Guvernul taie bani de la autostrazi si le da primariilor si consiliilor judetene. Cum explica Ponta rectificarea bugetara


Ultimul update: Luni 26 Octombrie 2015 07:29
Data publicarii: Vineri 23 Octombrie 2015 13:52
Categorie: Stiri Economice

Guvernul a aprobat vineri a doua rectificare bugetara de anul acesta. S-au taiat peste doua miliarde si jumatate din banii pentru drumurile, autostrazile si caile ferete pe care ar fi trebuit sa le construiasca Ministerul Transporturilor.

Primariile si consiliile judetene au primit insa, sub diverse forme, 4 miliarde de lei in plus. "Ne rugam de oameni sa cheltuiasca banii, dar le e frica sa nu ii ia DNA-ul" - este explicatia premierului.

2 miliarde 750 de milioane de lei au fost taiati din bugetul de investitii al Ministerului Transporturilor. S-au taiat bani de la 44 de proiecte de constructii si reabilitari de drumuri, autostrazi sau variante ocolitoare.

Cei mai multi bani s-au taiat de la Centura Capitalei : 290 de milioane de lei. S-au redus fondurile substantial si de la Autostrazile Lugoj - Deva, Sebes - Turda si Campia Turzii - Ogra, parte a autostrazii Transilvania.

Alte 13 milioane au fost taiate de la proiectul care trebuia sa creasca siguranta traficului pe DN1, drumul cu cele mai multe accidente din Romania. Alte 400 de milioane de lei au fost taiati de la 20 de proiecte de investitii in cai ferate. Toate sunt proiecte care aveau termene de finalizare partiala sau totala anul acesta si care , acum, sunt amanate pentru anul viitor. Premierul spune ca o parte din problema va fi rezolvata de noua lege a achizitiilor. Mai ramane insa un alt aspect

Victor Ponta: "Povestea asta pe care voi o tot repetati cu banii de investitii, oricine ne cere bani de investitii ii dam. Problema: sa sa poata sa ii cheltuie. Pentru ca orice orice licitatie, pana sa ajunga sa se apuce de treaba, dureaza 2 ani si dupa aceea ii ia ori Curtea de Conturi ori DNA-ul. Noi bani le dam cat vreti, deocamdata dupa cum vedeti , ne rugam noi de oameni sa cheltuie banii, dar le e frica. Ca sa intelegeti in mod concret despre ce e vorba."

Pe de alta parte autoritatile locale primesc peste 4 miliarde de lei. Potrivit Guvernului, sunt bani pentru incalzirea marilor orase, pentru repararea drumurilor judetene si comunale sau pentru investitii in canalizare, scoli sau spitale. In plus, se va face plata in avans a titlurilor executorii castigate de bugetari in instanta:aici vorbim de peste 1 miliard de lei.

Alte 300 de milioane de lei au fost alocate fermierilor afectati de seceta, si 100 de milioane, tot pentru agricultori, sub forma de subventii pentru motorina.

La Sanatate, s-au dat 360 de miliaone de lei. Banii cuprind majorarea salariilor cu 25% dar si fonduri pentru achizitia de medicamente. Iar Ministerul Sanatatii a primit peste 4 milioane de euro pentru a plati despagubirile in cazul maternitatii Giulesti.

De asemenea, au fost alocati 80 de miliaone de lei pentru ajutoarele pe care le primesc IMM-urile.
 

Guvernul aproba vineri o noua rectificare bugetara. Unde se vor duce banii taiati de la investitiile din fonduri europene
Guvernul aproba vineri o noua rectificare bugetara. Unde se vor duce banii taiati de la investitiile din fonduri europene
VIDEO PROTVPLUS.RO
salarii bugetarii, directori institut, Nicolae Hurduc
Bugetarii români care primesc salarii mai mari decât Iohannis și Trump. Unde lucrează
Ceartă pentru bani. Primarii cer ca ajutoarele sociale să fie preluate în totalitate de stat
Reacția CSM cu privire la planul Guvernului de a taxa pensiile
Primarii s-au dus din nou peste Guvern. Spun că riscă falimentul
Băncile au concurență serioasă. Avantajele companiilor financiare care funcționează online
Lovitura dată de un român la o licitație ANAF. Cu cât a cumpărat un BMW X6
asistata social frezoane
Vestea care le dă ”frezoane”. Asistații social au fost luați în vizor, în goana tăierilor
Organizațiile studențești cer Guvernului să nu taie biletele gratuite la CFR
Indicele ROBOR la 3 luni a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele 4 luni
Datoria externă totală a României a crescut cu 4,1 miliarde euro în primele 5 luni
Creşterea economică a Chinei a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 27 de ani
VW a ales țara din estul Europei unde construiește noua fabrică. Nemții au ocolit România