Guvernul taie bani de la autostrazi si le da primariilor si consiliilor judetene. Cum explica Ponta rectificarea bugetara
Guvernul a aprobat vineri a doua rectificare bugetara de anul acesta. S-au taiat peste doua miliarde si jumatate din banii pentru drumurile, autostrazile si caile ferete pe care ar fi trebuit sa le construiasca Ministerul Transporturilor.
Primariile si consiliile judetene au primit insa, sub diverse forme, 4 miliarde de lei in plus. "Ne rugam de oameni sa cheltuiasca banii, dar le e frica sa nu ii ia DNA-ul" - este explicatia premierului.
2 miliarde 750 de milioane de lei au fost taiati din bugetul de investitii al Ministerului Transporturilor. S-au taiat bani de la 44 de proiecte de constructii si reabilitari de drumuri, autostrazi sau variante ocolitoare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cei mai multi bani s-au taiat de la Centura Capitalei : 290 de milioane de lei. S-au redus fondurile substantial si de la Autostrazile Lugoj - Deva, Sebes - Turda si Campia Turzii - Ogra, parte a autostrazii Transilvania.
Alte 13 milioane au fost taiate de la proiectul care trebuia sa creasca siguranta traficului pe DN1, drumul cu cele mai multe accidente din Romania. Alte 400 de milioane de lei au fost taiati de la 20 de proiecte de investitii in cai ferate. Toate sunt proiecte care aveau termene de finalizare partiala sau totala anul acesta si care , acum, sunt amanate pentru anul viitor. Premierul spune ca o parte din problema va fi rezolvata de noua lege a achizitiilor. Mai ramane insa un alt aspect
Victor Ponta: "Povestea asta pe care voi o tot repetati cu banii de investitii, oricine ne cere bani de investitii ii dam. Problema: sa sa poata sa ii cheltuie. Pentru ca orice orice licitatie, pana sa ajunga sa se apuce de treaba, dureaza 2 ani si dupa aceea ii ia ori Curtea de Conturi ori DNA-ul. Noi bani le dam cat vreti, deocamdata dupa cum vedeti , ne rugam noi de oameni sa cheltuie banii, dar le e frica. Ca sa intelegeti in mod concret despre ce e vorba."
Pe de alta parte autoritatile locale primesc peste 4 miliarde de lei. Potrivit Guvernului, sunt bani pentru incalzirea marilor orase, pentru repararea drumurilor judetene si comunale sau pentru investitii in canalizare, scoli sau spitale. In plus, se va face plata in avans a titlurilor executorii castigate de bugetari in instanta:aici vorbim de peste 1 miliard de lei.
Alte 300 de milioane de lei au fost alocate fermierilor afectati de seceta, si 100 de milioane, tot pentru agricultori, sub forma de subventii pentru motorina.
La Sanatate, s-au dat 360 de miliaone de lei. Banii cuprind majorarea salariilor cu 25% dar si fonduri pentru achizitia de medicamente. Iar Ministerul Sanatatii a primit peste 4 milioane de euro pentru a plati despagubirile in cazul maternitatii Giulesti.
De asemenea, au fost alocati 80 de miliaone de lei pentru ajutoarele pe care le primesc IMM-urile.