Cutremur! FMI anunta ca SUA va fi intrecuta de China pana in 2016

27-04-2011 17:20

"Era Americii" e pe cale sa apuna si inca foarte repede. Adica pana in 2016, cand China va deveni prima economie a lumii. Anuntul plasat discret pe site-ul Fondului Monetar International agita spiritele in lumea economistilor.

Multi cred ca expertii FMI au dreptate, dar sunt destui si cei care se indoiesc ca Beijingul are atata putere. Toti isi pun insa aceeasi intrebare - cum va arata Pamantul dominat de o China in plin avant?

De unde acest cutremur economic, cu implicatii planetare?

Pana acum, Fondul Monetar International isi baza analizele economice pe ratele de schimb practicate de marile puteri financiare ale lumii. De data aceasta, expertii de la Washington au luat in considerare un criteriu mai putin abstract - puterea de cumparare, in conditiile recesiunii din Statele Unite si ale febrei vanzarilor din China.

FMI sustine ca economia Chinei va creste de la 11,2 trilioane de dolari in 2011, la 19 trilioane de dolari, in 2016, adica o crestere de 8 trilioane de dolari.

Asta in timp ce, pentru Statele Unite, se prevede o crestere de la 15,2 trilioane in 2011, la doar 18,8 trilioane de dolari, in 2016.

Vestile de la FMI i-au alarmat pe multi economisti. Una dintre cauzele declinului american, cred ei, este ca marile companii din Statele Unite, ca si cele europene, si-au inchis fabricile din Occident si, dornice de castiguri pe cat de mari, pe atat de usoare, le-au redeschis in China sau in alte tari emergente. Nu toata lumea e de acord cu analizele FMI.

Pana una alta, au si chinezii grijile lor. Recent, un oficial de rang inalt avertiza ca inflatia ar putea scapa de sub control daca Beijingul nu limiteaza rezerva valutara, ajunsa la suma record de 3.000 de miliarde de dolari.

Tags: economie, sua, china, fmi,


VIDEO PROTVPLUS.RO