Economia României dă semne clare de încetinire: creștere de doar 0,1% din PIB în primul trimestru
Cu o creștere de puțin peste zero - adică de 0,1% în primul trimestru al acestui an, față de ultimul din 2022 - economia noastră dă semne clare de încetinire, conform datelor oficiale.
Comerțul a susținut puternic economia, dar agricultura și industria au tras-o în jos. Sunt vești care nu ocolesc nici celelalte țări europene.
În zona euro, intrarea în recesiune este o realitate. Germania, marea forță a continentului, are deja două trimestre de scădere economică.
Comerțul, IT-ul și construcțiile au reuşit să ţină pe plus economia noastră, în primul trimestru al anului, având în vedere că industria și agricultura au frânat puternic, din cauza crizei energetice și a secetei.
Așadar, potrivit INS, avem o creștere infimă - de doar 0,1% față trimestrul IV din 2022. Iar dacă facem comparația cu trimestrul I din 2022, vedem că avansul este de puțin peste 2 procente.
Economiștii marilor bănci de la noi încă vorbesc despre o menținere a economiei pe plus, anul acesta, față de 2022, dar creșterea ar fi mică - 2-3%. Estimări asemănătoare sunt făcute și de specialiștii Comisiei Europene, Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional.
Pentru perioada următoare, rămâne marea problemă a inflației și a efectelor războiului din Ucraina. Nu suntem singurii afectați.
Zona euro, adică țările care folosesc monedă unică, se află în recesiune tehnică. Asta înseamnă două trimestre la rând cu scădere economică - minus 0,1%. Deși inițial era prevăzută o creștere - infimă, e drept - calculele au fost date peste cap de intrarea în recesiune a Germaniei, numită locomotiva Europei.
Practic, cea mai mare economie europeană este în declin și asta poate duce la efecte în lanț, care să ne afecteze și pe noi.
Creșterea PIB în trimestrul I 2023:
0,1% față de trimestrul IV 2022
2,3% față de trimestrul I 2022
sursă: INS
Estimări privind evoluția PIB, în 2023 față de 2022
Bănci comerciale: +2-3%
Comisia Europeană: +3,25%
Banca Mondială: +2,3%
Fondul Monetar Internațional: +2,4% ><