"Va sunam noi". Situatia trista a somerilor trecuti de 40 de ani care asteapta un job: "Cauta tineret, sa-i alerge pe 3 lei"

Dată publicare: 20-08-2014 19:50
Dată actualizare: 23-08-2014 07:04


Sute de mii de someri trecuti de 40 de ani traiesc o adevarata drama. Au ramas fara slujba, pentru ca firmele la care lucrau multi dintre ei inca din tinerete, au dat faliment, ori au fost nevoite sa reduca drastic, numarul de angajati.

Alexandru Iorga a ramas somer la 52 de ani. Firma de constructii aeronautice la care lucra a dat afara mai multi oameni afara la inceputul acestui an. De atunci si-a cautat cu disperare o slujba. In zadar, insa. Nu-i e teama sa invete lucruri noi si ar munci de dimineata pana seara pentru o bucata de paine.

"Am fost, am mai stat de vorba, le-am spus ce si cum si spuneau "va sunam noi".
- V-au sunat?
- Cred ca maine... Ei cauta tineret sa-i alerge, sa le dea 2-3 lei acolo cat le-or da"

Omul traieste din indemnizatia de somaj de 500 de lei si din salariul mic al sotiei. Copiii nu-l pot ajuta, pentru ca abia se descurca si ei. In aceeasi situatie disperata este si Paul, frezor de meserie. A ramas fara slujba la 62 de ani, cu 3 ani inainte de pensionare. Se teme ca e prea batran ca sa o ia de la capat. Si el e condamnat sa traiasca din ajutorul de somaj.

La agentiile pentru ocuparea fortei de munca sunt inregistrati 460 de mii de someri. Mai bine de jumatate dintre ei au peste 40 de ani. Chiar daca au o experienta varsta in campul muncii se tem ca nu vor mai putea sa-si gaseasca o slujba. Si asta pentru ca, spun ei, firmele prefera sa angajeze tineri.

Specialistii in resurse umane confirma ca majoritatea companiilor prefera sa angajeze tineri, cu bani putini. La fel de adevarat este insa, ca sunt putini absolventi care mai invata meserii grele, cum ar fi dulgher, sudor, frezor sau strungar. Asa ca in aceste domenii au sanse mai mari sa ocupe un post cei in varsta.

"Cei de peste 40 de ani isi gasesc de munca in proportie de 70% dupa 6-7 luni de cautat", spune George Butunoiu, specialist in resurse umane.

73 de mii de someri de peste 45 de ani si-au gasit o slujba de la inceputul acestui an.


VIDEO PROTVPLUS.RO