Grecia nu da inapoi. Tsipras: "Nu cedam in fata santajului. Votati NU la referendum!". Eurogrupul a incetat negocierile
LIVE UPDATE| Alexis Tsipras le-a scris creditorilor ca va accepta reformele cerute, dar a pus conditii. Guvernul Greciei neaga "capitularea" in fata creditorilor printr-un comunicat de presa.
Sumarul evenimentelor
-► FMI: Fondul nu acorda amanari de plati. Scopul nostru este de a ajuta o tara sa-si rezolve problemele
-►NOU! Financial Times: Grecia VA ACCEPTA conditiile impuse de creditorii internationali
-►NOU! Scrisoarea INTEGRALA a lui Tsipras: Atena va acceptat toate reformele privind sistemul TVA, cu o singura exceptie
-►NOU! Germania: Oferta Greciei NU este serioasa
-►NOU! Guvernul Greciei neaga "capitularea"
-►Cozi lungi formate miercuri dimineata la bancile din Grecia
-► Referendumul grecesc: cum ar vota Grecia duminica
-► FMI: Grecia a intrat in incapacitate de plata fata de FMI
-►Reuniune de urgenta a Eurogrup miercuri la 18.30
-►Fitch a retrogradat Grecia la "CC" din cauza referendumului -►Alexis Tsipras: "Nu cedam in fata santajului. Votati NU la referendum"
Cronologia evenimentelor, miercuri, 1 iulie 2015
Ora 22:07 Fondul Monetar International (FMI) a estimat miercuri ca acordarea unei amanari a rambursarii transelor de credit, asa cum i-a solicitat Grecia, nu ar ajuta tarile confruntate cu nevoi de finantare imediate si cu probleme economice fundamentale, transmite AFP.
"FMI a acordat amanari catorva tari cu venituri slabe, la cererea lor, dar in fiecare caz aceasta amanare nu a contribuit la depasirea nevoilor de finantare si a problemelor economice fundamentale'', a mentionat organizatia financiara internationala.
''In virtutea unei reguli in vigoare de mult timp, Fondul nu acorda amanari de plati. Scopul nostru este de a ajuta o tara sa-si rezolve problemele'', a adaugat FMI in comunicatul de presa consacrat situatiei de criza din Grecia.
Decizia finala ii revine Consiliului de administratie al FMI, ce reprezinta cele 188 de tari membre ale FMI si in care SUA si statele membre ale Uniunii Europene detin aproape 50% din voturi.
Ora 21.00 Ministrii de finante din statele zonei euro au hotarat miercuri seara, in cadrul unei teleconferinte, sa continue negocierile cu guvernul de la Atena numai dupa ce se vor afla rezultatele referendumului de duminica prin care Grecia va lua o decizie privind acceptarea ori respingerea ultimelor propuneri ale creditorilor internationali, transmite Agerpres.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Pozitia mea o stiti, nu mai am nimic de adaugat. Cred ca trebuie sa asteptam desfasurarea referendumului si, daca apar noi chestiuni, atunci le vom discuta."
Ora 17.40 Alexis Tsipras nu da inapoi in fata presiunilor FMI si ale Uniunii Europene si a anuntat ca merge mai departe cu sustinerea referendumului de duminica, la care le-a cerut grecilor sa voteze "NU". El a numit votul "o reintoarcere la valorile europene" si a acuzat creditorii ca incearca sa santajeze Grecia.
De asemenea, premierul elen a oferit asigurari populatiei ca nu va ramane cu salariile si pensiile neplatite.
"Ultimatumurile pe care le-am primit sunt inacceptabile. Era datoria noastra sa intrebam poporul ce isi doreste", si-a motivat Tsipras decizia de a organiza duminica un referendum pentru a consulta populatia cu privire la iesirea Greciei din zona Euro.
El a incurajat populatia sa voteze NU la referendum si a dat asigurari ca nu isi doreste ca Grecia sa iasa din zona Euro, aratand ca acest lucru nu ar fi avantajos pentru niciuna dintre parti.
"Nu ma asteptam ca o Europa democratica sa nu ne dea spatiu si timp pentru a organiza referendumul. Este rusinos ca ne-au inchis bancile tocmai pentru ca vrem sa le acordam oamenilor dreptul la vot.
