Proiect de lege care vizeaza milioane de romani. Conditiile in care ne-am putea transforma creditele din valuta in lei

Ultimul update: Sambata 27 Septembrie 2014 07:20
Data publicarii: Joi 25 Septembrie 2014 00:11
Categorie: Social

Un proiect care vizeaza creditele a milioane de romani ar putea deveni lege in mai putin de doua luni. Documentul va obliga bancile sa transforme creditele din valuta in lei, la cererea clientilor, fara costuri sau garantii suplimentare.

Proiectul este in dezbateri la comisia de buget finante, unde si organizatiile consumatorilor, si bancile, si BNR incearca sa-si impuna propriile amendamente. Daca bancile se plang ca aprobarea acestui proiect le-ar aduce pierderi mari, cei ce iau partea romanilor indatorati spun ca lipsa unei astfel de masuri ar avea consecinte sociale grave.

Proiectul de lege aprobat de Senat obliga bancile se accepte, "la cererea clientilor, trecerea creditelor din valuta in lei, insa la cursul din data la care va fi facuta conversia, nu din ziua semnarii contractului", care ar fi mai avantajos pentru multi dintre romanii care s-au imprumutat in 2007-2008. Un avantaj cert este ca bancile nu vor putea cere garantii suplimentare, in conditiile in care valoarea proprietatilor a scazut foarte mult si doritorii ar fi obligati sa aduca alte bunuri gaj.

Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare cere conversia la cursul din momentul acordarii creditului, la care sa se adauge o marja de 20%.

"S-a acordat un credit in franci elvetieni la un curs de 2 lei pe franc elvetian, cursul de conversie sa nu poata depasi 2,4 lei pe franc elvetian. La 50.000 de franci elvetieni totalul de rambursat al creditului in lei n-ar putea depasi suma de 120.000 lei", declara Alin Iacob. presedintele Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare

In prezent un franc costa 3,6 lei. Din diferenta de curs, la o rata de 325 de franci elvetieni plata lunara ar scadea de la 1200 la 840 de lei daca s-ar face conversia din franci in lei. Si cei cu imprumuturi in euro ar castiga daca ar fi adoptat amendamentul.

"In conditiile in care se alege un alt curs decat cursul la data la care se face tranzactia, si discut de ziua in care s-a acordat creditul aici, pentru ca pe asta a fost facuta simularea, patru banci dau faliment", explica Nicolae Cinteza, director BNR.

Deputatii din comisia de buget vor decide care amendamente raman. Personal, presedintele comisie inclina mai mult catre modificarile BNR, decat catre cele propuse de organizatiile consumatorilor.

"Cursul este cursul de la momentul conversiei", a declarat Viorel Stefan , presedintele comisiei de buget finante, deputat PSD

BNR spune ca in caz contrar, bancile vor cere Comisiei Europene declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei.

"Acest comentariu legat de procedura de infringement nu este deloc adevarat", spune Ana Birchall - initiatroul legii, deputat PSD.

Dupa ce iese din comisie proiectul de lege va ajunge in plenul camerei deputatilor - pentru votul final.

Romania trece printr-un boom al executarilor silite. Ce se intampla din momentul in care un credit e preluat de recuperatori
Romania trece printr-un boom al executarilor silite. Ce se intampla din momentul in care un credit e preluat de recuperatori
VIDEO PROTVPLUS.RO
Romania, pensionar, drapel
Sondaj: 72,8% dintre români consideră că direcția în care se îndreaptă țara este greșită
Blocurile vechi, reabilitate încet şi prost. "Curge apa în casă de câte ori plouă"
Escrocul care a strâns bani în numele unui copil bolnav s-a prezentat drept "Samariteanul"
Autorităţile vor să instruiască şi să perfecţioneze 4.000 de asistenţii maternali
Inspectoratul Şcolar Timiș nu are internet la simularea de Bac, din cauza primarului Robu
Acțiune umanitară la Oradea. Localnicii sunt invitați să doneze o pâine pentru nevoiași
prea cald
Vara a venit la jumătatea lui martie. O domnişoară îi arată reporterului cum s-a bronzat
Conferinţă internaţională despre lumea de mâine, organizată de elevii unei școli din Cluj
Cât câștigă o infirmieră în România vs Anglia și Israel. O româncă a decis să revină în țară
Avantajele oferite de universități din Cluj și Galați pentru a atrage studenți
Bucureștenii au invadat parcurile și terasele. Constănțenii s-au bucurat de soare
Cum deosebim măslinele vopsite negre de cele naturale. Sfatul specialiștilor