Donațiile către ONG-uri ar putea fi făcute mai ușor. Ce pregătește statul

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Donaţiile către ONG-uri făcute de salariaţi ar putea fi făcute mai uşor fără să mai fie nevoie de drumuri la Fisc.

Un proiect de ordonanţă de urgenţă prevede că salariaţii vor putea alege ca angajatorii lor să se ocupe de acest lucru. Organizaţiile ar urma să primească, astfel, mai repede banii. Iniţiativa vine după ce, anul acesta, statul mai mult le-a pus beţe în roate asociaţiilor care strâng fonduri pentru diverse cauze.

Orele de terapie pentru copiii cu autism sunt finanţate parţial din banii angajaţilor, care îşi pot dona 2% din impozitul pe venit. Numai că anul acesta donatorii erau obligaţi să depună un formular special la sediile ANAF. Cum foarte puţini au făcut asta, ONG-urile au cerut şi au obţinut, după două luni de blocaj, să poată depune formularele în numele donatorilor.

Acum, oficialii de la ministerul Finanţelor vor să elimine Fiscul de pe traseul hârtiilor şi să le permită salariaţilor să opteze pentru ca angajatorii lor să trimită banii către ONG-uri.

''Colectarea lunară de bani direct de la angajator ne-ar ajuta să ştim care e suma de bază şi care e numărul de copii, de bătrâni pe care îi putem sprijini concret în luna respectivă'', a explicat Daniela Bololoi, președintele Asociației Help Autism.

Noua măsură va însemna economii de timp, dar banii ar putea fi mai puţini după plata comisioanelor bancare.

''Pot exista situaţii în care impozitul virat prin acest mecanism este mult mai mic decât costurile generate de această procedură. 16.50 la un salariu mediu, impozitul este de 4-5 lei, iar costul unei plăţi individuale se poate ridica la câţiva lei'', spune Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanțilo Fiscali.

Iar în 2018, unele ONG-uri au pierdut şi 40% din donaţii faţă de 2017, din cauza ''revoluției fiscale''.

Scăderea impozitului pe venit de anul acesta duce la reducerea sumelor de bani care pot fi donate organizaţiilor neguvernamentale. Aşa că ONG-urile ar avea nevoie ca nu 2%, ci 3,5% din impozitul pe venit să fie direcţionat către acţiuni de binefacere.

Guvernul ia în calcul creşterea procentului care poate fi donat către ONG-uri, iar o decizie este aşteptată luna aceasta. Asociaţiile cer şi o soluţie pentru finanţarea primită de la firmele cu cifra de afaceri de până la un milion de euro. Acesta plătesc de anul acesta impozit pe cifra de afaceri, ca microintreprinderi, şi nu mai pot redirecţiona astfel 20% din impozitul pe profit către ONG-uri.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO