Cresc din nou ratele. Cât va plăti un român care a luat credit de 250.000 de lei pe 30 de ani
Ratele românilor care au împrumuturi cu dobândă variabilă sunt, din nou, în creștere. Asta după ce indicele IRCC folosit la creditele acordate după 2019 a ajuns marți aproape de 6%.
Este peste indicele mai vechi ROBOR, care a avut o creștere fulminantă în anii trecuți. Specialiștii spun că abia de anul viitor am putea spera la reduceri ale dobânzilor care să se simtă în buzunare.
De marți, indicele IRCC, folosit la calcularea ratelor pentru creditele luate din 2019 încoace, a crescut de la 5,86% la 5,99%.
Asta înseamnă rate mai mari pentru cei care au luat credite cu dobândă variabilă legate de IRCC. De exemplu, o persoană care are un credit de 250.000 de lei, luat pe 30 de ani, pentru o locuință, a plătit în septembrie o rată de 2.077 de lei. În octombrie, rata crește cu 23 de lei, până la 2.100 de lei. Față de acum doi ani, această persoană plătește cu 20% mai mult. Rata a ajuns să fie mai mare cu aproape 90 de lei față de același credit cu rată calculată în funcție de indicele mai vechi ROBOR, conform calculelor realizate de Finzoom.
Irina Chițu, director platformă financiară: „Dacă e să facem comparație cu acum 3 ani, când aveam indicii bancari undeva la 1-2%, acum sunt la 6% încă din decembrie 2022. Acolo sunt și acolo vor sta și anul viitor - undeva între 5 și 6%, atât IRCC, cât și ROBOR. Cei care au făcut trecerea de la ROBOR la IRCC din timp au avut numai de câștigat, pentru că roborul a fost și 8,20%, acum IRCC este 6%, în acești 2-3 ani au economisit foarte mult.”
Acum doi ani, în octombrie 2022, indicele ROBOR a atins nivelul maxim de 8,2%, în vreme ce IRCC, calculat altfel, se afla la sub 6% și creștea mult mai lent.
Mulți români au cerut atunci să treacă de la ROBOR la IRCC, pentru că, în anumite luni, diferența dintre cei doi a fost și de 4 procente. Asta însemna sute de lei în plus pentru cei cu credite legate la ROBOR.
De la anul abia am putea avea parte de rate mai mici, spun specialiștii.
Claudiu Cazacu, specialist financiar: „Vedem un trend de scădere a dobânzilor, care va ajuta consumul.”
Potrivit datelor Băncii Naționale, în cazul persoanelor fizice sunt mai puțin de 200.000 de credite cu ROBOR și de peste două ori mai multe cu IRCC.