5 ani prin Iad, dar apoi spui "Adio, credit!". Ce presupune legea care le va permite datornicilor sa intre in insolventa

Ultimul update: Vineri 23 Ianuarie 2015 07:20
Data publicarii: Marti 20 Ianuarie 2015 17:39
Categorie: Financiar

Parlamentul este la un pas de a aproba legea insolventei persoanelor fizice, iar saptamana viitoare Camera Deputatilor va fi convocata pentru un vot final.

Legea le va permite datornicilor sa intre in insolventa si sa fie protejati astfel de executarile silite cel mult 5 ani. In toata aceasta perioada vor strange cureaua si s-ar putea sa fie obligati sa isi vanda o parte din lucruri. Iar bancile, la randul lor, le vor sterge din datorii.

PNL a cerut sesiune extraordinara si o rezolvare in problema creditelor luate in franci elvetieni. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, marti, sa convoace comisia juridica pentru a da un raport pe Legea Birchall.

"In functie de cum fac raportul, a doua zi, in 24 de ore, convoc Parlamentul in sesiune extraordinara", a spus Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor.

"Este un lucru sanatos ca s-a ajuns la un consens pe o tema importanta. Noi deja avem patru proiecte care vizeaza acest lucru: insolventa persoanelor fizice. Vom contopi cele patru proiecte intr-unul singur", a spus Bogdan Ciuca, presedintele Comisiei Juridice.

Se califica pentru insolventa orice roman care are cel putin 2 datorii, sa zicem la banca si la chirie, mai mari de 30 de zile si care poate dovedi ca este incapabil sa le plateasca.

Pentru a intra in insolventa trebuie depusa o cerere la instanta. Clientul isi declara toate bunurile, cum ar fi mobila, electrocasnicele sau masina. Dar si ce salariu castiga si lucrurile pe care le-a vandut sau donat in ultimii 3 ani.

Se intocmeste apoi un plan de redresare financiara pe 5 ani. Planul trebuie sa acopere cel putin 40% din suma pe care clientul o datoreaza bancii. Iar in cazul unui imprumut cu ipoteca, banca trebuie sa primeasca o suma cel putin egala cu valoare de piata a casei. Sa zicem 60.000 de euro pentru un apartament de doua camere, chiar daca valoarea acestuia la data contractarii imprumutului era dubla. Pe baza acestor coordonate clientul stabileste cat din salariul sau il aloca pentru plata datoriilor si ce bunuri scoate la vanzare

"De legea falimentului personal vor beneficia maximum 10-15% dintre cei cu credite", a spus avocatul Marius Coltuc.

Pe baza planului instanta decide daca aproba sau nu intrarea in insolventa. Daca este aprobata insolventa, timp de 5 ani clientul nu poate fi executat silit. Adica nu poate fi dat afara din casa. Dar un administrator judiciar ii va urmari fiecare miscare. Se va asigura ca din salariu pastreaza doar cat sa isi acopere cheltuielile negociate in plan, iar restul se duce la banca. In aceasta perioada omul nu isi mai poate instraina bunurile si nu are voie sa refuze oferte de munca.

Avantajul este ca daca respecta planul, la finalul celor 5 ani toate celalte datorii ii sunt sterse. Banca incaseaza cei 40.000 de euro prevazuti in plan, dar renunta la restul de 60.000

Daca instanta nu aproba insa insolventa, clientul intra direct in faliment. I se lichideaza toate bunurile: casa, masina si obiectele de valoare. In tot acest timp ramane doar cu o alocatie nu mai mare de salariul minim pe economie. Avantajul este ca datoriile ramase la final ii sunt sterse.

Victor Ponta, despre criza francilor elvetieni:
Victor Ponta, despre criza francilor elvetieni: "Sa nu vindem iluzii. Nu e ceva ce tine de un partid, de un Guvern"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Yuan
Creșterea economică a Chinei, la cel mai scăzut ritm din 2009. Care sunt cauzele
Banca Mondială: “Regândiţi tot sistemul de taxare, analizaţi totul, inclusiv cota unică! Pericolul se apropie"
Indicele Robor la trei luni a crescut la 3,28%, cel mai mare nivel din ultimele două luni
Cuplurile căsătorite, în vizorul ANAF. Riscă amendă de 5.000 de lei
”Cea mai mare fraudă fiscală din istoria Europei”: 55 de miliarde de euro
Românii care au făcut nuntă, luați la întrebări de ANAF. Ce cupluri vor primi solicitări
Masini
Subvenții pentru diesel. Câți bani primesc proprietarii pentru a-și schimba mașinile pe motorină
Fiscul ia în vizor nunțile: formularele trimise tinerilor căsătoriți. Amenzi de 2.000-5.000 de lei
Mega-proiectul cu care chinezii schimbă fața Europei Centrale și de Est. Poziția României
A opta lună, cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE. Cu cât au crescut prețurile
BNR limitează gradul de îndatorare. Care sunt noile condiții de creditare
Cazurile românilor care au primit zeci de mii de euro pentru a se muta în mediul rural