A doua rectificare bugetara din 2012, pentru o crestere economica de 1%. De unde va taia Guvernul

guvern

Veniturile bugetului de stat vor fi mai mici cu peste un miliard lei, prin scaderi la TVA, sume primite de la UE in contul platilor efectuate, impozit pe venit si salarii.

Mai mult, cheltuielile vor fi majorate cu 307 milioane lei pentru acoperirea costurilor de personal, achizitii si subventii agricole.

Scaderea de venituri obtinute din taxa pe valoarea adaugata, cu un minus de 1,3 miliarde lei, rezulta si din alocari suplimentare, de circa un miliard lei din aceasta sursa, catre bugetele locale, conform proiectului celei de-a doua rectificari bugetare din acest an.

Veniturile bugetului de stat sunt astfel prognozate in scadere cu 1.095 milioane lei, prin scaderi la sume obtinute din taxa pe valoarea adaugata (un minus de 1,3 miliarde lei, din care un miliard lei vor reprezenta insa alocari suplimentare catre bugetele locale pentru programul Cornul si Laptele, invatamantul special, drepturi salariale castigate in instanta, clasa pregatitoare in scoli, asistentii persoanelor cu handicap, furnizarea energiei termice pentru populatie si achitarea de arierate), sume primite de la UE in contul platilor efectuate (un minus de 1,47 miliarde lei), la impozitul pe venit si salarii (un minus de 103,5 milioane lei) si la venituri din capital (un minus de 100 milioane lei).

Pentru arierate, banii vor fi alocati autoritatilor locale in doua transe, respectiv pana la 10 decembrie (pentru administratii care nu pot acoperi drepturile salariale din venituri proprii) si dupa aceasta data.

Citește și
spital
Saracia a ingenuncheat spitalele din toata tara. Nu mai sunt fonduri pentru noiembrie si decembrie

Principalele venituri ale bugetului de stat care se majoreaza rezulta din accize (210 milioane lei), inchirierea benzilor de frecventa 4G (908,2 milioane lei), venituri nefiscale (685,7 milioane lei reprezentand in principal varsaminte din venitul net al Bancii Nationale a Romaniei), alte impozite pe profit, venit si castiguri din capital de la persoane juridice (90 milioane lei).

Cheltuielile de personal de la bugetul de stat cresc cu 59,8 milioane lei, cheltuielile cu bunurile si serviciile sunt majorate cu 98,6 milioane lei, iar cheltuielile cu subventiile agricole sunt ridicate cu 143 milioane lei, la care se adauga 257 milioane lei pentru plati nationale directe in sectorul vegetal.

O suma de 450 milioane lei va fi alocata judetelor "dupa o metodologie" aprobata de ministrul Finantelor pentru achitarea platilor restante. Cele mai mari sume vor fi acordate judetelor Bacau, Bihor, Botosani, Buzau, Dambovita, Dolj, Iasi, Maramures, Neamt, Olt, Suceava, Teleorman, Vrancea. Pentru datoriile spitalelor, cu termen de plata mai vechi de 90 zile, vor fi alocate 147 milioane lei.

Fondurile de rezerva se diminueaza cu 109,6 milioane lei, iar banii alocati din TVA pentru constructia de baze sportive in mediul rural vor fi mai putini cu 100 milioane lei. Raportat la bugetul consolidat, veniturile cresc cu 1,35 miliarde lei, cu scaderi de 1.095 milioane lei la bugetul de stat, 4,8 milioane lei la bugetul asigurarilor sociale de stat si 205 milioane lei la bugetul asigurarilor pentru somaj si cresteri de incasari de 2,5 miliarde lei la bugetele locale si 136 milioane lei la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.

Cheltielile bugetului general consolidat cresc insa in aceeasi suma, cu 1,35 miliarde lei, respectiv la bugetul de stat (307 milioane lei), bugetele locale (2,5 miliarde lei), bugetul asigurarilor sociale de stat (70 milioane lei) si bugetul Fondului asigurarilor sociale de sanatate (136 milioane lei).

Deficitul bugetului consolidat va fi mentinut la 13,6 miliarde lei, reprezentand 2,2% din produsul intern brut. Rectificarea se bazeaza pe datele economice care releva o crestere a Produsului Intern Brut de doar "circa 1%" fata de 1,8-2,3% cat s-a estimat pentru acest an si un PIB in valori nominale majorat la 607,3 miliarde lei, de la 579,6 miliarde lei, prin recalculare valorii nominale pentru anii 2009 si 2010 si publicarea datelor provizorii pe 2011 de catre Institutul National de Statistica.

Aceasta valoare nominala a PIB, mai mare decat cea estimata la finele anului trecut pentru 2012, a fost luata in calcul si la prima rectificare bugetara, operata in luna august.

DE UNDE VA TAIA GUVERNUL

Guvernul va taia din cheltuielile acoperite de la bugetul de stat pentru Senat, CSM, ICCJ, televiziunea si radioul public si unele ministere, printre care Cultura si Apararea, si va suplimenta alocarile la Agricultura, Sanatate, Administratie, Educatie, Justitie, Dezvoltare Regionala si Turism, SRI.

Modificarile financiare vor fi operate prin a doua rectificare bugetara din acest an. Proiectul de rectificare releva ca din totalul cheltuielilor acoperite de la bugetul de stat vor fi efectuate diminuari la Senat (cu 191.000 lei), Inalta Curte de Casatie si Justitie (4 milioane lei), Consiliul Superior al Magistraturii (2,2 milioane lei), Curtea de Conturi (1,5 milioane lei), Consiliul Concurentei (1,3 milioane lei), Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (94.000 lei), Ministerul Finantelor (49,7 milioane lei), Ministerul Apararii (3,9 milioane lei), Ministerul Muncii (65,6 milioane lei), Ministerul Mediului (1,3 milioane lei), Ministerul Culturii (8,6 milioane lei), Ministerul Public (2,2 milioane lei), Agentia Nationala de Integritate (550.000 lei), Serviciul de Informatii Externe (500.000 lei), Ministerul Economiei (51,2 milioane lei), Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (70.000 lei), Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (110.000 lei), Societatea Romana de Radiodifuziune (533.000 lei), Societatea Romana de Televiziune (1,9 milioane lei), Autoritatea Electorala Permanenta (78.000 lei), Ministerul Afacerilor Europene (650.000 lei). Majorari de cheltuieli vor fi acceptate pentru Ministerul Agriculturii (400 milioane lei), Ministerul Sanatatii (57,7 milioane lei), Ministerul Afacerilor Externe (11 milioane lei), Ministerul Comunicatiilor (2,5 milioane lei), Ministerul Educatiei (9,4 milioane lei), Ministerul Transporturilor (2,5 milioane lei), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (14,2 milioane lei), Ministerul Administratei si Internelor (156 milioane lei), Ministerul Justitiei (47,8 milioane lei), Secretariatul General al Guvernului (8,5 milioane lei), Consiliul National al Audiovizualului (85.000 lei), Serviciul Roman de Informatii (17,7 milioane lei), Serviciul de Telecomunicatii Speciale (1,6 milioane lei), Academia Romana (15,6 milioane lei), Institutul Cultural Roman (676.000 lei).

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Din 15 noiembrie, statul roman nu mai are bani. Ponta:
Din 15 noiembrie, statul roman nu mai are bani. Ponta:"Lipsesc finantari pentru ultimele 45 de zile"

Invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV si ProTV News, premierul Victor Ponta a declarat ca prioritatea "numarul unu" a Guvernului pe care il conduce este sa gaseasca resurse financiare pentru finalizarea anului 2012.

Saracia a ingenuncheat spitalele din toata tara. Nu mai sunt fonduri pentru noiembrie si decembrie
Saracia a ingenuncheat spitalele din toata tara. Nu mai sunt fonduri pentru noiembrie si decembrie

Doctorii nu stiu daca vor mai putea sa rezolve cazurile de urgenta, pentru ca nu mai au bani de medicamente si materiale sanitare. Lipsa de medicamente ii pune pe doctori in situatia de a tria pacientii in functie de gravitate. Riscurile sunt maxime.

Florin Georgescu: Bugetul de stat pe 2013 se va depune la 15 zile de la investirea noului Guvern
Florin Georgescu: Bugetul de stat pe 2013 se va depune la 15 zile de la investirea noului Guvern

Ministrul Finantelor Florin Georgescu a declarat, marti, ca s-a stabilit, la ultima sedinta de Guvern, ca, atunci cand este an electoral, cu alegerile plasate in ultimele 3 luni ale anului, depunerea bugetului de stat se face la 15 zile de la investire.

Recomandări
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent

Surse apropiate de primarul general al Capitalei au precizat pentru Știrile Pro TV că Nicușor Dan ar urma să-și anunțe ăn perioada următoare candidatura la Președinția României ca independent.  

De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie
Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie

Anchetele care au stârnit numeroase controverse în ultima săptămână continuă. Luni, au ajuns rând pe rând la poliție Horațiu Potra, Bogdan Peșchir și TikTok-erul Makaveli.