Franța presează UE să declare război comercial Chinei. Motivul: mașinile electrice ”nedrept de ieftine” care inundă UE

masina electrica China
Shutterstock

Franța intensifică presiunile asupra Bruxelles-ului pentru a contracara ceea ce consideră a fi avantajele neloiale ale Chinei în sectoare de export precum cel al vehiculelor electrice.

Cu toate acestea, Uniunea Europeană este precaută în privința riscurilor de declanșare a unui conflict comercial total cu Beijingul - notează Politico.

În ultimii ani, Bruxelles-ul și-a îmbunătățit arsenalul de apărare comercială, iar acum Parisul dorește ca și Comisia Europeană - care conduce politica comercială pentru blocul celor 27 de țări - să folosească acest nou armament și să arate că nu este vorba doar de o simplă postură.

Dacă Franța va reuși să convingă restul UE, în special Germania, va fi probabil pe primul loc pe ordinea de zi atunci când liderii UE se vor reuni la summitul de la sfârșitul acestei luni.

Cea mai controversată idee a francezilor este aceea că UE ar trebui să deschidă o anchetă care să deschidă calea către tarife pentru vehiculele electrice chinezești. Principala temere europeană este că Beijingul se poate folosi de sprijinul generos din partea statului pentru a produce vehicule nedrept de ieftine, care să inunde piața UE cu o viteză și la o scară care să amenințe propria producție de vehicule electrice a UE.

Comisia Europeană discută dacă să lanseze o investigație care ar putea permite Bruxelles-ului să impună taxe suplimentare, cunoscute sub numele de tarife antidumping și antisubvenție, pentru astfel de mașini, au declarat doi oficiali de rang înalt pentru POLITICO.

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat că este "foarte favorabil deschiderii unei anchete de dumping privind mașinile electrice cât mai curând posibil". Comisia Europeană nu a avut alte comentarii.

Ancheta privind vehiculele electrice nu este singura ofensivă anti-China pe care o explorează Denis Redonnet, șeful Comisiei Europene responsabil cu aplicarea legislației comerciale: Bruxelles-ul are în vedere, de asemenea, primul său caz în cadrul unui nou instrument internațional de achiziții publice împotriva dispozitivelor medicale chinezești, au declarat trei oficiali europeni.

Bruxelles a amenințat la începutul acestui an că este "gata să desfășoare" această măsură pentru prima dată în 2023.

Scopul este de a împinge China să își deschidă piața achizițiilor publice, amenințând, ca represalii, cu închiderea pieței foarte profitabile a licitațiilor publice a UE.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat la începutul acestui an la Beijing că dispozitivele medicale "sunt excluse de pe piață prin politici discriminatorii de tip "Buy China"", ceea ce reprezintă o preocupare de lungă durată a industriei europene.

În plus, Bruxelles-ul analizează și industria feroviară chineză, au declarat doi dintre oficiali.

Condusă de Franța, UE a creat de ani de zile instrumente comerciale mai ”altfel” pentru a se asigura că blocul este pregătit atunci când se confruntă cu practici comerciale neloiale sau cu "coerciția" - termenul folosit de Bruxelles pentru șantaj economic.

"Nu trebuie să excludem posibilitatea de a lua în considerare ... tarife vamale", a declarat luna trecută ministrul Economiei, Bruno Le Maire. "Chestiunea poate fi provocatoare, dar când vedem numărul de subvenții care sunt acordate anumitor produse care vor ajunge mâine pe continentul european, să nu închidem ușa la problema tarifelor vamale."

Joi, un oficial al Ministerului francez al Economiei a declarat că ideea de a impune potențial tarife pentru mașinile electrice chinezești este "în conformitate cu poziția noastră: fără naivitate și concurență loială".

Bruxelles-ul are amintiri amare legate de utilizarea politicii comerciale a UE pentru a se confrunta cu China. Când UE a trecut la măsuri antidumping și antisubvenție împotriva Chinei pentru subcotarea pieței europene de panouri solare și echipamente de telecomunicații în 2012 și 2013, a adus Bruxelles-ul și Beijingul în pragul unui război comercial.

