INFOGRAFIC. Criza din Grecia pe intelesul tuturor: cum a inceput, cui datoreaza bani si scopul referendumului de duminica
Grecia se afla la un punct de a se scufunda in propriile datorii, iar daca ajunge la faliment sau decide sa paraseasca Zona Euro, criza ar putea sa creeze instabilitate in regiune si, ulterior, in intreaga lume.
Criza din Grecia, pe scurt
Grecia a intrat marti in incapacitate de plata fata de Fondul Monetar International dupa ce nu a onorat rambursarea unei scadente de peste 1,5 miliarde de euro. Grecia devine astfel prima tara dezvoltata care a acumulat restante de plata fata de FMI si nu mai are acces la resursele financiare ale institutiei, confruntandu-se cu cel mai mare faliment din istoria sa.
Ultimele noutati
Ministrii de Finante din statele Zonei euro au hotarat miercuri seara, in cadrul unei teleconferinte, sa continue negocierile cu guvernul de la Atena numai dupa ce se vor afla rezultatele referendumului de duminica prin care Grecia va lua o decizie privind acceptarea ori respingerea ultimelor propuneri ale creditorilor internationali, transmite Agerpres.
Alexis Tsipras le-a scris creditorilor ca va accepta reformele cerute, dar a pus conditii. Premierul Alexis Tsipras va accepta toate conditiile creditorilor formulate saptamana trecuta, cu exceptia unor modificari nesemnificative, a anuntat miercuri publicatia britanica Financial Times, citand o scrisoare trimisa miercuri de oficialul elen sefilor de la Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana.
Scrisoarea contine cererea surpriza a premierului Alexis Tsipras privind o extindere a actualului pachet de asistenta financiara, care acum a expirat, si acordarea unuia nou, al treilea, in valoare de 29,1 miliarde de euro, care sa acopere necesitatile de finantare ale Greciei.
Care este scopul referendumului de duminica?
Primul ministru Alexis Tsipras a surprins restul Europei cand a cerut organizarea unui referendum care ii va intreba pe cetateni daca sunt de acord cu conditiile impuse de creditorii internationali. Grecii sunt chemati sa spuna "da" sau "nu" noilor masuri de austeritate propuse de creditori. Referendumul de duminica va testa de asemenea daca cetatenii din Grecia vor sau nu sa ramana in Zona euro.
Alexis Tsipras le-a cerut grecilor sa voteze "NU". El a numit votul "o reintoarcere la valorile europene" si a acuzat creditorii ca incearca sa santajeze Grecia.
Ce inseamna votul de duminica:
DA – Sunt de acord cu programul de austeritate
NU – Nu sunt de acord cu masurile impuse de creditorii internationali.
Cui datoreaza Grecia bani?
Grecia datoreaza bani mai multor tari si organizatii care i-au oferit imprumuturi in doua transe – o data in 2010 si o data in 2012. In total, suma se ridica la 220 miliarde de euro, dintre care cea mai mare parte nu a fost data inapoi.
In acest moment, Grecia datoreaza aproximativ 56 miliarde de euro Germaniei, 42 miliarde de euro Frantei, 37 miliarde de euro Italiei si 25 miliarde de euro Spaniei.
Zilele-cheie din urmatoarea perioada pentru Grecia:
5 iulie: are loc referendumul care va arata daca grecii isi doresc sa accepte sau nu masurile de austeritate.
20 iulie: Grecia trebuie sa mai faca o plata catre Banca Centrala Europeana in valoare de 3,5 miliarde de euro. Daca nu reuseste sa faca acest lucru, Banca Centrala va fi nevoita sa-si retraga sustinerea pe care o acorda bancilor elene pentru ca acestea sa functioneze in continuare.
Cele mai negre scenarii in cazul unui faliment
Cele mai negre scenarii presupun iesirea tarii din Zona euro, reintoarcerea la drahma si taierera liniilor de finantare externa. Daca isi reteaza de tot legaturile cu institutiile internationale, Grecia nu va putea plati salarii ori pensii, iar ministerele nu-si vor mai putea achita furnizorii.
Daca Grecia va fi lasata sa iasa din zona euro, vor aparea efecte negative si in Balcani, inclusiv in Romania. In plus, vor aparea riscuri in tari ca Italia, Spania sau Portugalia, puternic indatorate, dar cu economii considerate prea mari pentru a putea fi salvate. Iar la nivel geopolitic, unii specialisti sa tem ca Atena s-ar putea apropia de Rusia si China.
La ce sa fiti atenti daca mergeti in vacanta in Grecia
Daca pana acum guvernul grec i-a asigurat pe turistii straini ca nu vor simti in niciun fel criza financiara din tara lor, situatia pare sa se schimbe.
Au aparut intarzierile tranzactiilor bancare, iar pe unele insule deja sunt probleme si la bancomate. De exemplu, turistii romani aflati acum pe insula Thassos spun ca NU mai functioneaza niciun bancomat.
Ministerul roman al Afacerilor Externe recomanda turistilor romani sa aiba la ei bani lichizi. Nici comerciantii nu mai accepta plata cu cardul, asa ca veti avea nevoie de ei pentru mancare, cazare sau orice alt fel de activitate. Poate nu ar fi rau sa aveti la voi si bancnote mici, in cazul in care comerciantii nu vor avea destui bani lichizi pentru rest.Pe langa asta, ANAT ii sfatuieste pe romanii care merg in Grecia cu masina sa alimenteze din timp pentru ca nu este exclus sa intampine probleme chiar si in Bulgaria, unde se pare ca oamenii stau la cozi la benzinarii.