus, schimbăm și noi prognoza”.

Prețul petrolului a urcat la peste 70 de dolari pe baril, imediat după atacul iranian asupra celor două baze militare americane. Dar cotațiile au revenit la normal pe parcursul zilei.

În altă ordine de idei, scăderi de tarife ar putea apărea și la abonamentele de telefonie mobilă, la comisioanele bancare și la facturile de energie, după ce Guvernul a decis eliminarea tuturor taxelor impuse de fostul executiv prin Ordonanța 114.

Isărescu a adăugat că România are nevoie și de un program pentru stimularea creditelor pentru firme. Dacă acestea ar investi în dezvoltare, ar putea prelua o parte din creșterea economică.

Guvernatorul susține însă că în privința creșterii cu 40% a pensiilor, programată pentru toamna acestui an, trebuie găsită o soluție potrivită.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Nu cred că trebuie să facem obsesie pe cifre biblice dacă nu vrem să rătăcim așa vreo 40 de ani într-un deșert financiar. Când economia crește cu patru la sută, cum poate să crească ceva cu 40%, că nu e ceva marginal, e jumătate din populația activă a României deci câtă filosofie trebuie să facem aici? Într-adevăr soluția este dificilă, dar e politică”.

Guvernul a anunțat că toate creșterile de salarii și pensii programate pentru acest an au fost prevăzute în Buget. În acest an sunt din nou două rânduri de alegeri - pentru primari în primăvară și pentru parlament în toamnă.

Românii și-au umplut din nou coșurile după Sărbători. Reduceri uriașe în magazine
Câte MII DE TONE de mâncare aruncă românii la gunoi de Sărbători. Sfatul psihologilor
România nu are un brand gastronomic de țară. Ce spune un bucătar șef
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33