FED lasa dobanda cheie neschimbata. Dolarul cade in asteptarea urmarilor
Desi mai toate bancile centrale mari au umblat la dobanzile de politica monetara pentru a contracara inflatia, FED refuza inca sa modifice indicatorul. Banca centrala americana (FED) a mentinut dobanda la 0,25% - minimul istoric.
In aceste conditii, moneda americana - dolarul - a atins un minim al ultimilor trei ani fata de un cos de sase valute importante si este pe cale sa coboare la cel mai redus nivel inregistrat vreodata.
Decizia Rezervei Federale nu a luat prin surprindere pe nimeni, insa ea este urmata de o conferinta de presa a presedintelui FED, Ben Bernanke, prima din istoria de 97 de ani a institutiei.
Este probabil ca Bernanke sa sustina o politica prudenta de retragere a masurilor de stimulare a economiei americane. Politica monetara ultra-relaxata a FED, a unei dobanzi cheie aproape de nivelul zero, contrasteaza puternic cu cea a Bancii Centrale Europene, care in martie a majorat dobanda pentru prima oara dupa iulie 2008 si pare ca va continua aceasta strategie.
Divergenta strategiilor constituie principalul motiv care a dus la aprecierea euro cu 9,6% in acest an. Indicele dolarului a atins 73,493 fata de un cos de valute, cel mai redus nivel din ultimii trei ani, in scadere cu aproape 10% fata de ianuarie. Numerosi traderi anticipeaza ca indicele va ajunge la un minim istoric de 70,698, atins in 2008.
Euro a urcat cu 0,2%, la 1,4654 dolari pe unitate, dupa ce a atins 1,4713 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel dupa decembrie 2009.