NU la referendum inseamna o presiune puternica pentru un acord de justitie sociala. Ei va spun ca eu vreau sa va scot din Europa, nu este adevarat."
"Vom cere o restructurare a datoriei si vom scapa astfel de toata povara economica. Vom pune astfel capat crizei. Sunt la curent cu toate dificultatile cu care ne confruntam, ele sunt temporare. Unii incearca sa ne forteze si se intreaba daca in urma acestui referendum vom ramane in zona Euro. Iesirea din zona Euro ar fi un lucru rau pentru Grecia si Uniunea Europeana.
Este vina sistemului politic pentru ca acum creditorii dau vina pe noi, pe poporul grec, pentru catastrofa economica, si ne dau in continuare ultimatumuri si ne spun ca incalcam orice regula.
Nu va veti pierde salariile, nici pensiile, nici depozitele din banci. Imi asum responsabilitatea pentru gasirea unei solutii", si-a incheiat Tsipras discursul.
Ora 17.15: Alexis Tsipras este asteptat sa-si inceapa discursul in fata natiunii. Potrivit un reporter al postului Channel 4, citat de The Guardian, Tsipras este hotarat sa NU renunte la referendum.
Ora 16.30 Germania pare sa-si fi pierdut rabdarea in ceea ce priveste orice dialog cu Grecia. Atat Angela Merkel, cat si ministrul de Finante au condamnat deciziile luate de guvernul Tsipras, pe care il considera responsabil pentru situatia in care a ajuns tara.
Cancelarul german Angela Merkel sustine ca discutiile cu guvernul lui Alexis Tsipras nu au sens inaintea referendumului care ar trebui sa aiba loc duminica. In acelasi timp, Wolfgang Schäuble, ministrul de Finante din Germania, a criticat dur Grecia: "Grecia se afla intr-o situatie dificila insa asta este doar din cauza comportamentului guvernului elen. Poate ii ajuta sa incerce sa dea vina pe cineva din exterior, dar nu are nicio legatura cu realitatea. Guvernul elen nu ii face nicio favoare poporului sau continuand sa faca declaratii false. Nimeni altcineva in afara de ei nu este de vina pentru situatia in care au ajuns", a declarat acesta.
Daca pozitia Germaniei este una ferma, care condamna actiunile Greciei si respinge orice fel de discutie la momentul actual, presedintele francez Francois Hollande a fost mult mai bland in declaratii.
"Este atat datoria zonei Euro, cat si a Greciei ca aceasta tara sa nu renunte la moneda euro. Acum este timpul pentru dialog, nu pentru declaratii intransigente sau brutale", a declarat el.
Ora 15:00 Guvernatorul BNR a dat asigurari ca situatia din Grecia nu se va rasfrange asupra bancilor cu capital elen din Romania.
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: "Emotia este insa un sentiment care nu poate fi combatut doar cu vorbe. In situatii din cele in care se afla Grecia, e normal sa apara si reactii emotive, dar noi speram sa prevaleze ratiunea. In cazul in care emotia e predominanta, putem sa actionam si cu instrumentele de calmare."
Ora 14:20 Premierul grec Alexis Tsipras se va adresa miercuri natiunii printr-un mesaj televizat, dupa ce Guvernul a confirmat ca a prezentat o contra propunere institutiilor financiare internationale pentru a încerca sa ajunga la un acord, informeaza agentia EFE.
Ora 14:10 Guvernul Greciei neaga "capitularea". "Grecia a trimis ieri o noua propunere institutiilor financiare, insotita de o scrisoare a primului ministru Alexis Tsipras. Relatarile mediatice potrivit carora Atena a acceptat toate propunerile creditorilor sai NU sunt adevarate" se arata intr-un comunicat al guvernului grec care precizeaza ca propunerea trimisa a inclus amendamente la cererile creditorilor, relateaza The Guardian.
Ora 14:00 Germania considera ca noua oferta a Greciei nu reprezinta o baza serioasa de negocieri în acest moment
Noua oferta a premierului Alexis Tsipras trimisa creditorilor internationali pentru a ajuta la rezolvarea crizei datoriilor nu a adus clarificari suplimentare, a afirmat miercuri ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, la o conferinta de presa desfasurata la Berlin, transmite Reuters. “Aceasta nu a furnizat mai multa claritate si nu exista o baza serioasa de negocieri cu Atena în acest moment”, a precizat Wolfgang Schaeuble. Acesta a adaugat: “In primul rand, Grecia trebuie sa stie exact ce vrea”.
#BREAKING Schaeuble says no Greece deal possible before referendum
— Agence France-Presse (@AFP) July 1, 2015
Ora 13:30 Tsipras: Atena va acceptat toate reformele privind sistemul TVA, cu o singura exceptie
Premierul Alexis Tsipras va accepta toate conditiile creditorilor formulate saptamana trecuta, cu exceptia unor modificari nesemnificative, a anuntat miercuri publicatia britanica Financial Times, citand o scrisoare trimisa miercuri de oficialul elen sefilor de la Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana.
Scrisoarea contine cererea surpriza a premierului Alexis Tsipras privind o extindere a actualului pachet de asistenta financiara, care acum a expirat, si acordarea unuia nou, al treilea, in valoare de 29,1 miliarde de euro, care sa acopere necesitatile de finantare ale Greciei.
Informatiile din scrisoare au provocat miercuri cresteri pe bursele internationale, indicele FTSE Eurofirst 300 inregistrand un avans de 1,5% la Londra iar randamentele obligatiunilor guvernamentale germane pe zece ani au depasit 0,80%. Miercuri, la Bursa de la Franfurt, indicele Xetra Dax 30 inregistra un avans de 2,2%, in timp ce la Paris indicele CAC 40 era in crestere cu 1,7%. Si euro s-a apreciat usor, la 1,1146 dolari.
Scrisoarea vine intr-un moment in care BCE analizeaza miercuri majorarea liniei de finantare de urgenta (ELA) destinata creditorilor eleni. In caz contrar, una sau mai multe banci elene ar putea avea mari probleme financiare, dupa ce Banca Centrala a Greciei a recomandat inchiderea bancilor si impunerea de restrictii asupra miscarilor de capital, in dorinta de a evita colapsul sistemului financiar.
In scrisoare, premierul elen sustine ca Atena va acceptat toate reformele privind sistemul TVA, cu o singura exceptie: mentinerea unei TVA reduse pentru insulele grecesti. In privinta pensiilor, Tsipras a fost de acord cu majorarea varstei de pensionare la 67 de ani pana in 2022, dar aceasta masura sa intre in vigoare abia in luna octombrie si nu imediat.
Ministrii de Finante din zona euro vor discuta, miercuri, intr-o teleconferinta, ultimele evolutii din Grecia, a anuntat presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.Atena a trimis marti creditorilor o propunere oficiala de ultim moment pentru ajutor international, dar aceasta nu a fost suficienta, Grecia devenind astfel prima tara dezvoltata care a intrat oficial in incapacitate de plata fata de Fondul Monetar International (FMI).Ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan, a afirmat miercuri la BBC ca Eurogrupul inca este deschis la incheierea unui acord cu Grecia. Insa, indiferent de modul de rezolvare a crizei, autoritatile trebuie sa accelereze planurile de integrare mai aprofundata a zonei euro, incepand cu bancile, a explicat oficialul Italian.
Ora 13:10 Surse din ZONA Euro sustin ca scrisoarea trimisa marti noapte de Alexis Tsipras creditorilor Greciei contine propuneri pe care ministrii europeni nu le vor ACCEPTA, relateaza pe Twitter economistul Frederik Ducrozet.
RTRS - EURO ZONE SOURCE SAYS TSIPRAS LETTER CONTAINS ELEMENTS MINISTERS WILL FIND HARD TO ACCEPT
— Frederik Ducrozet (@fwred) July 1, 2015
Ora 13:00 Informatia Financial Times despre concesiile facute de Tsipras in fata creditorilor s-a facut imediat simtit pe burse, unde principalii indici au urcat.
Ora 12:30 Premierul elen Alexis Tsipras va accepta toate conditiile impuse de creditorii internationali, asa cum au fost ele stabilite la sfarsitul saptamanii trecute, potrivit unei scrisori trimise de primul ministru al Greciei, marti noapte, catre Comisia Europeana, FMI si Banca Centrala Europeana, si obtinuta de Financial Times.
Prestigiosul ziar britanic Financial Times a facut rost de o copie a scrisorii pe care Alexis Tsipras ar fi trimis-o marti seara tarziu institutiilor financiare. Potrivit acestui document, Tsipras ar fi acceptat, cu obiectiI minore, toate conditiile puse de creditori. Noua intorsatura ar fi fost determinata de agravarea situatiei concrete in Grecia.
Got my hands on new @atsipras letter conceding on almost all points. QUick story here: http://t.co/VsdKLnWw8M pic.twitter.com/kHIVrvpOBi
— Peter Spiegel (@SpiegelPeter) July 1, 2015
Ora 11.00 Grecia poate ramane in zona euro chiar si cu un vot negativ la referendum, ar fi spus Schaeuble, potrivit Bloomberg
Grecia poate ramane pentru moment in zona euro chiar daca cetatenii acestei tari resping la referendumul din 5 iulie propunerile facute de creditorii internationali, le-ar fi spus marti parlamentarilor, la Berlin, ministrul de finante german Wolfgang Schaeuble, informeaza Bloomberg, care citeaza trei persoane prezente la o intalnire cu usile inchise la care a participat si ministrul german.
Schaeuble a mai spus ca Banca Centrala Europeana va face tot ceea ce este necesar pentru a proteja euro, daca grecii vor vota impotriva planului de austeritate propus de creditorii internationali (Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana) la referendumul din 5 iulie, potrivit celor trei persoane, care au facut declaratii sub rezerva anonimatului, mentionand caracterul privat al discutiilor.
Atitudinea Germaniei sugereaza ca factorii de decizie de la Berlin se pregatesc pentru un vot negativ al grecilor la referendumul de duminica, noteaza Bloomberg.
Ora 10:30 Reuters anunta ca reuniunea Eurogrupului s-a amanat pentru miercuri dupa amiaza. Initial sedinta trebuia sa aiba loc la pranz, insa a fost mutata pentru ora 18:30 (ora Romaniei)
Ora 10:00 Un sondaj publicat miercuri dimineata de ziarul grec Ephemerida Ton Syntakton arata urmatoarele cifre: "NU" - 54%, "Da" - 33%, Nedecisi - 13%. Sondajul a fost realizat de catre institutul ProRata pentru ziarul Efimerida Ton Synatkton pe o perioada de mai multe zile, inainte si dupa anuntarea masurilor de plasare sub control a capitalurilor, care au obligat bancile sa inchida si care au plafonat retragerile zilnice din bancomate. Tabara "nu", care sustine Guvernul lui Alexis Tsipras, era creditata cu 57% din intentiile de vot in randul persoanelor intervievate inaintea masurilor de plasare su control a capitalurilor. Aceasta a scazut la 46% in esantionul intervievat ulterior, precizeaza institutul. Concomitent, tabara "da" a crescut de la 30% la 37%.
De asemenea, inainte de anuntarea masurilor nu se pronuntau 13% dintre persoanele intervievate. Ulterior, ponderea acestora a crescut la 17%. Grecii sunt chemati duminica sa raspunda intrebarii "Ar trebui sa fie acceptata propunerea avansata de catre Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International la sedinta Eurogrupului din 25 iunie 2015, alcatuita din doua parti care formeaza propunerea lor per ansamblu?"
Prorata poll for @efysn bef cap controls: YES 30% NO 57% undecided 13% after: Yes 37% No 46% undecided 17% #Greece #Greferendum
— MacroPolis (@MacroPolis_gr) July 1, 2015
Ora 09:30 Reuniunea de urgenta a ministrilor din Zona Euro pentru analizarea ideii unui al treilea plan de asistenta financiara pentru Grecia are loc in jurul orei 12:30 (ora Romaniei). Tot in jurul pranzului, Angela Merkel va sustine un discurs in Bundestag, urmat de o conferinta de presa, in aceasta dupa amiaza, relateaza Le Figaro.
Guvernul premierului Alexis Tsipras a solicitat partenerilor europeni un pachet de asistenta financiara pe doi ani, in valoare de aproape 30 miliarde de euro, care sa acopere necesitatile de finantare ale Greciei. Conform unor surse din zona euro, ministrul elen de Finante, Yanis Varoufakis, ar fi declarat intr-o convorbire cu omologii sai europeni ca Atena ar putea renunta la controversatul referendum din 5 iulie in schimbul unui acord de ultim moment.
