Inflatia pe termen scurt, marcata de riscuri mai mari pe partea de alimente
Perspectiva pe termen scurt a inflatiei este marcata de accentuarea riscurilor din partea preturilor internationale la alimente si combustibili si de persistenta incertitudinilor legate de calendarul si amploarea ajustarii preturilor administrate.
Inflatie de aproape 8% in octombrie. Maximul istoric al ultimilor 2 ani
Inflatie de apartamente de 3 si 4 camere scoase la vanzare
Romania, "campioana" UE la inflatie in luna septembrie
"Perspectiva pe termen scurt a inflatiei este marcata de o accentuare a riscurilor asociate unor factori aflati in afara sferei de influenta directa a bancii centrale, in special a celor induse - precum in cazul majoritatii economiilor emergente - de evolutia preturilor internationale la produsele alimentare si combustibili, cu efecte asupra preturilor interne, alaturi de persistenta incertitudinilor legate de calendarul si amploarea ajustarii preturilor administrate. Avand in vedere ponderea semnificativa a acestor elemente in structura cosului de consum din Romania, aceasta perspectiva este preocupanta, BNR reiterand nevoia de ancorare ferma in continuare a anticipatiilor inflationiste", se arata in comunicatul detaliat transmis de BNR dupa sedinta de politica monetara.
Banca centrala noteaza ca rata anuala a inflatiei a crescut de la 6,99% in ianuarie la 7,6% in februarie, in principal ca efect al majorarii ample a preturilor produselor alimentare si ale combustibililor, dar mentioneaza ca aceasta evolutie este in linie cu balanta riscurilor asociata celei mai recente prognoze pe termen mediu a inflatiei.
"Conditiile monetare in sens larg au ramas adecvate atingerii tintei de inflatie pe termen mediu, in conditiile mentinerii unei conduite prudente a politicii monetare. Ratele dobanzilor practicate de bancile comerciale s-au apropiat de nivelul dobanzii de politica monetara, iar moneda nationala a manifestat o tendinta usoara de apreciere in termeni nominali, pe fondul unor imbunatatiri in balanta de plati a Romaniei si al ameliorarii perceptiei de risc a investitorilor financiari fata de economia romaneasca", potrivit BNR.