Guvernul anunta impozit de 10% incepand din 2018. Ministrul de Finante a explicat cum se va face impozitarea gospodariilor

Ultimul update: Sambata 15 Aprilie 2017 06:55
Data publicarii: Miercuri 12 Aprilie 2017 18:10
Categorie: Financiar

Schimbare majora care ii va afecta pe toti salariatii din Romania. De anul viitor impozitul pe venituri scade de la 16% la 10%, insa se revine la impozitarea pe venitul global.

Doar ca intr-o forma noua pentru intreaga familie si cu acordarea unor deduceri pentru diverse cheltuieli. Ideea nu este rea, dar aplicarea ei presupune multa birocratie.

Citit in acest articol:
►Viorel Stefan: Este posibila reintroducerea impozitarii globale a veniturilor; cota unica va fi redusa la 10% din 2018
►Ministrul de Finante explica cum se va face impozitarea gospodariilor
►Fiscul nu este pregatit, sunt de parere consultantii fiscali

Fiscul nu este pregatit, sunt de parere consultantii fiscali

Ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a confirmat miercuri ca in minister se lucreaza de doua luni la modificarea Codului Fiscal in vederea impozitului global. Viorel Stefan a mai anuntat ca Guvernul vrea sa scada cota unica de la 16% la 10% incepand cu 1 ianuarie 2018, urmand ca aceasta cota de impozitare sa se aplice venitului global al unei gospodarii. "Pe langa cota unica de impozitare de 10%, va exista o facilitate de impozitare cu 0% pentru veniturile sub 2000 de lei", a mai anuntat Viorel Stefan.

Legea salarizarii unitare: impozitul ar urma sa scada la 10% in 2018. Ce salarii vor avea presedintele sau parlamentarii

Apare pentru prima data notiunea de gospodarie recunoscuta fiscal, adica un grup de persoane, indiferent daca sunt rude sau nu, dar care isi constituie un patrimoniu inregistrat la Fisc. La finalul anului, familiile vor putea astfel sa isi deduca unele cheltuieli privind educatia sau cheltuieli medicale. Astfel cetatenii vor fi incurajati sa ceara chitante de la firme ca in sistemul american. Un consultant fiscal ii va ajuta pe oameni sa isi faca toate calculele. Un astfel de sistem va functiona insa foarte greoi.

Adrian Benta, consultant fiscal: "Un astfel de impozit este un impozit greu de aplicat pentru ca presupune o birocratie specifica insotita evident de depuneri de declaratii, de depuneri de raportari si evident la un moment dat pot sa apara inspectii, si atunci trebuie sa se pastreze arthiva si documentele justificative."

Problema este ca angajatii fiscul sunt deja depasiti de volumul de munca. De aceea consultantii cred ca sistemul ar trebui pregatit mult mai bine.

Gabriel Sincu, consultant fiscal: "Daca noi vrem sa rezolvam lucrurile peste noapte pentru ca asa scrie in programul de guvernare ma tem ca nu prea o sa castige nimeni, pe de o parte contribuabilii o sa plateasca un impozit mai mare pentru ca nu vor putea beneficia de acele deduceri in conditiile in care sistemul nu va functiona asa cum trebuie, pe de alta parte o sa avem inspectori fiscali si mai ocupati si mai sufocati decat sunt in prezent."

Ministrul de Finante explica ce inseamna "gospodarie" in viitorul Cod Fiscal

Ministrul de Finante Viorel Stefan a facut precizari despre modificarea Codului Fiscal din 2018 si introducerea impozitului pe gospodarie, mai exact, la ce tip de asociere se refera aceasta masura.

"Prin gospodarie, din punct de vedere fiscal, intelegem un grup de persoane, inrudite sau nu, care accepta prin semnatura sa declare la Fisc ca si-au constituit impreuna un patrimoniu comun. Si isi desemneaza un lider al lor, un reprezentant in relatia cu Fiscul.

Nu este in scop comercial, este in scop de a gospodari impreuna, de a-si gestiona nevoile familiale, pentru ca putem vorbi de o familie, daca sunt inruditi, sau putem sa vorbim de conditia de a nu fi rude, daca sunt in aceeasi curte, ca in aceeasi curte mai este cineva.

Si atunci daca ei accepta, declara ca sunt de acord sa-si constituie aceasta gospodarie, sa dea aceasta semnatura, atunci toate veniturile persoanelor din gospodarie se judeca impreuna." a explicat ministrul de Finante dupa sedinta de Guvern de miercuri.

Viorel Stefan a explicat ca principalul avantaj al acestor asocieri va fi faptul ca se vor putea aplica anumite deductibilitati, adica anumite cheltuieli vor putea fi scazute de la stat.

"Sistemul de deductibilitati se raporteaza la veniturile realizate de toate persoanele membre ale unei astfel de gospodarii.

Nu are legatura nici cu relatia de rudenie.. Probabil in mod natural, unul dintre criteriile care vor determina astfel de constituiri de gospodarii este cel al localizarii, pentru ca daca esti din aceeasi curte .. e posibil." a spus ministrul.

Un astfel de exemplu de deductibilitate ar putea exista pentru familiile cu copii, care ar putea sa scada la sfarsitul unui an fiscal anumite cheltuieli, precum meditatiile sau cursurile de balet.

Viorel Stefan a evitat sa precizeze exact care vor putea fi cheltuielile contribuabililor care vor putea fi deductibile de la impozitare, dar a precizat ca, in functie de politica de stimulare a unor activitati adoptata de Guvern, acestea ar putea fi contributiile la pilonul II de pensii, asigurarile private de sanatate sau cheltueilile cu educatia copiilor.

Ministrul a precizat ca se discuta in grupurile de lucru constituite la Ministerul de Finante despre posibilitatea introducerii unei ”chei de rambursare” catre contribuabili de 1.200 de lei pentru fiecare copil aflat in intretinere.

Ministrul a vorbit ca un alt avantaj al schimbarii modului de gestionare a impozitarii veniturilor este modificarea comportamentului cetatenilor fata de comercianti prin faptul ca primii vor fi stimulati sa pastreze toate bonurile cu achizitiile facute pentru a face dovada efectuarii unor cheltuieli deductibile de la impozitare.

In plus, vor exista deduceri pentru un anume volum al bonurilor prezentate. ”Mecanismul de globalizare a impozitarii veniturilor nu va putea functiona fara consiliere fiscala”, a mai spus Viorel Stefan, adaugand ca va trebui constituit un corp de consultanti fiscali angajati de catre stat sa ofere consultanta fiscala persoanelor fizice.

O parte dintre consultantii ficali ar putea fi selectati dintre cei 30.000 de angajati ai ANAF. Viorel Stefan a mai spus ca discutiile privind forma pe care o va avea Codul Fiscal din 2018 sunt inca in stadiu incipient.

Viorel Stefan: Este posibila reintroducerea impozitarii globale a veniturilor; cota unica va fi redusa la 10% din 2018

Ministrul de Finante a declarat ca, in cadrul discutiilor privind modificarea Codului Fiscal din 2018, s-a conturat posibilitatea introducerii impozitarii globale a veniturilor, fara ca acest lucru sa insemne cresterea poverii fiscale.

Dimpotriva, Guvernul ar intentiona sa reduca cota unica de la 16% la 10%. Viorel Stefan a negat faptul ca actualul guvern ar avea intentia sa renunte la cota unica de impozitare, el precizand ca se doreste doar ca nivelul acesteia sa fie redus la 10% de la 1 ianuarie 2018 si sa se introduca neimpozitarea veniturilor sub 2.000 de lei.

Ministrul de Finante a precizat ca impozitarea veniturilor va fi insa globalizata, lucru care a mai avut loc in Romania pana in anul 2005. ”Globalizarea impozitarii veniturilor inseamna ca, daca un salariat realizeaza venituri principale din relatii de munca, el va plati 10% impozit pe venit in fiecare luna, dar la sfarsitul anului pana in luna mai a anului urmator va depune o declaratie fiscala in legatura cu toate veniturile realizate si va avea loc o regularizare”, a declarat Stefan.

 

 

 

Guvernul ia in calcul renuntarea la cota unica si introducerea impozitului pe gospodarie. Ce spun consultantii financiari

Guvernul ia in calcul renuntarea la cota unica si introducerea impozitului pe gospodarie. Ce spun consultantii financiari

Angajati

Peste 70% dintre români vor să-și schimbe jobul. Ce-și doresc cel mai mult de la angajatori

Oficial, mai scump ca înainte de criză. Orașul în care prețurile la locuințe au explodat

Românii care obțin venituri din chirii nu vor mai trebui să înregistreze contractele la Fisc

Cum să vă reduceți facturile la utilități cu până la 20%

Iohannis încearcă să facă pace între Guvern şi BNR. Între timp, ROBOR continuă să crească

Teodorovici: Premierul va discuta cu guvernatorul BNR pe tema creșterii indicelui ROBOR

robor

Indicele Robor la 3 luni a crescut la 2,42%, un nou record al ultimilor trei ani şi jumătate

Ce se întâmplă cu gigantul siderurgic de la Galați, după vânzare. Decizia statului român

Recordul ultimului deceniu: românii care muncesc în străinătate au trimis în țară o sumă uriașă

Ministrul Finanțelor reacționeză după mesajul lui Iohannis: ”Nu e nevoie de o mediere”

Decizie radicală la H&M, după prăbușirea profitului. Retailerul are în stoc haine de 4 mld. dolari

Indicele Robor la 3 luni a crescut. E la cel mai mare nivel din ultimii 3 ani şi jumătate. "Vremea dobânzilor mici s-a dus"