Guvernatorul BNR: Să dezvoltăm capacitatea de a lua deciziile corecte, atât la nivel individual, cât şi instituțional

Manifestarea crizelor succesive şi suprapuse, care au marcat perioada recentă, a determinat o serie de schimbări profunde la nivelul economiilor globale, afirmă guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
El a enumerat tensiunile geopolitice şi tendinţele de fragmentare economică sau avansul rapid al inteligenţei artificiale şi al digitalizării. Potrivit guvernatorului băncii centrale, în acest context, dezvoltarea competenţelor financiare în rândul tinerilor devine o prioritate.
"În acest peisaj complex, dezvoltarea competenţelor financiare în rândul tinerilor devine o prioritate, iar mediul academic are responsabilitatea de a răspunde acestor provocări prin adaptarea programelor educaţionale şi prin promovarea gândirii critice în domeniul financiar bancar. Din acest motiv, pentru a prefigura dezbaterile care vor avea loc în cadrul conferinţei de astăzi, vă propun ca ancoră strategică impulsionarea educaţiei financiare, pentru a dezvolta capacitatea de înţelegere a consecinţelor acestor transformări şi pentru a lua deciziile corecte, atât la nivel individual, cât şi instituţional. Spun acum au lucru bine cunoscut, dar cred că trebuie repetat. O societate bine informată din punct de vedere financiar îşi poate administra mai eficient veniturile, economiile şi investiţiile. În acelaşi timp, o societate educată din punct de vedere financiar devine mai rezilientă în faţa crizelor economice, reducând vulnerabilitatea la şocuri şi contribuind la menţinerea stabilităţii financiare. Stimaţi invitaţi, după patru ani universitari parcurşi împreună în cadrul acestui parteneriat BNR - ASE, rezultatele obţinute încep să se vadă. Avem exemple, inclusiv în această sală, de studenţi sau absolvenţi ai programului de masterat realizat în parteneriatul BNR- ASE, Bănci Centrale şi Instituţii Financiare - Bancas, care au devenit angajaţi ai Băncii Naţionale sau care s-au orientat către sectorul bancar din România", a declarat Mugur Isărescu la o conferință comună BNR și ASE.
El a afirmat că atât disciplinele de bază existente în cadrul programului Master, cât şi disciplinele nouă introduce în planul de învăţământ, cum ar fi stabilitatea financiară şi politica macro-prudenţială, administrarea rezervelor internaţionale, banking modern, au ajutat studenţii să fie mai competitivi pe piaţa muncii, iar angajatorii să beneficieze de personal cu expertiză adecvată schimbărilor din societate.
"Rezultatele promiţătoare obţinute până la acest moment ne permit să fim şi mai ambiţioşi în pregătirea studenţilor şi pentru provocările actuale şi viitoare ale domeniului financiar. Astfel în anul 2025 se vor derula patru proiecte comune la nivelul Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori. Primul proiect se referă la înfiinţarea, începând cu luna februarie 2025, a unui laborator de finanţe inovative care îşi propune să construiască abilităţile necesare pentru a opera în domeniul finanţelor digitale şi să familiarizeze studenţii atât cu oportunităţile generate de utilizare pe scara largă, tot mai largă, a tehnologiilor digitale, cât şi cu vulnerabilităţilor aferente. Proiectul reuneşte experţi din sectorul privat şi profesori recunoscuţi din domenii precum securitatea cibernetică, inteligenţa artificială generativă, tehnologia blockchain sau machine learning, pentru a oferi studenţilor experienţă deopotrivă teoretică şi practică asupra temelor abordate în cadrul laboratorului. Salut această iniţiativă deoarece astăzi, mai mult ca oricând, este esenţial să înţelegem şi să ne adaptăm la transformările tehnologice din domeniul financiar", a mai spus Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR a precizat că securitatea cibernetică, blockchain-ul sau inteligenţa artificială modifică modul în care interacţionăm cu banii, iar lipsa de educaţie financiară sau nivelul insuficient de dezvoltare a acesteia face ca toate aceste schimbări să ducă la apariţia unor riscuri majore în viitor.
Isărescu a amintit şi despre înfiinţarea, în martie 2025, a Clubului de Performanţă pentru studenţii Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori. Totodată, el a spus că al treilea proiect a fost lansat pe parcursul anului universitar 2024-2025 şi este în derulare, fiind vorba de practica de excelenţă. Proiectul este destinat studenţilor cu rezultate academice remarcabile. Peste 50 de studenţi s-au înscris în program, iar cei mai performanţi, 20 dintre aceştia, au obţinut stagii de practică în departamentele cheie ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de consultanţă partenere.
Cel de-al patrulea proiect urmează să debuteze în curând şi este adresat tuturor liceenilor interesaţi de o carieră în domeniul financiar-bancar. Liceenii cu pregătire solidă în matematică, informatică, dar şi cei pasionaţi de economie şi ştiinţele sociale, care îşi doresc să contribuie la dezvoltarea sectorului financiar, sunt invitaţi să se alăture acestei comunităţi de specialişti.
"Educaţia financiară, am spus-o de mai multe ori, o s-o repet şi acum, nu mai este o opţiune, ci o necesitate stringentă. Banca Naţională a României a înţeles necesitatea şi urgenţa sprijinirii şi promovării educaţiei financiare. Printr-un efort susţinut al mai multor instituţii, în anul 2022 s-a reuşit instituirea, prin lege, a zilei de 11 aprilie, ca zi a educaţiei financiare. La ceas aniversar pentru Banca Naţională a României suntem bucuroşi să găzduim aici săptămâna viitoare, pentru al doilea consecutiv, evenimentul dedicat celebrării acestei aniversări", a mai spus Mugur Isărescu.