Dispute mari in Parlament pe tema falimentului personal. "E greu sa crezi ca toti romanii isi vor pune INSOLVENT pe frunte"

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Sambata 24 Ianuarie 2015 06:50
Data publicarii: Miercuri 21 Ianuarie 2015 18:19
Categorie: Financiar

Discutii aprinse in Parlament, la dezbaterile pentru legea insolventei persoanelor fizice.

Reprezentatii bancilor comerciale s-au contrazis cu cei de la Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor, iar avocatii cu cei de la Consiliul Superior al Magistraturii. Fara o solutie rapida, care sa rezolve problema clientilor care nu isi mai pot plati datoriile, deputatii au decis sa amane votul asupra legii falimentului personal pentru saptamana viitoare.

Convinsi ca solutia pentru ca romanii cu datorii la banci sa nu fie executati silit trebuie sa vina din Parlament, deputatii din Comisia Juridica si-au intrerupt vacanta pentru a adopta legea falimentului personal.

In forma actuala a proiectului de lege initiat de deputatul PSD Ana Birchall, orice persoana care nu mai poate plati creditele la banca isi poate declara falimentul personal. Din acel moment, datornicul, sub supravegherea unui judecator, trebuie sa plateasca in cinci ani 40% din valoarea creditului pe care ar fi trebuit sa il ramburseze in 20 de ani. Daca nu reuseste, banca ii poate vinde toate bunurile pentru recuperarea banilor imprumutati.

"Am vrut sa elaboram o lege care sa ajute un om care se afla in necaz si sa nu stea cu frica in san ca o sa fie executat sitit, ca o sa ramana pe drumuri", a spus deputatul PSD Ana Birchall.

La dezbaterile din Parlament au fost invitati sa-si spuna parerile reprezentantii tuturor partilor implicate. Avocatii au fost primii care au cerut adoptarea de urgenta a legii.

"Sunt peste 800 de mii de persoane care sunt in situatia de debitor neperformant. Si pe ei ii intereseaza sa se puna cumva sub o protectie a tribunalului", a spus avocatul Gheorghe Piperea.

Numai ca reprezentantul Consiliului Superior al Magistraturii a anuntat ca nu sunt suficienti judecatori in Romania pentru a prelua aproape un milion de dosare.

"Daca 800 de mii sau un milion de dosare vor aparea in sistemul judiciar, evident ca acesta nu va putea face fata cu resursele actuale", a spus Adrian Bordea, membru CSM.

Potrivit reprezentantului CSM, in momentul de fata cei 2.058 de judecatori din Romania au in lucru 1.422.000 de dosare. Daca legea insolventei ar fi adoptata, volumul de munca al magistratilor s-ar dubla, sustine Bordea. Avocatii il contrazic.

"Eu ma astept ca, in primul an, sa fie undeva la 50 de mii de astfel de cereri, ceea ce e o cifra foarte mare oricum, dar nu un milion. E imposibil sa crezi ca toti romanii isi vor pune stampila de "INSOLVENT" pe frunte", a mai spus Piperea.

Pe de alta parte, reprezentantul bancilor comerciale a avertizat ca institutiile financiare nu vor mai acorda credite daca oficialii nu vor tine cont si de punctul lor de vedere. Deputatii din Comisia Juridica au decis sa amane luarea unei decizii pentru saptamana viitoare. Dupa aceea va fi convocata sedinta extraordinara a Parlamentului pentru votarea legii falimentului personal.

5 ani prin Iad, dar apoi spui
5 ani prin Iad, dar apoi spui "Adio, credit!". Ce presupune legea care le va permite datornicilor sa intre in insolventa
VIDEO PROTVPLUS.RO
Criză în afacerile din România. Angajatorii nu mai au nici profit, nici salariați
Criză în firmele din România. De ce nu mai au patronii nici profit, nici salariați
CE amendează din nou Google, pentru încălcarea legislației UE în domeniul reclamelor
Teodorovici: „Vom modifica OUG 114. Taxa pe lăcomie ”se schimbă în „stimulent pentru hărnicie”
Exportăm tot mai multe produse fabricate în țară
Guvernul modifică programul ”Prima mașină”: ”Sprijinim cât mai mulţi români”
Cele mai ieftine și cele mai scumpe orașe din Europa
Insula Pacific, aer curat
Unde se respiră cel mai curat aer din lume. Locuitorii beau cea mai pură apă de ploaie
Analiştii şi BNR au avut dreptate: viaţa românilor s-a scumpit la începutul lui 2019
Control al Curţii de Conturi la ANAF. Fiscul avea lipsuri de 11,5 milioane de lei
Tinerii din diaspora, atrași cu 40.000 euro să revină în țară. Care sunt condițiile
Managerii care se plâng că nu găsesc personal, deși oferă salariu de 10.000 lei/lună
Teodorovici: Pentru fondurile de pensii e un business foarte profitabil. Nu pleacă nimeni din ţară