25 de state UE au semnat tratatul de uniune fiscala. Basescu: Olanda face un abuz fara limite

×
Codul embed a fost copiat

25 de state din Uniunea Europeana, inclusiv Romania, au semnat astazi la Bruxelles mult asteptatul tratat de uniune fiscala - document care vizeaza supravegherea guvernamentala a deficitelor si a datoriilor publice.

Dupa acest eveniment, presedintele Traian Basescu a organizat o conferinta de presa la Bruxelles. Sinteza declaratiilor:

- Comisia Europeana devine jandarm al respectarii elementelor tratatului.

- In urma semnarii ieri a protocolului cu Serbia, n-a mai fost opozitie fata de Serbia.

- Romania nu schimba deocamdata tratatul fiscal.
- E prima data cand se stabileste o decizie cu Schengen. Avem un termen limita pentru luarea deciziei, la JAI-ul din luna septembrie.

Citește și
Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin | USL
Victor Ponta: USL e de acord ca Romania sa semneze si sa ratifice Tratatul de guvernanta fiscala
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

- S-au facut discutii pe Siria. A existat inclusiv propunerea de a ne retrage toti ambasadele. Nu a fost adoptata, Romania, spre exemplu, avand obiectiuni la aceasta propunere, pornind de la realitatea ca 11.000 de cetateni romani se afla sau s-au aflat in Siria.

- Autoritatile romane au inceput evacuarea romanilor din Siria, pe masura solicitarilor, in mod special a comunitatilor de romani din Homs dar si din alte regiuni. Avem intelegeri cu Turcia, cu Libanul, cu Iordania pentru evacuarea cetatenilor romani care solicita acest lucru.

- Pe de alta parte, Romania a sustinut fara rezerve condamnarea severa a regimului de la Damasc pentru crimele care se petrec in Siria si de asemenea am sustinut un avertisment foarte ferm catre cei responsabili de masacrul din Serbia ca vor trebui sa raspunda in fata legii internationale. Romania condamna crimele din Siria. Cei responsabili vor trebui sa raspunda pentru masacrul de acolo.

- Am avut o discutie separata, ceea ce a si dus la stabilirea unui termen in care sa se ia decizia. Domnul presedinte Rompuy a facut un set larg de propuneri, singura conditionare care a ramas valabila din partea olandeza a fost cea legata de urmatorul raport MCV.
- Olanda poate sa spuna ce vrea ea, nu cerem Olandei niciun cec in alb, ci sa respecte tratatul de aderarare. Deocamdata, Olanda face un abuz fara limite in fata unui stat membru. Nu avem conditia, in tratat, de MCV.

- Parlamentul European sa aibe o rezolutie extrem de severa pentru ca altfel, ocazionat de masurile de asuteritate abordate de mai toate tarile, riscam sa incurajam avansul partidelor extremiste in guvernele UE si daca vor mai fi cateva guverne ca partidul PVV din Olanda ne intrebam ce se va alege de UE. Am cerut sa se incerce adoptarea unei rezolutii extrem de severe legate de PVV-ul din Olanda. Spre exemplu, portul recunoscut ca poarta principala de intrare a drogurilor este Rotterdam, nu Constanta.

Un numar de 25 state ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, dar fara Marea Britanie si Cehia, au semnat pactul fiscal european, care prevede in principal reglementari fiscale pentru echilibrarea bugetelor si coordonarea politicii economice la nivel european. Gafa presedintelui Basescu, la semnarea tratatului de uniune fiscala!

Marea Britanie a decis sa nu adopte pactul, intrucat nu a obtinut o serie de concesii pentru sectorul financiar.

De asemenea, Cehia a anuntat ca nu va semna vineri pactul fiscal, intrucat nu considera ca acesta aduce imbunatatiri substantiale fata de reglementarile existente. Cehia nu exclude insa posibilitatea de a se alatura la o data ulteriora, a declarat premierul Petr Necas.

Pactul fiscal european va presupune un angajament din partea statelor participante la o guvernanta fiscala solida, introducerea unor prevederi de echilibrare a bugetului in Constitutie, consolidarea reglementarilor privind procedura de deficit excesiv prin automatizarea sanctiunilor si transmiterea proiectelor de buget Comisiei Europene spre verificare.

Summitul de la Bruxelles a inceput joi, 1 martie, iar primul semnal a fost dat de catre presedintele UE, Herman Van Rompuy. "Liderii din zona euro au fost de acord sa accelereze platile pentru constituirea capitalului Mecanismului european de stabilitate (MES), viitorul sistem de aparare a zonei euro", a declarat pentru presa Van Rompuy. El a fost ales in cadrul acestui summit presedinte al reuniunilor statelor Uniunii monetare, pe langa functia sa de presedinte al UE.

