Curtea de Conturi a sesizat DNA in legatura cu bancile de locuinte ale Raiffeisen si BCR pentru deturnare de fonduri
Curtea de Conturi a sesizat DNA in legatura cu activitatea bancilor pentru locuinte ale Raiffeisen si BCR si impotriva Ministerului Dezvoltarii, pe care le acuza de un prejudiciu total de 384 milioane lei.
Curtea de Conturi a sesizat DNA in legatura cu activitatea bancilor pentru locuinte ale Raiffeisen si BCR si impotriva Ministerului Dezvoltarii, pe care le acuza de un prejudiciu total de 384 milioane lei in derularea sistemului de economisire-creditare sustinut de catre stat, arata un document al Curtii de Conturi.
Curtea de Conturi a constatat prejudicii de 268,78 milioane lei la BCR Banca pentru Locuinte, de 59,97 milioane lei la Raiffeisen Banca pentru Locuinte si de 55,09 milioane lei la Ministerul Dezvoltarii, valoarea totala a prejudiciilor din acest caz fiind de 383,8 milioane lei (85,3 milioane euro, la cursul actual), potrivit Curtii de Conturi.
In urma acestor controale, activitatea celor doua banci pentru locuinte a fost suspendata. Pe baza acestor acuzatii, Curtea de Conturi a sesizat DNA, prin adresa 40495 din 8 iunie 2016.
Curtea de Conturi acuza cei doi actori ai pietei- BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte ca au "gestionat un mecanism" prin care au acordat primele oferite de stat in mod ilegal si ca si-ar fi vandut produsele catre minori si varstnici, lucru interpretat ca fiind interzis de lege. Modelul de afaceri al bancilor pentru locuinte presupune ca cei care economisesc 1.000 de euro pe an primesc de la stat 250 de euro, iar la aceasta suma se adauga si bonificatia primita de la banca.
Reactia BCR Bpl pentru HotNews.ro:
"Banca a respectat mereu si va respecta legea de functionare a sistemului de economisire creditare in scop locativ. Suntem in proces de a demonstra aceasta in justitie. Am actionat in instanta Curtea de Conturi a Romaniei pentru interpretarea proprie, pe care o consideram fara legatura cu legea.
Consideram ca exista o intelegere complet gresita a Curtii de Conturi din Romania asupra modului cum functioneaza sistemul de economisire creditare in domeniul locativ (Bauspar).
In mod particular, daca s-ar considera acest tip de interpretare a Curtii de Conturi din Romania (inexplicabil si nemaintalnit la nivel european) s-ar trage in mod eronat concluzia ca toate sistemele de economisire creditare in domeniul locativ (Bauspar) din Europa “obtin ilegal fonduri”, pe cand in realitate aceste sisteme functioneaza de peste 100 de ani, chiar cu sprijinul guvernelor statelor dezvoltate, precum o schema de imbunatatire a conditiilor de locuit ale cetatenilor, indiferent de varsta si de conditie sociala."
Reactia Raiffeisen BpL:
"In opinia noastra, asa cum am aratat si in momentul in care Curtea de Conturi a incheiat actiunea de control din 2015, Raiffeisen Banca pentru Locuinte a respectat toate legile si reglementarile care guverneaza functionarea sistemului de economisire-creditare. Acest sistem, desi mai nou in Romania, functioneaza dealtfel in acelasi fel si cu succes in tari dezvoltate din Uniunea Europeana.
Am contestat in instanta decizia Curtii de Conturi, pana in prezent obtinand suspendarea acesteia in prima instanta. Din pacate, decizia a fost facuta cunoscuta publicului si provoaca deja efecte negative asupra bancii si asupra clientilor nostri.
Convinsa ca a respectat reglementarile legale in vigoare, RBL (impreuna cu Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania - ABDLR) face toate demersurile necesare pentru apararea drepturilor legitime ale clientilor sai."