În diverse confruntări, China s-a dovedit expertă în a pune țările UE una împotriva celeilalte în jocuri de dezbinare și dominare, amenințând, de exemplu, că va favoriza avioanele Boeing în detrimentul Airbus sau că nu va cumpăra vin franțuzesc și spaniol.

Folosind exact acest tip de tactici, China l-a forțat pe comisarul european pentru comerț de atunci, Karel De Gucht, să renunțe la ofensiva sa din 2013 împotriva Beijingului.

Cu toate acestea, piața automobilelor electrice este o prioritate politică.

Într-un discurs din luna mai, președintele francez Emmanuel Macron a susținut că UE nu ar trebui să permită Chinei să câștige în sectorul auto în același mod în care a făcut-o cu panourile solare.

"Nu trebuie să repetăm pe piața automobilelor electrice greșelile pe care le-am făcut în cazul panourilor fotovoltaice, unde am creat o dependență de industria chineză și am făcut ca producătorii acesteia să prospere", a spus el.

Articol recomandat de sport.ro
Incredibil! Cum au ajuns Vladimir Putin și Volodimir Zelenski să susțină același lucru
Incredibil! Cum au ajuns Vladimir Putin și Volodimir Zelenski să susțină același lucru
Citește și...
Cum arată primul avion de linie construit de China. A efectuat cu succes zborul de inaugurare | GALERIE FOTO
Cum arată primul avion de linie construit de China. A efectuat cu succes zborul de inaugurare | GALERIE FOTO

Primul avion de linie construit de China, C919, a realizat duminică primul zbor comercial de inaugurare, de la Shanghai la Beijing, iar constructorul său, compania Comac, a anunţat că a înregistrat deja 1.200 de comenzi.

Germania examinează toate componentele chineze care sunt deja instalate în reţeaua 5G a ţării
Germania examinează toate componentele chineze care sunt deja instalate în reţeaua 5G a ţării

Ministerul de Interne al Germaniei examinează toate componentele chineze care sunt deja instalate în reţeaua 5G a ţării, a declarat duminică ministrul Nancy Faeser, în timp ce Berlinul îşi reevaluează relaţia cu principalul partener comercial, China.

Trump, atac dur la adresa Chinei:
Trump, atac dur la adresa Chinei: "Au jefuit SUA, așa cum nu a făcut-o nimeni până acum"

Președintele Donald Trump a lansat vineri un atac fulgerător împotriva Chinei, scrie CNN

Trump exclude un viitor dialog cu China și amenință cu ruperea relațiilor
Trump exclude un viitor dialog cu China și amenință cu ruperea relațiilor

Donald Trump a înăsprit din nou tonul, joi, în fața Chinei, amenințând cu ruperea oricăror relații cu gigantul asiatic din cauza modului în care a gestionat criza coronavirusului, scrie AFP.

Războiul comercial dintre China și SUA s-ar putea sfârși în curând. S-a semnat ”Faza 1”
Războiul comercial dintre China și SUA s-ar putea sfârși în curând. S-a semnat ”Faza 1”

Războiul comercial dintre China și SUA s-ar putea sfârși în curând. Preşedintele american Donald Trump şi vicepremierul chinez Liu He au semnat miercuri aşa-numita "Fază 1" a acordului comercial menită să reducă tensiunile dintre cele două țări.

Recomandări
România, sistemul Patriot și elementul surpriză pe care SUA mizează pentru încheierea războiului din Ucraina
România, sistemul Patriot și elementul surpriză pe care SUA mizează pentru încheierea războiului din Ucraina

Într-un interviu acordat pentru Știrile PROTV, ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, a vorbit, printre altele, despre sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei.

Cum a decurs operația premierului slovac Robert Fico. „Starea lui este stabilă, însă rămâne gravă”
Cum a decurs operația premierului slovac Robert Fico. „Starea lui este stabilă, însă rămâne gravă”

Pronosticul privind starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat este unul pozitiv, a anunţat ministrului slovac al sănătăţii.

 

Mircea Geoană: sistemul de vot din România, cel mai primitiv din Europa. De ce l-a invocat pe Bill Gates
Mircea Geoană: sistemul de vot din România, cel mai primitiv din Europa. De ce l-a invocat pe Bill Gates

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa, crede Mircea Geoană. Secretarul general adjunct al NATO a vorbit despre „democratizarea votului”.