Guvernul vrea sa introduca un nou impozit. Cine va plati si cum va fi calculat impozitul forfetar
Guvernul Romaniei intentioneaza sa introduca un nou impozit, pentru firmele care lucreaza in domeniul serviciilor. Sunt vizate asadar zeci, sau chiar sute de mii de afaceri: de la restaurante, pana la spalatorii auto.
Daca noul bir va fi introdus, toate aceste companii, fie ca sunt sau NU pe profit, vor da statului o suma fixa, care deocamdata nu a fost stabilita.
O varianta ar fi ca impozitul sa fie calculat in functie de numarul de scaune si mese din fiecare restaurant.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fiscul trebuie sa verifice apoi daca proprietarii nu cumva au declarat un numar mai mic de scaune decat au in realitate, pentru a da mai putini bani la stat.
Mult mai corect ar fi daca impozitul ar fi calculat in functie de numarul de clienti, insa fiscului ii va fi foarte greu sa tina evidenta fiecarui local.
Potrivit ministrului care gestioneaza mediul de afaceri, impozitul forfetar vizeaza pensiunile, hotelurile, barurile, restaurantele, saloanele de infrumusetare, spalatoriile auto, atelierele de croitorie si cele de incaltaminte. Insa lista poate continua.
Birul va fi calculat in functie de capacitate si de amplasament. Conform acestor criterii, un restaurant sau o frizerie din centrul vechi vor da mai multi bani la stat decat doua afaceri similare de la marginea orasului.
Acestea, la randul lor, vor plati impozite mai mari decat o frizerie sau un restaurant dintr-un oras mai mic sau o comuna.
Daca la restaurante e relativ clar, la shaormerii sau frizerii, unde se ruleaza sume importante, iar evaziunea este mare, autoritatilor le va fi greu sa afle cine cati clienti are si cat ar trebui sa plateasca impozit. Vor tine cont inclusiv de preturile practicate.
Localurile scumpe vor fi taxate extra. Hotelurile ar putea fi taxate in functie de numarul de paturi.
In 2009, guvernul Boc a facut un experiment nereusit cu impozitul minim, care, potrivit unor estimari, a dus la desfiintarea a 100.000 de firme si la concedierea a 200.000 de oameni.
Insa Ministrul Mediului de Afaceri sustine ca "impozitul forfetar pentru care se face un studiu de impact nu este acelasi cu impozitul minim."
Ministrul promite ca modalitatile de calcul si cuantumul eventualului impozit vor fi negociate cu cei vizati.