Dispute mari in Parlament pe tema falimentului personal. "E greu sa crezi ca toti romanii isi vor pune INSOLVENT pe frunte"
Discutii aprinse in Parlament, la dezbaterile pentru legea insolventei persoanelor fizice.
Reprezentatii bancilor comerciale s-au contrazis cu cei de la Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor, iar avocatii cu cei de la Consiliul Superior al Magistraturii. Fara o solutie rapida, care sa rezolve problema clientilor care nu isi mai pot plati datoriile, deputatii au decis sa amane votul asupra legii falimentului personal pentru saptamana viitoare.
Convinsi ca solutia pentru ca romanii cu datorii la banci sa nu fie executati silit trebuie sa vina din Parlament, deputatii din Comisia Juridica si-au intrerupt vacanta pentru a adopta legea falimentului personal.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In forma actuala a proiectului de lege initiat de deputatul PSD Ana Birchall, orice persoana care nu mai poate plati creditele la banca isi poate declara falimentul personal. Din acel moment, datornicul, sub supravegherea unui judecator, trebuie sa plateasca in cinci ani 40% din valoarea creditului pe care ar fi trebuit sa il ramburseze in 20 de ani. Daca nu reuseste, banca ii poate vinde toate bunurile pentru recuperarea banilor imprumutati.
"Am vrut sa elaboram o lege care sa ajute un om care se afla in necaz si sa nu stea cu frica in san ca o sa fie executat sitit, ca o sa ramana pe drumuri", a spus deputatul PSD Ana Birchall.
La dezbaterile din Parlament au fost invitati sa-si spuna parerile reprezentantii tuturor partilor implicate. Avocatii au fost primii care au cerut adoptarea de urgenta a legii.
"Sunt peste 800 de mii de persoane care sunt in situatia de debitor neperformant. Si pe ei ii intereseaza sa se puna cumva sub o protectie a tribunalului", a spus avocatul Gheorghe Piperea.
Numai ca reprezentantul Consiliului Superior al Magistraturii a anuntat ca nu sunt suficienti judecatori in Romania pentru a prelua aproape un milion de dosare.
"Daca 800 de mii sau un milion de dosare vor aparea in sistemul judiciar, evident ca acesta nu va putea face fata cu resursele actuale", a spus Adrian Bordea, membru CSM.
Potrivit reprezentantului CSM, in momentul de fata cei 2.058 de judecatori din Romania au in lucru 1.422.000 de dosare. Daca legea insolventei ar fi adoptata, volumul de munca al magistratilor s-ar dubla, sustine Bordea. Avocatii il contrazic.
"Eu ma astept ca, in primul an, sa fie undeva la 50 de mii de astfel de cereri, ceea ce e o cifra foarte mare oricum, dar nu un milion. E imposibil sa crezi ca toti romanii isi vor pune stampila de "INSOLVENT" pe frunte", a mai spus Piperea.
Pe de alta parte, reprezentantul bancilor comerciale a avertizat ca institutiile financiare nu vor mai acorda credite daca oficialii nu vor tine cont si de punctul lor de vedere. Deputatii din Comisia Juridica au decis sa amane luarea unei decizii pentru saptamana viitoare. Dupa aceea va fi convocata sedinta extraordinara a Parlamentului pentru votarea legii falimentului personal.
Sursa: Pro TV
Etichete: lege, Parlament, amanare, faliment personal,
Dată publicare:
21-01-2015 18:19