Prima rectificare bugetara din acest an. Presedintia a primit 10 milioane de lei, pentru deplasarile externe si protocol

Dată publicare: 28-07-2015 13:02
Dată actualizare: 31-07-2015 07:08


Guvernul a discutat prima rectificare bugetara din acest an. Premierul Victor Ponta spune ca este vorba despre o rectificare pozitiva, pentru ca statul isi mareste cheltuielile, chiar daca unele ministere si institutii pierd bani.

Premierul spune ca este vorba despre o rectificare pozitiva, iar ministrul Finantelor afirma ca se va incadra in continuare in deficitul bugetar de 1,83 %, convenit cu institutiile internationale.

Principalii castigatori sunt cei din primarii si consiliile judetene. Administratia locala va primi in plus 1,9 miliarde de lei la aceasta rectificare. Din aceasta suma, 500 de milioane de lei se va duce pe plata unor hotarari judecatoresti, castigate definitiv si irevocabil de bugetari.

In randul ministerelor, cei mai multi bani ii vor primi cei de la Ministerul Finantelor: 1,24 de miliarde de lei. Din aceasta suma, 500 de milioane se duc, din nou, la plata unor despagubiri castigate la CEDO. Bani in plus primesc si cei de la Interne (790 de milioane de lei), Educatia (665 de milioane de lei), dar si Mediul, Munca, Agricultura, Externele si Ministerul Dezvoltarii.

De asemenea, Presedintia, Senatul, Camera Deputatilor si serviciile secrete vor primi fonduri suplimentare. Din randul serviciilor, cei mai multi bani ii primesc cei de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale (120 de milioane de lei), iar Presedintia va primi 10 milioane de lei. Premierul Victor Ponta a spus ca acesti bani vor fi cheltuiti pentru deplasarile externe ale presedintelui si pentru cheltuieli de protocol.

"Pentru Administratia Prezidentiala, 10 milioane, nu? Cat au cerut, nu am taiat un leu. Nu-mi place si nu folosesc puterea guvernamentala pentru sicane. Au nevoie de 10 milioane de lei in plus pentru deplasari externe si protocol - atat au cerut, atata le-am dat. Si cred ca presedintele tarii trebuie sa faca deplasari, sa aiba banii de protocol necesari", a afirmat Ponta.

Insa cei mai multi bani ii va PIERDE Ministerul Transporturilor: 1 miliard de lei. Acesti bani ar fi trebuit sa se duca la investitii, insa cei de la Transporturi nu au fost in stare sa-i cheltuiasca. In plus, Ministerul Sanatatii va pierde 600 de milioane de lei, insa premierul afirma ca domeniul sanatatii, per total, va avea de castigat. Probabil se refera la faptul ca o parte din banii care vor fi trimisi catre primarii si consilii judetene se vor duce indirect catre spitalele din tara.

In plus, vor pierde bani cei de la ministerele Economiei si Energiei, dar si al Fondurilor Europene.


VIDEO PROTVPLUS.RO