Avertisment FMI: Economia încetinește rapid din cauza BREXIT și a crizei din Franța

Ultima actualizare: 22-01-2019 10:10

Economia mondială încetinește mai repede decât se estima, pe fondul tensiunilor comerciale și riscurilor politice, precum BREXIT-ul și fronda socială din Franța.

Este avertismentul lansat de Fondul Monetar Internațional la Davos, unde a început forumul care reunește elitele economice mondiale.

Christine Lagarde, șefa FMI: "După două luni de expansiune solidă economia mondială crește mai lent decât erau așteptările, iar riscurile sporesc."

În luxoasa stațiune din Alpii elvețieni, Fondul Monetar Internațional a anunțat că reduce, pentru a doua oară în câteva luni, prognoza privind ritmul expansiunii economice globale. Pentru 2019, prevede un avans de 3,5%, cu 0,2 puncte procentuale mai puţin decât în 2018.

Christine Lagarde, șefa FMI: "Înseamnă că recesiunea globală pândeşte după colţ? Nu. Însă, cu siguranță, au crescut riscurile privind un declin accentuat al creșterii economomice mondiale."

Gita Gopinath, economist șef FMI: "Un BREXIT fără acord este unul dintre riscurile majore în prognoza noastră. Fie o ieșire "dezordonată" a Marii Britanii din UE, fie mai multe luni de incertitudinea, în ambele situații impactul asupra creșterii economice va fi negativ."

Proiecțiile pentru primele două economii, Statele Unite + 2,5% și China + 6,2%, rămân neschimbate, după ce fuseseră reduse în octombrie. FMI a luat act de armistițiul comercial anunțat de președintele Donald Trump și omologul său chinez Xi Jinping. "Dar posibilitatea că tensiunile să reapară în primăvară umbrește perspectivele economiei mondiale" - comentează FMI.

Gita Gopinath, economist șef FMI: "Încetinirea creșterii economice în China poate fi mai accentuată decât așteptările, în special dacă continuă contenciosul comercial (n.r. cu SUA). Aceasta poate declanșa o ieșire abruptă a investitorilor de pe piețele finaciare și de mărfuri.

Care este mesajul FMI pentru factorii de decizie?

Christine Lagarde, șefa FMI: "Găsiți răspunsuri pentru vulnerabilitățile care persistă și fiți pregătiți dacă economia globală va încetini serios."

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO