Datoria externă a României a crescut cu 532 milioane de euro

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu
Inquam

Datoria externă a României a crescut cu 532 de milioane de euro în primele două luni ale acestui an, a dezvăluit Banca Națională a României (BNR).

Sumele datorate de țara noastră pe plan internațional au crescut de la 134,61 miliarde de euro la 31 decembrie 2021, la 135,14 miliarde de euro în ianuarie-februarie 2022.

Conform BNR, citat de News, „datoria externă pe termen lung a însumat 97,341 miliarde euro la 28 februarie 2022 (72 la sută din totalul datoriei externe), în creştere cu 0,2 la sută faţă de 31 decembrie 2021.

„Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 28 februarie 2022 nivelul de 37,808 miliarde euro (28 la sută din totalul datoriei externe), în creştere cu 1 la sută faţă de 31 decembrie 2021“, mai arată datele băncii.

Cum diferă situația din ianuarie-februarie 2022 față de 2021

În același timp, investițiile directe ale nerezidenților în România au fost de 926 milioane de euro în primele două luni ale acestui an, spre deosebire de aceeași perioadă anul trecut, când suma a fost de 844 milioane de euro.

Totodată, contul curent al balanței de plată a avut un deficit de 2,525 miliarde de euro în ianuarie-februarie 2022, comparativ cu 1,442 ianuarie-februarie în 2021.

În februarie, Ministrul Finanțelor Adrian Câciu declara că își dorește să ajute sectorul privat al României, în urma unei discuții purtate de acesta cu delegația Băncii Europene de Investiții condusă de Christian Kettel Thomsen.

„În calitate de ministru al Finanțelor, precum și de Guvernator pentru România la BEI, îmi doresc diversificarea operațiunilor, în special în sectorul privat. România nu-și mai permite întârzieri, de aceea încurajez continuarea dialogului tehnic între echipele noastre, pentru identificarea obiectivelor de investiții, precum și necesarul de finanțare al acestora“, a declarat Câciu la momentul respectiv.

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu, despre împrumuturile României

Ministerul Finanțelor a publicat într-un comunicat în februarie că împrumuturile date de BEI României până în momentul de față sunt de 16 miliarde de euro.

În noiembrie anul trecut, Câciu a semnat acordul de împrumut prin Mecanismul de Redresare și Reziliență încheiat între Comisia Europeană și România, de aproximativ 15 miliarde de euro.

Împrumutul este destinat finanțării deficitului bugetului de stat și refinanțării datoriei publice guvernamentale.

„Am făcut un pas important pentru ca România să primească primii bani prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Este vorba de aproximativ 15 miliarde de euro aferente cheltuielilor bugetare necesare pentru reformele și investițiile prevăzute în PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență),“ a spus ministrul.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru EURO 2024, simulată de 1.000 de ori! Cu cine a picat România și până unde a ajuns
Tragerea la sorți pentru EURO 2024, simulată de 1.000 de ori! Cu cine a picat România și până unde a ajuns
Citește și...
CFR vinde bilete prin SMS pentru călători mai scumpe cu 30% decât la casă sau din aplicație
CFR vinde bilete prin SMS pentru călători mai scumpe cu 30% decât la casă sau din aplicație

De vineri, 1 Decembrie 2023, CFR Călători vinde bilete pentru ruta București Nord-Aeroport Henri Coandă și prin SMS, însă acestea sunt cu 30% mai scumpe decât la casa de bilete, prin aplicație sau cele care sunt cumpărate direct în tren.

Cum se strânge cureaua la Min. Economiei: renunță la un secretar de stat din cinci și desființează 42 de posturi vacante
Cum se strânge cureaua la Min. Economiei: renunță la un secretar de stat din cinci și desființează 42 de posturi vacante

Radu Oprea, ministrul Economiei, a declarat, joi, despre reducerile de cheltuieli din instituţie, că ar fi trebui să fie cinci secretari de stat şi vor avea patru şi au renunţat la peste 42 de posturi vacante.

Curtea de Conturi: România are cele mai mari preţuri din UE la energie şi importă la preţuri mai mari decât exportă
Curtea de Conturi: România are cele mai mari preţuri din UE la energie şi importă la preţuri mai mari decât exportă

Un audit realizat de Curtea de Conturi arată că România şi-a pierdut independenţa energetică, importă considerabil mai multă energie decât trimite la export, iar preţurile cu care România cumpără energie sunt mai mari decât cele cu care o vinde.

Recomandări
Ciolacu susține că
Ciolacu susține că "România ar fi rămas fără fonduri europene" de la 1 martie, dacă nu se luau măsurile fiscale

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri seară, că, dacă nu ar fi fost luate măsurile fiscale, România ar fi rămas de la 1 martie 2024 fără fonduri europene, iar acest lucru ar fi însemnat un dezastru naţional.

Israelul a dezvoltat o
Israelul a dezvoltat o "fabrică de asasinate în masă" în Fâșia Gaza. Peste 12.000 de ținte, identificate cu "Evanghelia"

Războiul din Fâșia Gaza a oferit o oportunitate fără precedent pentru armata israeliană de a utiliza o platformă de inteligență artificială pentru identificarea țintelor.

Mesajul transmis de Ambasada Rusiei la București de Ziua Națională a României. Propunerea făcută românilor
Mesajul transmis de Ambasada Rusiei la București de Ziua Națională a României. Propunerea făcută românilor

Republica Moldova, Israel și SUA s-au numărat printre țările care au transmis mesaje de Ziua Națională a României. De asemenea, NATO a felicitat țara noastră.