5 ani prin Iad, dar apoi spui "Adio, credit!". Ce presupune legea care le va permite datornicilor sa intre in insolventa
Parlamentul este la un pas de a aproba legea insolventei persoanelor fizice, iar saptamana viitoare Camera Deputatilor va fi convocata pentru un vot final.
Legea le va permite datornicilor sa intre in insolventa si sa fie protejati astfel de executarile silite cel mult 5 ani. In toata aceasta perioada vor strange cureaua si s-ar putea sa fie obligati sa isi vanda o parte din lucruri. Iar bancile, la randul lor, le vor sterge din datorii.
PNL a cerut sesiune extraordinara si o rezolvare in problema creditelor luate in franci elvetieni. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, marti, sa convoace comisia juridica pentru a da un raport pe Legea Birchall.
"In functie de cum fac raportul, a doua zi, in 24 de ore, convoc Parlamentul in sesiune extraordinara", a spus Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor.
"Este un lucru sanatos ca s-a ajuns la un consens pe o tema importanta. Noi deja avem patru proiecte care vizeaza acest lucru: insolventa persoanelor fizice. Vom contopi cele patru proiecte intr-unul singur", a spus Bogdan Ciuca, presedintele Comisiei Juridice.
Se califica pentru insolventa orice roman care are cel putin 2 datorii, sa zicem la banca si la chirie, mai mari de 30 de zile si care poate dovedi ca este incapabil sa le plateasca.
Pentru a intra in insolventa trebuie depusa o cerere la instanta. Clientul isi declara toate bunurile, cum ar fi mobila, electrocasnicele sau masina. Dar si ce salariu castiga si lucrurile pe care le-a vandut sau donat in ultimii 3 ani.
Se intocmeste apoi un plan de redresare financiara pe 5 ani. Planul trebuie sa acopere cel putin 40% din suma pe care clientul o datoreaza bancii. Iar in cazul unui imprumut cu ipoteca, banca trebuie sa primeasca o suma cel putin egala cu valoare de piata a casei. Sa zicem 60.000 de euro pentru un apartament de doua camere, chiar daca valoarea acestuia la data contractarii imprumutului era dubla. Pe baza acestor coordonate clientul stabileste cat din salariul sau il aloca pentru plata datoriilor si ce bunuri scoate la vanzare
"De legea falimentului personal vor beneficia maximum 10-15% dintre cei cu credite", a spus avocatul Marius Coltuc.
Pe baza planului instanta decide daca aproba sau nu intrarea in insolventa. Daca este aprobata insolventa, timp de 5 ani clientul nu poate fi executat silit. Adica nu poate fi dat afara din casa. Dar un administrator judiciar ii va urmari fiecare miscare. Se va asigura ca din salariu pastreaza doar cat sa isi acopere cheltuielile negociate in plan, iar restul se duce la banca. In aceasta perioada omul nu isi mai poate instraina bunurile si nu are voie sa refuze oferte de munca.
Avantajul este ca daca respecta planul, la finalul celor 5 ani toate celalte datorii ii sunt sterse. Banca incaseaza cei 40.000 de euro prevazuti in plan, dar renunta la restul de 60.000
Daca instanta nu aproba insa insolventa, clientul intra direct in faliment. I se lichideaza toate bunurile: casa, masina si obiectele de valoare. In tot acest timp ramane doar cu o alocatie nu mai mare de salariul minim pe economie. Avantajul este ca datoriile ramase la final ii sunt sterse.