România încearcă să investească mai mult în Cercetare și Inovație. Institutele au prezentat zeci de proiecte îndrăznețe
Cu pași mărunți țara noastră încearcă să prindă din urmă celelalte state europene care, până acum, au investit procente considerabile din PIB pentru Cercetare și Inovație.
Cele mai recente date arată că România este pe ultimul loc la acest capitol. Tocmai de aceea, Ministerul Digitalizări a organizat joi un eveniment în care peste 30 de Institute și Agenții aflate în subordine și-au prezentat cele mai recente proiecte.
Unele sunt doar la nivel de prototip. Altele au ajuns însă până la NASA!
Alegeri 2024
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
Institutele de Cercetare au prezentat, în cadrul evenimentului, zeci de proiecte îndrăznețe - de la Drone militare care pot detecta mișcarea și de la câțiva km distanță și până la un braț robotic ce va ajunge pe Marte.
Valentin Silvestru - director general COMOTI: "Va fi montat pe Roverul care va ajunge pe marte în 2030 și va culege toate micile containere cu sol care sunt acum stocate de Roverul care se află acum pe Marte".
Sunt și proiecte menite să combată furtul de lemne din păduri sau să rezolve problemele cu urșii din zonele montane.
Ioana Bianca - expert bio-chimist: "Acesta este un senzor// Iar acesta emite semnale auditive sau vizuale în câmp deschis, în vederea atenționării animalelor sălbatice să nu traverseze în momentul în care o mașină trece".
La Râmnicu Vâlcea există un Institut care, de peste 10 ani, lucrează la modele de autovehicule alimentate cu hidrogen. O mașină de teren este cea mai evoluată versiune de până acum, iar bugetul alocat proiectului a fost de peste o sută de mii de euro.
Chiar dacă pare complicat, principiul de funcționare al acestei mașini este unul destul de simplu. Ea funcționează cu ajutorul acestor pile de combustibil din grafit și platină care produc curent electric. Astfel că autonomia ei poate ajunge și la 700 de km.
Adrian Enache – cercetător: "Din păcate la partea de infrastructură restul Europei a luat-o puțin înainte. Avem acolo 170 și ceva de stații de alimentare cu hidrogen. Noi nu avem niciuna, încercăm să adaptăm și legislația să avem specificații pentru funcționearea lor și înmatriculare".
În urmă cu doi ani, la capitolul bani investiți în cercetare, România a fost clasată pe ultimul loc în Uniunea Europeană.
Sebastian Burduja - ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării: "Bugetul a crescut anul acesta cu 70%. Cu siguranță că sistemul are nevoie de mai multe fonduri, dar trebuie să avem și capacitatea de a-i absorbi. Asta înseamnă să organizăm competiții să contractăm. Este un proces îndelungat și complicat".
În prezent, fondurile alocate de la buget pentru acest tip de activităţi reprezintă puțin peste 0,40% din PIB.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, inovatii, cercetare, myimpact,
Dată publicare:
19-05-2023 07:48