Vine o noua criza? 14.000 de miliarde: datoria SUA a ajuns la 91% din PIB
Datoriile uriase ii imping pe americani tot mai aproape de o noua criza. Temerile legate de acest scenariu au clatinat deja economia mondiala. Daca nu-si vor rezolva problemele fiscale, SUA vor reintra in recesiune, afectand intreaga lume.
Adevarul: Criza care abia s-a incheiat (cel putin tehnic) a plecat din Statele Unite ale Americii. Acum, economia americana, cea mai mare din lume, se clatina iar din cauza datoriilor uriase (peste 14.000 de miliarde de dolari, adica 91,6% din Produsul Intern Brut). Economistii spun ca, daca SUA vor intra iar in recesiune, exista un pericol real ca intreaga lume sa urmeze acelasi drum, pornind intr-un nou ciclu de criza. Spusele lor au fost intarite luni, cand pietele americane, europene si asiatice au avut de suferit din cauza temerilor legate de economia SUA. Problemele americanilor s-au reflectat la nivel mondial, afectand mari puteri precum China, Japonia si Uniunea Europeana, dar si tari emergente precum Turcia, Indonezia, Malaysia, Taiwan sau Filipine. Mai mult, un raport al FMI arata ca era suprematiei SUA va lua sfarsit in 2016, cand China va deveni cea mai puternica economie din lume. Semnalul de alarma a fost tras chiar de catre secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner. La 4 aprilie, el a trimis o scrisoare Congresului in care avertiza ca SUA vor fi lovite de o criza mai puternica decat cea din 2008, daca nu este ridicat plafonul datoriei, iar activitarea guvernului este paralizata. „Consecintele vor fi catastrofale pentru Statele Unite. Fundamentul intregului sistem financiar global va fi zdruncinat", declara recent Geithner.
Evenimentul Zilei: Cand euro nu mai este o binecuvantare Chiar daca ne uitam de multe ori cu invidie la nivelul de trai al francezilor sau al nemtilor, chiar daca ne dorim si noi sa platim cu euro nu numai cand mergem in alte tari europene, moneda europeana nu este doar o binecuvantare. Iar tari precum Grecia si Portugalia ne pot aduce destule argumente in acest sens. Sunt doua economii care nu au fost foarte bine pregatite pentru acest pas, iar consecintele au fost dezastruoase si s-au manifestat cu violenta partial imediat dupa data aderarii, partial in contextul crizei financiare mondiale. Sintagma abstracta "adoptarea monedei euro" a fost resimtita concret de greci, in 2001, ca o scadere imediata a nivelului de trai: preturile au crescut de pana la trei ori, iar salariile au scazut. In plus, odata cu renuntarea la drahma, vechea moneda a grecilor, autoritatile de la Atena au pierdut un instrument important, cursul de schimb. Daca l-ar fi avut acum, criza din Grecia nu ar fi fost atat de adanca, deoarece o parte din presiunea care exista asupra bugetului ar fi fost transferata asupra deprecierii monedei nationale. Iata insa ca, la zece ani de la aderarea la zona euro, Grecia are nevoie sa fie salvata la propriu de partenerii europeni. Portugalia a renuntat la escudos in favoarea monedei unice in 1999, numarandu-se printre tarile fondatoare ale zonei euro.
Romania Libera: Unde ar putea fi construita viitoarea centrala nucleara din Romania 102 localitati se afla pe harta cu potentiale locatii pentru viitoarea centrala nucleara pe care ar urma sa o construiasca Romania pana in 2025. Majoritatea se afla de-a lungul unor rauri din jumatatea de nord a tarii - Cluj, Maramures, Neamt, Vaslui, Brasov, Sibiu, Hunedoara, Arad - sau in Dobrogea, potrivit unei harti care a fost tinuta la secret pana de curand. Potrivit hartii, multe dintre locatiile propuse se afla in apropierea unor orase mari: Cluj-Napoca, Brasov, Sibiu sau Baia Mare. Organizatia Greenpeace si Centrul de Resurse Juridice au obtinut insa in instanta desecretizarea listei, in urma unui proces cu Ministerul Economiei. Studiul complet nu a fost inca desecretizat. Potrivit organizatiei ecologiste, statul a platit sute de mii de euro pentru studiul privind amplasarea viitoarei centrale, desi ar fi trebuit sa intrebe populatia in aceasta privinta inainte de a aloca fondurile.
Gandul: Cum a mintit fostul ministru al Muncii, Ioan Nelu Botis, in afacerea celor 500.000 euro europeni Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat Directia Nationala Anticoruptie in legatura cu situatia fostului ministru al Muncii, Ioan Botis, cerand procurorilor sa-l cerceteze pe acesta pentru conflict de interese. Intr-un comunicat de presa remis redactiei gandul de catre ANI, sunt prezentate rezultatele anchetei pe care au efectuat-o inspectorii de integritate. Constatarile ANI il contrazic pe fostul ministru in mai multe aspecte legate de afacerea celor 500.000 de euro proveniti din fonduri europeni. Astfel, Botis a declarat ca familia sa a pus in mod gratuit la dispozitie un spatiu asociatiei care deruleaza proiectul finantat din bani europeni. Inspectorii ANI sustin insa ca exista un contract de inchiriere pentru respectivul spatiu. Contractul de inchiriere este pentru o durata de patru ani, iar chiria lunara este de 5500 ron.
Jurnalul National: Copiii imperfecti sunt ucisi in burta mamei La 6 luni un fat poate plange, sughite si isi suge degetul. Plamanii incep sa se dezvolte, are unghii, oasele i se intaresc. Pentru unii, fiinta aceasta se numeste copil sau prematur, pentru altii – e fat sau avorton. Cazul femeii de la Maternitatea Giulesti care a avortat la 6 luni, pentru ca analizele au aratat ca micutul sufera de Sindrom Down, e mai mult decat un scandal in care un medic musulman refuza sa asiste avortul unei femei cu sarcina avansata. Cat de etic e pentru medici sa accepte un astfel de avort si unde se termina avortul terapeutic si incepe uciderea unui prunc? Pe data de 17 martie anul acesta, o femeie, insotita de sotul sau, a ajuns la Maternitatea Giulesti, solicitand un avort. Familia Ghimpeteanu spune ca triplul test le-a aratat ca exista risc mare ca micutul sa sufere de Sindrom Down, dar, pentru certitudine, li s-a recomandat analiza amniocentezei. Pentru ca n-au avut bani sa faca aceasta analiza, femeia a cautat solutii pentru a risipi indoiala. A castigat o tombola organizata de o clinica privata, dar sarcina ajunsese deja la 6 luni. Rezultatele amniocentezei nu lasau nici un dubiu: fetita pe care o purta in pantec avea Sindrom Down.
Ziarul Financiar: "Prima casa" 4 a ajuns la start. Ce aduce nou fata de editiile anterioare? Programul de credite ipotecare "Prima casa" intra in etapa in care riscurile de neplata vor fi impartite in mod egal intre banci si Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri ca reprezentant al statului. Din punctul de vedere al clientilor, aceasta va insemna probabil restrangerea numarului de banci care vor continua sa acorde finantari in cadrul programului. Bancile care au deja volume mai mari de credite in stoc isi pot asuma mai usor riscul aferent noii variante. De asemenea, bancile care cauta sa recastige cota de piata ar putea fi implicate. La nivelul costurilor nu sunt de asteptat modificari semnificative: avansul cerut va fi de 5%, iar marja maxima peste rata EURIBOR la trei luni ramane la 4%. O anumita scumpire ar putea fi antrenata de tendinta de crestere a EURIBOR. In conditiile in care concurenta a presat deja vizibil marjele la creditele ipotecare in euro, noua varianta a programului guvernamental ar putea contribui la o segmentare a clientelei, urmand sa se adreseze cu precadere solicitantilor care nu dispun de un avans mai mare. Bancile ar putea incepe sa primeasca cereri de finantare pentru credite ipotecare prin "Prima casa" 4 in numai cateva zile, in conditiile in care normele de aplicare a programului au fost publicate deja in Monitorul Oficial.