Din 2010, Grecia a beneficiat de doua pachete de asistenta financiara, in valoare de aproape 240 miliarde de euro, de la UE, BCE si FMI. Din cauza neachitarii transei catre FMI, Grecia risca sa iasa din zona euro, ceea ce va avea consecinte neprevazute pentru UE si pentru economia mondiala. Felix Hufeld, presedintele Autoritatii de Supervizare Bancara din Germania (BaFin) si, totodata, membru in consiliul de supervizare al Bancii Centrale Europene, a afirmat marti ca bancile grecesti ar putea fi considerate solvabile timp de maximum cinci zile dupa ce statul grec intra in incapacitate de plata. Institutiile trebuie sa fie considerate solvabile pentru a putea accesa linia de finantare de urgenta (ELA) oferita de BCE pentru bancile grecesti.
De asemenea, Hufeld a avertizat ca este gresit sa se creada ca Europa ar putea sa se spele pe maini de problemele Greciei daca tara si bancile sale vor deveni insolvente. “Daca declaram bancile grecesti insolvente, acesta nu este sfarsitul povestii”, a subliniat Hufeld, precizand ca trebuie mentinute o serie de functii vitale.Declaratiile lui Felix Hufeld sugereaza ca BCE nu va considera imediat bancile grecesti insolvabile si nu le va taia accesul la finantarea de urgenta inaintea referendumului de duminica. O eventuala retragere a acestui suport ar declansa un colaps al bancilor, ceea ce ar impinge si mai mult Grecia spre iesirea din zona euro.
Ora 09:00 Grecia este de astazi alaturi de Zimbabwe, Sudan si Cuba, in clubul tarilor care nu si-au achitat datoriile fata de FMI.
Ora 08:00 1000 de sucursale bancare s-au deschis azi in Grecia pentru a-i ajuta pe pensionarii fara carduri
Cozi lungi formate miercuri dimineata la bancile din Grecia, dupa ce Guvernul a ordonat redeschiderea a aproximativ 1.000 de sucursale bancare pentru a permite pensionarilor disperati, fara carduri bancare, sa incaseze pana la 120 de euro din cecuri de pensii. Tensiunile in Atena au sporit substantial. Cu noaptea-n cap, pensionarii s-au imbrancit in fata bancilor redeschise strict pentru varstnicii care nu-si primesc pensiile pe card. Si asta nu este singura consecinta vizibila dupa expirarea scadentei. Presa elena semnaleaza ca autobuzele si-au rarit cursele, iar ambulantele nu pot raspunde apelurilor, din cauza lipsei de carburant. Iar fondul de pensii pentru profesiile independente a anuntat ca va plati doar jumatate dintre pensii. Asa ca vor fi afectati unii mestesugari, oameni de afaceri, proprietari de hoteluri, soferi si agenti de turism.
Ora 07:30 FMI: Grecia a intrat in incapacitate de plata fata de FMI
Grecia a intrat marti In incapacitate de plata fata de Fondul Monetar International dupa ce nu a onorat rambursarea unei scadente de peste 1,5 miliarde de euro, a anuntat institutia de la Washington, citata de AFP. Grecia devine astfel prima tara dezvoltata care a acumulat restante de plata fata de FMI si nu mai are acces la resursele financiare ale institutiei care, la rAndul sau, se confrunta cu cel mai mare faliment din istoria sa.
Ora 07:00 Guvernul Tsipras a cerut un nou program de ajutor financiar, Europa a refuza. Reuniune de urgenta a Eurogrup miercuri dimineata
Grecia NU a facut plata scadenta catre FMI, devenind prima tara din Zona Euro care nu isi onoreaza datoria catre institutia internationala. Marti seara, cu scurt timp inainte de ora-limita pentru efectuarea platii, guvernul grec a mai livrat o lovitura de teatru, anuntand ca va folosi o clauza din statutul FMI care i-ar permite sa mai amane plata.Grecia a furnizat marti surpriza dupa surpriza. Cand devenise clar ca nu isi va plati datoria catre FMI si se apropie cu pasi repezi de faliment, guvernul Tsipras si-a anuntat creditorii ca are un plan nou: un nou acord de doi ani cu Mecanismul European de Stabilitate, un imprumut de 30 de miliarde de euro pentru acoperirea nevoilor statului elen si restructurarea datoriei.
