Cum duce războiul din Ucraina la creșterea economiei din Rusia. Kremlinul a raportat excedent bugetar
Economia Rusiei ar putea crește anul acesta, pe fondul războiului din Ucraina, care a dus la majorarea cheltuielilor pentru apărare. Un indiciu în acest sens este și excedentul bugetar raportat acum de Ministerul Finanțelor.
Rusia a înregistrat un uşor excedent bugetar în mai, care a permis o reducere a deficitului bugetar în primele 5 luni ale anului la 3.410 miliarde de ruble (41,9 miliarde de dolari), pe măsură ce cheltuielile lunare au încetinit, a anunțat Ministerul de Finanţe, potrivit News.
În perioada ianuarie-mai 2022, Rusia a înregistrat un excedent de 1.590 miliarde de ruble, dar cheltuielile pentru a-şi susţine campania militară în Ucraina şi sancţiunile occidentale asupra exporturilor sale de petrol şi gaze au epuizat de atunci cuferele guvernamentale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Deficitul din acest an este deja la 117% din planul anual.
Creşterea cheltuielilor pentru apărare a făcut ca sectorul industrial al Rusiei să funcţioneze, conducând previziunile privind creşterea economică în acest an şi ajutând Moscova să-şi continue campania militară în Ucraina.
Excedent în luna mai, după deficitul din aprilie
Ministerul de Finanţe a încetat anul trecut să mai publice date individuale privind îndeplinirea bugetului lunar, dar pe baza cifrelor de marţi, Rusia a înregistrat un excedent în luna mai de 13 miliarde de ruble.
Acest lucru se compară cu un deficit de 1.000 de miliarde de ruble în aprilie.
Cheltuielile lunare din mai au fost cele mai scăzute din acest an, cu 1.100 miliarde de ruble mai mici decât în aprilie, dar, pentru a atinge obiectivul general pentru cheltuieli de 29.100 miliarde de ruble din acest an, cheltuielile vor trebui să scadă în continuare.
Între timp, veniturile non-petrol şi gaze pentru ianuarie-mai au fost cu 9,1% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Însă veniturile cruciale din petrol şi gaze ale Moscovei au fost cu 49,6% mai mici în primele cinci luni, în termeni anuali, lucru pe care Ministerul de Finanţe le-a justificat prin preţurile mai mici la ţiţeiul Urals şi scăderea volumelor de export de gaze naturale.
Cheltuielile au fost cu 26,5% mai mari de la an la an în acea perioadă, au arătat datele preliminare, în timp ce veniturile au scăzut cu 18,5%.
Rusia nu crede că va avea un deficit mai mare de 2%
Ministrul de Finanţe Anton Siluanov a spus în repetate rânduri că deficitul bugetar al Rusiei în acest an nu va fi mai mare de 2% din PIB, deşi majoritatea analiştilor nu sunt de acord.
Fondul Monetar Internaţional se numără printre cei care se aşteaptă ca Rusia să înregistreze un deficit bugetar mult mai mare în acest an.
Ministerul de Finanţe a declarat marţi că se aşteaptă ca veniturile fiscale din sectorul petrolier să se recupereze în a doua jumătate a anului.
Scăderea veniturilor a forţat Moscova să înceapă să vândă rezerve internaţionale pentru a ajuta la acoperirea deficitului, în timp ce analiştii au sugerat că majorarea taxelor este o altă opţiune.
Rusia a cheltuit aproape 440 de miliarde de ruble pentru acoperirea deficitului de la Fondul Naţional al Averilor (NWF), în acest an.
Sursa: News.ro
Etichete: Rusia, războiul din Ucraina, crestere economica, excedent bugetar,
Dată publicare:
07-06-2023 07:55