Guvernul aproba vineri o noua rectificare bugetara. Unde se vor duce banii taiati de la investitiile din fonduri europene

Dată publicare: 21-10-2015 20:06
Dată actualizare: 24-10-2015 07:01


Guvernul va aproba vineri, o noua rectificare bugetara. In varianta valabila dimineata cel mai mult s-a taiat din banii pentru investitii din fonduri europene.

De exemplu Compania de Drumuri si Autostrazi pierde un miliard si jumatate de lei. In schimb primariile si consiliile judetene vor incasa sub diverse forme peste 3 miliarde si jumatate.

Cei mai multi bani vor pleca de la transporturi, mediu, energie dar si de ministerul societatii informationale. Situatia de la transporturi este mult mai dramatica decat pare.

Din investitiile cu fonduri europene au fost taiate doua miliarde 700 de milioane de lei, in schimb au fost adaugate 600 de milioane la capitolul investitii facute din banii contribuabilior. Semn ca proiectele cu bani de la Uniune pur si simplu nu functioneaza.

Marii castigatori in schimb sunt cei de finante, agricultura si dezvoltare. urmeaza ministerul fondurilor europene, apararea si educatia. Apararea a primit o jumatate de miliard pentru achizitii de tehnica militara.

Miliardul in plus de la finante se va duce de fapt catre autoritatile locale sub forma de ajutoare de incalzire. In plus s-au alocat bani si pentru majorarea salariilor din sanatate cu 25%.

Victor Ponta: "Rectificarea bugetara ne va pastra in toate tintele pe care le-am stabilit si in bugetul de stat si cu institutiile financiare internationale, 1,86 va fi, da?... In conditiile in care acum avem excedent bugetar macar sa putem sa cheltuim toti banii in special pe... nu pe salarii, ci pe zonele de proiecte sa ajungem la 1,86 pe investitii locale, pe investitii publice."

Per total cel mai mult au de castigat consiliile judete si primariile. Potrivit notei de fundamentare acestea primesc in plus 3 miliarde si jumatate de lei.

Cifrele din aceasta varianta a rectificarii erau valabile dimineata. In cursul zilei a mai avut loc o intalnire a coalitiei de guvernare, pe tema modului in care se vor imparti banii, asa ca in documentul final, care va intra in vineri in guvern, ar putea sa apara modificari.


VIDEO PROTVPLUS.RO