"Vom lua decizia finala maine (vineri, n.r.) insa va fi o accelerare. Se va putea incepe prin plata a doua transe in 2012", a insistat acesta, in timp ce, initial, erau stabilite cinci trante anuale.

Astfel, capitalul MES trebuie sa atinga 80 de miliarde de euro pentru o capacitate de imprumut de 500 de miliarde de euro. Accelerarea platilor de capital poate da "calitatea de reactie" fondului de siguranta al zonei euro, care trebuie sa intre in vigoare in aceasta vara, a afirmat miercuri liderul Eurogrupului Jean-Claude Juncker in fata Parlamentului European.

"Esalonarea in cinci transe este astazi o abordare prea timida si prea modesta", a declarat acesta "si astfel ne pregatim sa luam hotararea de a accelera ritmul de plata" al capitalului prin achitarea a doua transe unice. In semn de buna vointa, Germania s-a declarat deja pregatita sa urmeze aceasta cale si sa transfere contributia sa in doua transe si nu in cinci.

Decizia finala va fi luata vineri dimineata, a declarat Van Rompuy. In schimb, niciun progres imediat nu a fost raportat cu privire la consolidarea MES si asupra capacitatii sale totale de imprumut, un subiect politic sensibil care se confrunta in prezent cu veto-ul Berlinului. "Vom reevalua plafonul fondului de securitate temporara (FESF) si al MES in martie" a spus Van Rompuy indicand ca decizia ar putea fi luata la nivelul ministerelor de Finante ale zonei euro pana la sfarsitul lunii, fara a fi nevoie de convocarea unui summit la cel mai inalt nivel.

Potrivit incont.ro, care citeaza Bloomberg, textul tratatului de guvernanta fiscala stipuleaza ca statele au dreptul de a actiona in justitie tarile care incalca regulile fiscale, nu si institutiile independente, precum Comisia Europeana.

Responsabilitatea actionarii in justitie ar cadea in sarcina tarii care detine presedintia rotativa a UE si statelor care au avut anterior, respectiv vor ocupa ulterior aceasta pozitie, potrivit Die Welt. Totodata, acordul prevede diverse exceptii sau scutiri de la obligatia de a actiona in justitie un stat care nu se incadreaza in normele pactului fiscal, potrivit publicatiei germane.

Presedintele Traian Basescu participa, de asemenea, joi si vineri, la reuniunea Consiliului European de primavara, unde discutiile sefilor de stat si de guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene se vor concentra asupra masurilor de consolidare a Uniunii Economice a UE, atat in ceea ce priveste intarirea disciplinei fiscal-bugetare, cat si stimularea cresterii si a ocuparii fortei de munca.

Guvernul a aprobat semnarea de catre Romania a Tratatului de guvernanta fiscala, care impune reguli privind disciplina bugetara prin limitarea deficitului si a datoriei publice.

Principalele prevederi ale Tratatului de guvernanta fiscala pe incont.ro.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Decizie istorica pentru viitorul UE si al monedei unice. Tratatul de guvernanta fiscala, semnat
Decizie istorica pentru viitorul UE si al monedei unice. Tratatul de guvernanta fiscala, semnat

Presedintele Traian Basescu va participa, joi si vineri, la reuniunea Consiliului European de primavara, in cadrul careia va fi semnat Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare.

Victor Ponta: USL e de acord ca Romania sa semneze si sa ratifice Tratatul de guvernanta fiscala
Victor Ponta: USL e de acord ca Romania sa semneze si sa ratifice Tratatul de guvernanta fiscala

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca USL este de acord ca Romania sa semneze si sa ratifice Tratatul de guvernanta fiscala, urmand ca parlamentarii opozitiei sa participe la procedurile parlamentare in acest sens.

Liderii coalitiei au semnat protocolul pentru tratatul de guvernanta in UE. Ce spune Ion Iliescu
Liderii coalitiei au semnat protocolul pentru tratatul de guvernanta in UE. Ce spune Ion Iliescu

Liderilor coalitiei guvernamentale au semnat la Palatul Parlamentului un protocolul privind ratificarea tratatului de guvernanta in cadrul UE. In replica, Ion Iliescu este de parere ca acest tratat ar fi trebuit mai intai analizat.

Recomandări
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei. 

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.