Discuții între ONG-uri și ministrul Finanțelor, după ”piedicile” puse anul trecut
După două luni în care statul a pus beţe în roate organizaţiilor neguvernamentale care strâng fonduri din donaţii şi sponsorizări, Guvernul vine cu primele măsuri de ''reparare''.
De săptămâna viitoare, formularele prin care sunt strânşi banii vor putea fi depuse de organizaţii fără să mai fie nevoie de procuri notariale. De asemenea şi depunerea online a formularelor va fi uşurată. Reprezentanţii mai multor ONG-uri au discutat sâmbătă toate aceste probleme la Ministerul Finanţelor.
După o discuţie de o oră şi jumătate cu ministrul Finanţelor, reprezentanta unei organizaţiei neguvernamentale care strânge cele mai multe formulare de donaţii - peste 80 de mii - speră să fie eliminată birocraţia impusă de noile regulamente.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Daniela Bololoi, HELP AUTISM: ”Ni s-a promis că în cursul zilei de luni se va veni cu un punct de vedere care va fi transmis către administraţiile financiare, care să uşureze şi să faciliteze modalitatea de depunere şi de procesare a formularului 230. Toate declaraţiile se vor muta în spaţiul virtual.''
Problemele financiare ale organizaţiilor neguvernamentale s-au agravat după ce funcţionarii ANAF au interpretat diferit un ordin al şefului lor. În vreme ce unii au continuat să permită organizaţiilor să depună formularul în numele donatorilor, alţii au cerut pentru asta procuri notariale sau au solicitat donatorilor să vină personal să aducă respectivele hârtii.
O altă lovitură pentru bugetele ONG-urilor a venit şi dintr-o modificare fiscală prin care firmele cu afaceri sub 1 milion de euro nu au mai putut să primească facilităţi de la stat dacă fac sponsorizări.
Daniela Bololoi: ''Vorbim despre o cifră care poate să înjumătăţească bugetul asociaţiei noastre. Adică din 500 de beneficiari, numărul se va înjumătăţi.''
Dacă formularele de donaţii vor putea fi depuse şi de către organizaţii, ca în anii trecuţi, problema sponsorizărilor va mai dura, pentru că e nevoie de schimbarea legii.
Lista problemelor pe care le au ONG-urile este lungă şi - spun reprezentanţii lor - autorităţile nu le-au luat în seama până acum.
Manuela Hărăbor: ”20 de ani nu s-a făcut nimic, noi acum încercăm cât de cât avem o reacţie pozitivă în partea cealaltă, adică nu mai vorbim la pereţi aşa cum am vorbit până acum.”
Pentru acoperirea diferenţei, ONG-urile ar avea nevoie ca nu 2 %, ci chiar 3,5% din impozitul pe venit să fie direcţionat către acţiuni de binefacere.