Experiment CNN: economia mondială, comparată cu un meci de hochei

Ultimul update: Marti 22 Ianuarie 2019 20:44
Data publicarii: Marti 22 Ianuarie 2019 19:37
Categorie: Financiar

Economia mondială încetinește mai mult și mai devreme decât se estima, pe fondul tensiunilor comerciale și al riscurilor politice, precum Brexit-ul și revoltele sociale din Franța.

Este avertismentul lansat de Fondul Monetar Internațional la Davos, unde a început marți forumul care reunește elitele economice mondiale. Pentru a sugera impactul dificultăților evocate, jurnalistul CNN Richard Quest propune o comparaţie cu un sport dur, precum hochei-ul.

Christine Legarde, director FMI: „După două luni de expansiune solidă, economia mondială crește mai lent decât așteptările, iar riscurile sporesc.”

În luxoasa stațiune din Alpii elvețieni, Fondul Monetar Internațional a anunțat că reduce, pentru a doua oară în câteva luni, prognoza privind ritmul expansiunii economice globale. Pentru 2019, prevede un avans de 3,5%, cu 0,2 puncte procentuale mai puţin decât în 2018.

Christine Legarde, director FMI: „Înseamnă că recesiunea globală pândeşte după colţ? Nu. Însă, cu siguranță, au crescut riscurile privind un declin accentuat al creșterii economomice mondiale."

Gita Gopinath, economist-șef FMI: „Un Brexit fără acord este unul dintre riscurile majore în prognoza noastră. Fie o ieșire „dezordonată" a Marii Britanii din UE, fie mai multe luni de incertitudine, în ambele situații impactul asupra creșterii economice va fi negativ."

În această sitiuație cu pericole la tot pasul, poate că liderilor lumii le-ar prinde bine câteva ponturi de la jucătorii de hockey ai clubului Davos.

Richard Quest, CNN: „Să începem cu echiparea, care include protecţie specială pentru situaţiile când duelurile pe gheaţă se încing prea tare. Abia mă pot mişca. Acu, gata sunt echipat.. Nu, nici vorbă.Cum adică? Cu asta parezi pucul, iar cu asta îl prinzi. Numai să te ţii pe picioare e o provocare. Gândiţi-vă la mine drept economia globală. Sunt fragil, nesigur pe picioare, nu prea ştiu ce am de făcut, am nevoie de tot ajutorul posibil.”

Prima provocare: nimeni nu ştie ce se întâmplă cu Brexitul şi toţi par să se învârtă în cerc. Apoi, tensiunile comerciale dintre SUA şi China. Se tot atacă reciproc şi, prinsă la mijloc, economia globală poate avea de suferit. În sfârşit, creşterea economică, după câţiva ani de accelerare, țări precum China au încetinit, iar unii cred că se va ajunge chiar la o frână bruscă. Dacă nu eşti pregătit, iese urât.

Richard Quest, CNN: „Această paralelă dintre economie şi hockey arata că dacă toată lumea merge în aceeaşi direcţie, în loc să tragă hăis şi cea, ei bine, economia globală are oarece şanse să rămână în picioare.”

Economia mondială încetinește mai mult și mai devreme decât se estima, pe fondul tensiunilor comerciale și al riscurilor politice, precum Brexit-ul și revoltele sociale din Franța.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Avertisment FMI: Economia încetinește rapid din cauza BREXIT și a crizei din Franța
Avertisment FMI: Economia încetinește rapid din cauza BREXIT și a crizei din Franța
VIDEO PROTVPLUS.RO
studiu consum
Studiu. Românii nu au scăpat de mirajul telefoanelor și al televizoarelor smart
Afaceri cu lemnul rămas la ocoalele silvice. Decorațiunea care se vinde cu 500 de euro
România are livezi, dar nu are recolte. Nu știm să lucrăm cu specialiști
Cum justifică Teodorovici majorarea deficitului la 2,76% din PIB
Soluția fermierilor pentru a păstra marfa până când îi creşte preţul pe piaţă
ANAF renunță la popriri și introduce medierea pentru datornici. Cum va funcționa
china, economie, venzori,
Cenzorii chinezi lucrează peste program ca să elimine veștile proaste despre economie
Mai multe companii din vestul ţării şi-au anunţat retragerea din România. "O lovitură grea"
Nu ne permitem să mâncăm la restaurant. Cât cheltuie un român lunar ca să iasă în oraș
Economia României a crescut anul trecut cu 4,1%, sub aşteptări
Paradoxul imigrației. Țara UE în care trăiesc cei mai multi români rămâne fără locuitori
Teodorovici, după ce Tăriceanu a anunțat modificarea OUG 114: Trebuie discutat în Coaliție