FMI: Romania ar putea sa petreaca si anul 2011 sub jugul recesiunii


Ultimul update: Luni 29 Octombrie 2012 09:37
Data publicarii: Luni 04 Aprilie 2011 18:04
Categorie: Stiri Economice

In ciuda declaratiilor optimiste facute de autoritati, aflati ca nu este exclus sa avem parte de inca un an de recesiune. Avertizarea vine de la expertii Fondului Monetar International.

Ei prezinta un scenariu negru, in care economia Romaniei ar putea sa scada in 2011 cu inca 0,5%.

Pentru prima data aflam ca FMI lucreaza cu doua scenarii total diferite in ceea ce priveste evolutia economiei.

Primul este cel impartasit de premier, presedinte si guvernatorul BNR. Adica vom avea o crestere economica de 1,5% anul acesta si de 4,4% in 2012.

Al doilea scenariu, despre care nu s-a vorbit public pana acum, apare negru pe alb intr-o analiza a FMI. Altfel spus, inca un an de recesiune si o crestere de numai 3,5% in 2012. In aceste conditii, Romania va imprumuta cele 5 miliarde de euro de la FMI si Comisia Europeana.

Premierul se abtine...

Specialistii FMI spun ca iesirea din recesiune este pusa in pericol de tenisiunile politice de dinaintea alegerilor dar si de o eventuala revenire a crizei in Europa de Vest.

In scrisoarea oficiala americanii vorbesc de noi scumpiri la alimente, carburanti, gaze si curent. Drept dovada, pretul energiei electrice a fost deja majorat cu 4,5% de la 1 aprilie, iar pe pietele internationale barilul de petrol a ajuns la 118 dolari, maximul ultimilor 2 ani si jumatate.

2011 este si anul in care trebuie sa se intample ceva in cele 154 de companii de stat. Acestea sunt vazute de experti ca niste gauri negre. Desi primesc ajutoare guvernamentale de aproape 3 miliarde de lei anual, au datorii catre mediul privat si catre stat de zece ori mai mari.

Cat priveste evolutia cursului de schimb, specialistii FMI lucreaza anul acesta cu un curs mediu de 4,26 de lei si estimeaza ca abia in 2015 va cobori sub nivelul de 4 lei pentru 1 euro.

Investitorii straini se intorc la noi. 300 de mil de euro in ianuarie 2011
Romania nu va recupera nici in 2014 ce a pierdut in ultimii 3 ani
Inflatia pe termen scurt, marcata de riscuri mai mari pe partea de alimente
VIDEO PROTVPLUS.RO