Proiect de lege care vizeaza milioane de romani. Conditiile in care ne-am putea transforma creditele din valuta in lei
Un proiect care vizeaza creditele a milioane de romani ar putea deveni lege in mai putin de doua luni. Documentul va obliga bancile sa transforme creditele din valuta in lei, la cererea clientilor, fara costuri sau garantii suplimentare.
Proiectul este in dezbateri la comisia de buget finante, unde si organizatiile consumatorilor, si bancile, si BNR incearca sa-si impuna propriile amendamente. Daca bancile se plang ca aprobarea acestui proiect le-ar aduce pierderi mari, cei ce iau partea romanilor indatorati spun ca lipsa unei astfel de masuri ar avea consecinte sociale grave.
Proiectul de lege aprobat de Senat obliga bancile se accepte, "la cererea clientilor, trecerea creditelor din valuta in lei, insa la cursul din data la care va fi facuta conversia, nu din ziua semnarii contractului", care ar fi mai avantajos pentru multi dintre romanii care s-au imprumutat in 2007-2008. Un avantaj cert este ca bancile nu vor putea cere garantii suplimentare, in conditiile in care valoarea proprietatilor a scazut foarte mult si doritorii ar fi obligati sa aduca alte bunuri gaj.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare cere conversia la cursul din momentul acordarii creditului, la care sa se adauge o marja de 20%.
"S-a acordat un credit in franci elvetieni la un curs de 2 lei pe franc elvetian, cursul de conversie sa nu poata depasi 2,4 lei pe franc elvetian. La 50.000 de franci elvetieni totalul de rambursat al creditului in lei n-ar putea depasi suma de 120.000 lei", declara Alin Iacob. presedintele Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare
In prezent un franc costa 3,6 lei. Din diferenta de curs, la o rata de 325 de franci elvetieni plata lunara ar scadea de la 1200 la 840 de lei daca s-ar face conversia din franci in lei. Si cei cu imprumuturi in euro ar castiga daca ar fi adoptat amendamentul.
"In conditiile in care se alege un alt curs decat cursul la data la care se face tranzactia, si discut de ziua in care s-a acordat creditul aici, pentru ca pe asta a fost facuta simularea, patru banci dau faliment", explica Nicolae Cinteza, director BNR.
Deputatii din comisia de buget vor decide care amendamente raman. Personal, presedintele comisie inclina mai mult catre modificarile BNR, decat catre cele propuse de organizatiile consumatorilor.
"Cursul este cursul de la momentul conversiei", a declarat Viorel Stefan , presedintele comisiei de buget finante, deputat PSD
BNR spune ca in caz contrar, bancile vor cere Comisiei Europene declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei.
"Acest comentariu legat de procedura de infringement nu este deloc adevarat", spune Ana Birchall - initiatroul legii, deputat PSD.
Dupa ce iese din comisie proiectul de lege va ajunge in plenul camerei deputatilor - pentru votul final.
Sursa: Pro TV
Etichete: credite, BNR, legi, faliment, banci, infringement, franci elvetieni,
Dată publicare:
25-09-2014 00:11