Grecia ameninta ca va actiona UE in justitie daca va fi data afara din Euro. Liderii europeni, acuzati de "intimidare"
Ministrul elen de finante, Yanis Varoufakis, a afirmat ca Grecia ar putea sa se adreseze justitiei pentru a evita sa fie data afara din zona euro, daca nu se va ajunge la niciun compromis.
"Guvernul grec va utiliza toate drepturile juridice la dispozitia noastra", a declarat Yanis Varoufakis, potrivit Daily Telegraph, citat de Agerpres. "Cautam argumente si vom examina eventualitatea unei interventii in fata Curtii de justitie a Uniunii Europene. Tratatele europene nu prevad iesirea din zona euro si nu o acceptam. Apartenenta noastra (la zona euro) nu este negociabila", a adaugat el.
Pana in prezent, nicio tara nu s-a retras din zona euro. Esecul negocierilor din Atena si creditorii sai, sambata seara, da insa de inteles ca Grecia va intra in incapacitate de plata in aceasta saptamana si ca, ulterior, va fi exclusa din zona euro.
In cursul serii de luni, premierul Alexis Tsipras a incercat sa tempereze discutiile, prezentand referendumul de duminica ca o etapa, importanta desigur, a negocierilor. In acelasi timp, el a confirmat implicit luni seara ca Grecia nu va plati marti cele 1,5 miliarde de euro pe care le datoreaza Fondului Monetar International, din lipsa de fonduri, si nu din rea-vointa.
Guvernul de la Atena a impus un control strict al capitalurilor si a ordonat ca bursa si bancile sa ramana inchise timp de o saptamana. Liderii europeni au afirmat ca raman deschisi in fata incheierii unui acord care sa evite iesirea Greciei din zona euro, o situatie nedorita ce ar putea lasa urme adanci asupra eurozonei si celor 28 de tari membre ale UE
Alexis Tsipras: Dupa ce au sufocat bancile, creditorii asteapta plata catre FMI?
Premierul elen, Alexis Tsipras, a afirmat luni seara ca referendumul pe care il organizeaza duminica reprezinta pentru greci o modalitate de a fi "mai bine inarmati pentru continuarea negocierilor" cu creditorii. "Optiunea noastra este sa ramanem in zona euro (...), mesajul (catre creditori) este ca guvernul grec va continua sa se afle la masa negocierilor a doua zi dupa referendum", a declarat Alexis Tsipras in cursul unui interviu de o ora la postul national de televiziune Ert.
El a raspuns "la tentativa de intimidare", in opinia sa, din partea liderilor europeni care, luni dimineata, au atras atentia ca "nu" la referendum inseamna "iesirea Greciei din zona euro". Pentru Alexis Tsipras, daca votul negativ va castiga, aceasta va insemna ca guvernul va fi "mai bine inarmat pentru a negocia cu creditorii" si a tempera masurile dure de austeritate.
Cu cateva ore mai devreme, cancelarul german, Angela Merkel, afirmase ca, daca guvernul elen va solicita reluarea negocierilor, "evident, nu ne vom opune". "Referendumul trebuie sa conduca la continuarea negocierilor (...), obiectivul nostru este ca el sa permita sa fim mai bine inarmati pentru continuarea negocierilor", a declarat Alexis Tsipras, subliniind ca, daca votul pozitiv va castiga, nu va mai ramane premier cu orice pret.
"Nu sunt un prim-ministru care sa raman in functie de ninge sau de ploua", a raspuns la o intrebare despre eventuala sa demisie, dupa ce a dat asigurari ca "vom respecta verdictul poporului grec". El a confirmat implicit ca plata celor 1,5 miliarde de euro catre FMI, prevazuta pentru marti, nu va fi efectuata de tara sa, ale carei banci "au fost sufocate". "Este posibil ca, dupa ce au sufocat bancile, creditorii sa astepte plata catre FMI?", s-a intrebat Alexis Tsipras. El a adaugat totusi ca, "imediat ce se hotarasc sa renunte la sufocare, vor fi platiti".
In pline discutii cu creditorii, premierul elen a creat surpriza in noaptea de vineri anuntand organizarea unui referendum asupra acceptarii masurilor de austeritate propuse de creditori vizand, in opinia lor, redresarea economiei tarii.
Sursa: Agerpres
Etichete: grecia, euro, banci, criza, banca, Alexis Tsipras, Grexit,
Dată publicare:
30-06-2015 08:06