România nu are un brand gastronomic de țară. Ce spune un bucătar șef

×
Codul embed a fost copiat

Deși avem mâncăruri gustoase și foarte lăudate, România nu are încă un brand gastronomic de țară, adică un set de alimente, sau feluri de mâncare specifice, pe care turiștii străini să le asocieze țării noastre.

În Italia, mergi pentru pizza, în Franța pentru brânzeturi, iar în Portugalia pentru fructe de mare. Ar putea fi "micii", în România. Deocamdată, însă, nimeni nu a depus proiecte pentru a promova eficient aceste mâncăruri.

10 milioane de euro, bani disponibili în acest scop la Ministerul Agriculturii, au rămas necheltuiți.

„Cataplana cu pește și fructe de mare, mariscos în portugheză... Niciodată nu trebuie să modifici rețeta de baza! Poți să faci schimbări mici, dar toate ingredientele trebuie să rămână aceleași. Altfel trebuie să îi schimbi numele!”, a declarat Roberto Deus, bucătar-șef.

Noi avem 30 de feluri de sarmale, care nu le copiază pe cele turcești sau arăbești. Ar fi alegerea perfectă că brand, crede bucătarul străin.

Citește și
naufragiu
Cum a supravieţuit o tânără într-o şalupă în Marea Egee, fără apă şi mâncare, timp de 2 zile
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

„Am crezut că Portugalia e cel mai mare consumator de porc, până să ajung aici. Acum îmi dau seama că e România, aveți atâtea feluri cu carne de porc. Ador sarmalele! Și mi se mai pare interesantă ciorba în pâine, cu carne afumată și fasole”, spune Roberto Deus.

În 2013, Comisia Europeană a acceptat să includă rețeta originală de mici românești în lista celor tradiționale. Asta nu înseamnă că, de atunci, s-a și făcut ceva pentru a crește notorietatea marelui nostru atu gastronomic.

Între timp, micii sârbilor devin tot mai faimoși. Sunt mai subțiri, au adaos de ceapă, nu au bicarbonat și se mănâncă fără muștar, dar sunt variațiuni pe aceeași temă. La fel cum pleshkavitza, din Bosnia și Croația, seamănă izbitor cu o chiftea uriașă de burger.

Există însă un fel de "poliție" a pleshkavitei, care asigura respectarea strictă a rețetei. Și, practic, asta lipsește în cazul nostru. ​

620 de milioane de euro, bani europeni, au început să fie cheltuiți în aproape 8.000 de proiecte mici, care propun să construiască, în sfârșit, un brand gastronomic. Mici restaurante, fabrici de brânzeturi țărănești, specialități afumate sau produse proaspete din carne.

„Noi finanțăm partea de procesare, de producție efectivă. Și facem ca lucrurile pe care acum le găsești doar pe marginea străzii sau printre cunoscuți să ajungă într-o manieră controlată, etichetată pe masă consumatorului”, a declarat președintele Grupului de Acțiune Locală, Alexandru Potor.

Efectul acestor investiții se va vedea, ce-i drept, abia peste câțiva ani, în recenziile lăsate de turiștii străini și în numărul celor care aleg România pentru mâncare.

Vezi aici ultimele informații despre primele produse care vor fi la promoție de BLACK FRIDAY 2019 la eMAG.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Ce alimente ar trebui să primească cei mici de la părinți
Ce alimente ar trebui să primească cei mici de la părinți

Zahărul din dulciuri și alte produse superprocesate aduce doar calorii în exces pentru un copil. În loc să se consume pe căile metabolice normale, acestea nu fac altceva decât să producă grăsime corporală.

Cum a supravieţuit o tânără într-o şalupă în Marea Egee, fără apă şi mâncare, timp de 2 zile
Cum a supravieţuit o tânără într-o şalupă în Marea Egee, fără apă şi mâncare, timp de 2 zile

O turistă a supravieţuit timp de două zile în larg într-o şalupă, în Marea Egee, cu ajutorul dulciurilor pe care le avea la ea, informează marţi BBC.

Mâncare tradițională, animale sălbatice și cel mai înalt brad din țară. Unde se află satul
Mâncare tradițională, animale sălbatice și cel mai înalt brad din țară. Unde se află satul

Locuri pitoreşti din ţara noastră, pe care betonul nu le-a distrus încă, sunt preţuite de cei care îşi doresc o vacanţă departe de zarvă oraşului.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.