Fiscul român anunță o campanie de succes: a dat 3.372 de amenzi, în medie de 1.402 lei fiecare, în aproape patru luni
În cadrul acțiunilor pentru îmbunătățirea conformării voluntare, inspectorii ANAF au dat în perioada septembrie-decembrie anul acesta 3.372 de amenzi.
„În cadrul acțiunilor operative de control efectuate la nivel național pentru îmbunătățirea conformării voluntare, prevenirea, descoperirea și combaterea evaziunii fiscale, în perioada septembrie - decembrie 2024, inspectorii Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) au constatat abateri pentru sancționarea cărora au aplicat 3.372 amenzi în cuantum de 47,3 milioane lei”, a anunțat instituția cu circa 22.000 de posturi.
„De asemenea, inspectorii DGAF au confiscat bunuri, venituri ilicite și numerar în cuantum de 69,8 milioane lei, din care 21,1 milioane lei reprezintă valoarea bunurilor confiscate (îmbracăminte, încălțăminte, diverse alte produse)”, au adăugat oficialii Fiscului.
Cu venituri total de circa 33% din PIB (cât încasează statul din economie) România este la coada clasamentului UE (unde media este de circa 44% din PIB), depășită de Bulgaria și depășind doar Irlanda care, până recent, a avut o politică fiscală demnă de un paradis fiscal (taxe și impozite foarte mici pentru a atrage capital străin). Doar „gap-ul de TVA”, simplu spus TVA-ul neîncasat de către stat, prin Fisc, este estimat la circa 9 miliarde de euro aferent anului 2021, conform unor date recente.
Dacă România ar avea evaziunea la nivelul UE, atunci ar încasa suplimentar, calculat la PIB-ul actual, încă 11 puncte procentuale din PIB, adică peste 33 de miliarde de euro (PIB-ul României este de peste 300 de miliarde de euro).