Cum ii afecteaza pe romani Tratatul de Uniune Fiscala: adio cresteri ample de pensii si salarii
Tratatul semnat la Bruxelles va afecta in urmatorii ani vietile tuturor romanilor. De acum incolo ne luam adio de la traiul pe datorie.
Nu vom mai vedea cresteri spectaculoase de pensii sau salarii, doar majorari de cateva procente, in limita fondurilor disponbile. In plus, tara noastra va exporta mai putin pentru ca principalii nostri parteneri comerciali vor face si ei economii, asa ca nu vor mai cumpara la fel de multe produse de la noi.
Daca tratatul semnat la Bruxelles ar intra in vigoare de maine putine state europene ar indeplini conditiile impuse. Asa ca in urmatorii ani mai toata Europa va lua masuri drastice de reducere a cheltuielilor.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
DESCARCATI Tratatul de Uniune Fiscala de la finalul articolului
Tarile semnatare, in special cele din zona euro, adica principalii nostri parteneri comerciali, trebuie sa intre rapid la o cura de slabire. E ca si cum intr-un an li se va cere sa treaca de la un costum marimea XL la unul S.
In plus, romanii plecati la munca in Europa o sa trimita mai putin bani acasa, iar companiile romanesti o sa vanda mai putine produse de export", este de parere directorul economic al Ziarului Financia, Cristian Hostiuc.
Scaderea exporturilor afecteaza nu doar firmele exportatoare, ci si pe cele care livreaza marfa pentru ele. Asa ca vor fi nevoite sa dea oameni afara si sa reduca salariile.
Practic, toate tarile trebuie sa aiba un deficit structural mai mic de 0,5%. In 2012 si 2013 noi nu vom reusi sa respectam aceasta conditie.
Cine incalca tratatul trebuie sa achite automat o amenda de 0,1% din PIB. Adica 130 de milioane de euro pe an in cazul nostru.
Partea plina a paharului este ca investitorii straini ne vor privi cu ochi mai buni si cresc sansele sa aduca bani la noi in tara pentru ca stiu ca acum nu mai avem cum sa repetam greselile economice din trecut.
Romania a anuntat ca va ratifica tratatul anul acesta si pentru ca nu este tara membra a zonei euro poate decide de cand il va aplica.
Iata pricipalele prevederi ale Tratatului de guvernanta fiscala
► Bugetele trebuie sa fie echilibrate sau pe excedent, prevedere care va fi considerata respectata daca deficitul structural anual nu va depasi 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB) nominal.
► Regulile vor fi introduse in sistemele legislative nationale ale statelor membre, la nivel de Constitutie sau echivalent.
Reglementarile vor include un mecanism automat de corectie care se va declansa in cazul uei devieri. Fiecare stat membru va elabora propriul mecanism de corectie, in baza principiilor indicate de Comisia Europeana. Curtea Europeana de Justitie va avea jurisdictia sa verifice transpunerea acestor reglementari la nivel national.
► Statele membre aflate in procedura de deficit excesiv vor transmite Comisiei si Consiliului UE spre aprobare un program de parteneriat economic care sa detalieze reformele structurale necesare pentru a asigura o corectie durabila a deficitului excesiv. Implementarea programului si a planurilor bugetare anuale coerspunzatoare va fi monitorizata de Comisie si de Consiliu.
►Statele membre vor raporta in avans programele de emisiuni de obligatiuni.
La nivel european, reglementarile care guverneaza procedura de deficit excesiv vor fi inasprite pentru statele din zona euro.