In schimb, grecii se aratau dispusi sa renunte la planul de referendum care a provocat stupoare in cancelariile euroepene. Noile propuneri i-au determinat pe ministrii de finante din Zona Euro sa se reuneasca de urgenta intr-o conferinta telefonica. Dupa doua ore au anuntat ca Eurogrup va analiza noul plan, dar refuza sa prelungeasca acordul care urma sa expire azi-noapte pana la eventuala intrare in vigoare a celui nou.
Un alt gest disperat a venit spre miezul noptii, cand Grecia a anuntat ca vrea sa amane pana in noiembrie plata catre FMI in baza unei clauze exceptionale. Probabil ca Grecia spera ca cererea sa-i fie aprobata automat, dar Consiliul de Administratie al FMI a anuntat ca se va reuni ulterior pentru a o aproba sau respinge. Pana atunci, oficial se considera ca Grecia nu si-a onorat plata.
Cu putin timp inainte ca ceasul de pe cladirea Bancii Nationale Elene sa arate ora 1.00, cand ar fi trebuit facuta plata catre FMI, Grecia a anuntat ca mai cere o amanare. Yannis Dragasakis, vicepremier: "Am depus o cerere la FMI pentru a amana plata scadenta pana in noiembrie."
Cererea Greciei se bazeaza pe o clauza exceptionala, care a fost folosita doar de doua ori in istoria FMI, de catre Nicaragua si Guyana in 1992. Daca grecii sperau ca asta le rezolva problema imediat, s-au inselat. Cererea de amanare a fost confirmata abia in coada comunicatului prin care FMI constata ca guvernul de la Atena nu si-a onorat plata scadenta.
Cererea va fi examinata "in timp util" de Consiliul de Administratie al FMI, adauga comunicatul. Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrup: "In aceste conditii, ar fi o nebunie sa extindem programul."
In paralel, a expirat si planul european de ajutorare a Greciei, privAnd-o de alte 16 miliarde de euro. Reuniti aseara intr-o conferinta telefonica, ministrii de finante din Eurogrup au refuzat sa prelungeasca programul existent. In ce priveste propunerile facute ieri de Grecia, acestea vor fi analizate astazi.
Privata de perfuziile FMI si UE care au tinut-o pe linia de plutire din 2010, Grecia mai beneficiaza acum doar de ajutorul de urgenta dat de BCE bancilor sale. Insa si acesta va fi repus in discutie la reuniunea Consiliului Guvernatorilor BCE de miercuri.
Marti seara, o manifestatie pro-euro a strans 20.000 de greci in fata Parlamentului. Dupa expirarea termenului-limita pentru efectuarea platii catre FMI, oamenii erau mai degraba resemnati.
Neplata datoriei de catre Grecia este o lovitura si pentru credibilitatea FMI, care a acordat acestei tari cel mai mare imprumut din istoria sa si mai are de recuperat 5,4 miliarde de euro anul acesta. FMI nu s-a mai confruntat cu o asemenea situatie din 2001, cand datornicul rau-platnic a fost Zimbabwe.
Ora 06:00 Fitch a retrogradat Grecia la "CC" din cauza referendumului
Agentia de evaluare Fitch Ratings a informat marti ca a retrogradat cu o treapta nota Greciei la "CC" din cauza esecului negocierilor cu creditorii si anuntului organizarii unui referendum decisiv pentru viitorul economic al tarii, scrie AFP.
Grecia, care tocmai a cerut FMI amanarea platii datorate marti, a vazut cu o zi inainte ratingul sau coborat la "CCC-" de Standard and Poor's.Pentru Fitch, oprirea negocierilor cu creditorii "a crescut semnificativ riscul ca Grecia sa nu fie capabila sa isi onoreze datoriile in lunile care urmeaza".
Pe de alta parte, anuntul unui referendum asupra masurilor cerut de creditori face posibil riscul iesirii tarii din zona euro, subliniaza agentia de evaluare. Retrogradat la "CC", ratingul Greciei este la numai cateva trepte de falimentul general
Sursa: Pro TV
Etichete: grecia, euro, banci, criza, banca, Alexis Tsipras, Grexit,
Dată publicare:
01-07-2015 07:39