Copiii cu autism au de suferit din cauza „revoluției fiscale”. ONG-urile, împiedicate să îi ajute
După ce statul a lăsat terapia copiilor cu autism în grija părinţilor şi a organizaţiilor neguvernamentale, acum le taie, prin „revoluţia fiscală" şi sursele de finanţare.
Firmele cu cifra de afaceri mai mică de 1 milion de euro nu mai pot face sponsorizări de 20 la sută din impozitul pe profit, pentru că de anul acesta ele nu mai plătesc impozit pe profit, ci impozit pe cifra de afaceri.
Iar oamenii care vor să vireze 2% din impozitul pe venit către un ONG trebuie să se prezinte în persoană la ghişeu. În aceste condiţii, salvatorii încearcă să găsească soluţii pentru a face rost de bani, însă au şanse mici de reuşită.
Peste 7000 de copii şi tineri cu autism din România au nevoie de terapie care costă între 3000 şi 6000 de lei pe lună. O asociaţie din Piteşti care se ocupă de 15 persoane cu acest sindrom, încearcă să facă rost de bani din vânzarea de plante aromatice.
Mihaela Crăciun: „Dar vă imaginaţi că săculeţi cu lavandă şi sare amară, cu plante aromatice şi bombiţe de baie, imaginaţi-vă ce cantităţi să vindem noi, ca să putem să susţinem terapia?"
Copiii şi tinerii cu autism nu ştiu ce li se pregăteşte. În schimb, părinţii lor au înţeles deja cât rău le va face „revoluţia fiscală".
Flori Ionescu: „Am avut ceva bănuţi, că au fost din fișe 2%. Au mai fost şi nişte sponsorizări, au fost şi de la Consiliul Judeţean, dar începând din acest an, toate aceste surse ni se taie."
Dodo Minculescu: „Suntem nevoiţi să reducem numărul de ore; eu, cel puţin, asta am făcut, pentru că nu pot să susţin financiar."
Şurina Radu, mamă: „Noi strângeam cei 2% prin cunoştinţe, prin prieteni. Strângeam 2-300 de formulare, acum vor trebui 2-300 de oameni să se ducă pentru copilul meu sau pentru asociaţie să depună. Nu se va întâmpla asta, cu siguranţă."
Ce se va întâmpla cu suferinzii de autism în lipsa terapiei ?
Şurina Radu mamă: „Wow ! Ar fi groaznic, un copil fără terapie, un copil cu autism se sălbăticeşte, ca să spun aşa. Copiii care nu beneficiază de terapie vor deveni adulţi care vor ajunge pe paturile unor spitale, vor fi sedaţi, şi statul va plăti mai mult în felul ăsta!"
Un săculeţ de lavandă împachetat, cu grijă, de mâinile stângace ale copiilor cu autism costa doi lei. Asociaţia ar trebui să vândă peste 20,000 de bucăţi pe lună ca să plătească terapia celor 15 pacienţi pe care-i are în grijă.
Reprezentanţii Fiscului spun că legea prevede în mod expres că formularul trebuie depus personal. Şi nimeni nu a dorit pericilitarea acţiunilor umanitare, ci o mai riguroasă luare în evidenţă a tuturor fondurilor.