Guvernatorul Mugur Isarescu a gasit solutia: Guvernul sa ia din profitul BNR si sa cumpere Cumintenia Pamantului

Dată publicare: 27-08-2016 15:02
Dată actualizare: 30-08-2016 07:13


Cumintenia Pamantului

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a sugerat ca Guvernul sa ia restul banilor necesari pentru achizitia statuii din bugetul pe care BNR il da statului din profit.

"Un gest al BNR de a acorda o donatie acestui scop ar da si altor banci si entitati financiare un indemn sa doneze. Ca nu se vor strange banii si ne indreptam spre o catastrofa de incredere in propriile noastre optiuni si valori", a afirmat cercetatorul Andrei Oisteanu, de la Universitatea Bucuresti, cu prilejul unei conferinte sustinute de guvernatorul Mugur Isarescu, conform Agerpres.

In replica, Isarescu a mentionat ca aproape tot profitul BNR este dat statului, iar statul poate sa ia din acest buget banii necesari achizitionarii statuii.

'Acum donatia noastra este catre buget. 80% din profit este catre buget. Deci dumneavoastra puteti spune ca in cei 80% bani pe care ii dam bugetului, si care sunt nu 5 milioane de euro, sunt vreo cateva sute de milioane de euro, sa ia cei 5 milioane bugetul si sa cumpere' Cumintenia Pamantului'. (...) Deci, noi livram statului. Aproape tot profitul nostru il dam statului, statul poate sa faca acest gest. In Europa, din pacate bancile centrale nu pot sa dea decat profitul catre stat si catre societate. O sa ne mai gandim insa la propunerea dumneavoastra', a declarat Isarescu.

Guvernatorul a lansat rugamintea ca opinia publica sa sugereze ca din cei 80% din profitul BNR dati statului sa fie dati 5 milioane de euro pentru 'Cumintenia Pamantului'.

'Am rugamintea ca dumneavoastra sa sugerati ca din cei 80%, adica anul asta nu stiu cat am dat bugetului de stat, 5 milioane sa fie dati pentru 'Cumintenia Pamantului', ca sa nu mai lungim povestea asta prea mult. Ar fi o sugestie buna, mai ales ca vine de la dumneavoastra. Eu pot sa le spun, dar sa vina si de la public', a conchis Mugur Isarescu.

In urma cu cateva zile, ministrul Culturii, Corina Suteu, a anuntat ca peste o jumatate de milion de euro au fost stransi in campania de subscriptie publica pentru achizitionarea operei "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi.

Campania de colecta nationala "Brancusi e al meu" are ca tinta strangerea sumei de 6 milioane de euro din donatii publice pana la sfarsitul lui septembrie. Acestei sume i se adauga 5 milioane de euro alocati de Guvern, pentru ca opera lui Brancusi sa intre in proprietatea statului, dupa achizitionarea de la proprietarii sai actuali.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO