Costas Markides, London Business School: Comerțul, călătoriile și restaurantele își vor reveni primele după pandemie

×
Codul embed a fost copiat

Comerţul, călătoriile şi restaurantele sunt primele domenii care îşi vor reveni rapid din criza provocată de pandemia de coronavirus.

O spune profesorul Costas Markides, de la London Business School, unul dintre cei mai respectaţi specialişti din lume în domeniul strategiei în afaceri.

Cu studii la Harvard şi o vastă experienţă în consultanţă pentru companii de top, expertul va ţine un curs pe 23 martie, la ediţia din acest an a conferinţei de business Brand Minds, organizată la Bucureşti.

Într-un interviu realizat de colegul nostru Cosmin Stan, profesorul Markides spune că flexibilitatea şi reacţia rapidă în faţa schimbării sunt cheile depăşirii momentelor de criză economică.

Cosmin Stan: Care sunt cele mai importante lecții privind strategia pe care profesioniștii din business ar trebui să le învețe din această pandemie?

Citește și
Raluca Turcan
Ministrul Muncii: Salariul minim de 2.300 lei este mic. Este un nivel pe care angajatorii au considerat că-l pot susţine
„Opțiunea nucleară a lui Zelenski”. Ce cred experții despre teoretica posibilitate ca Ucraina să aibă o bombă atomică

Costas Markides: Sunt foarte multe lecții de învățat dar în primul rând cred că oamenii trebuie să înțeleagă că e bine să ai o strategie și e bine dacă ai și una bună, o strategie bună, dar mai important decât strategia, trebuie să ai flexibilitate în sistemul și în strategia ta, pentru că lucruri neobișnuite precum pandemia dar și altele se pot întâmpla oricând, așa că poți să ai tu cel mai bun plan din lume, dar dacă nu ești suficient de flexibil să reacționezi rapid și să-ți adaptezi strategia la schimbările care apar, atunci nu vei reuși.

Cine poate prezice așa ceva? Nimeni. Dar fix asta vreau să spun. Nu poți prevedea multe lucruri, inclusiv o pandemie. Cine ar fi putut să o prevadă? Nimeni. Dar important este… ok, nu puteai să prezici așa ceva, dar ai o strategie, o cultură care să-ți permită ca atunci când vezi că a venit o pandemie peste tine, când vezi schimbările, ai o cultură care să îți permită: a) să recunoști rapid că se întâmplă ceva foarte important și b) nu doar să recunoști, dar să reacționezi, să faci ceva.

Pentru că marea problemă este că atunci când ai o schimbare majoră precum cea adusă de pandemie, oamenii îngheață. E ca și cum te duci în safari în Africa și brusc apare un leu. Nu ai prevăzut că leul te va ataca și-atunci ce fac cei mai mulți oameni? Îngheață. Doar stau acolo pe loc și leul îi mănâncă.

O perturbare nu este doar o amenințare. Este o amenințare dar și o oportunitate. Sunt multe oportunități acum. Poziționează-te acum așa încât atunci când apar oportunitățile să poți profita de ele

Acestea toate sunt oportunități care răsar din cauza acestei crize și cred că este foarte, foarte important pentru business-uri, nu doar să se protejeze împotriva crizei, ci să se poziționeze astfel încât să poată exploata aceste oportunități pentru că soarele va ieși la iveală până la urmă. Crizele se vor sfârși și atunci când asta se va întâmpla trebuie să fii pregătit. Nu poți aștepta să se termine criza și apoi să spui ok, ce fac acum? Pregătește-te acum pentru sfârșitul crizei.

 

Costas Markides: ”Greșeala numărul 1 pe care o fac oamenii este să intre în panică”

 

Cosmin Stan: Și în acest context, care credeți că sunt cele mai comune 3 greșeli care se fac?

Costas Markides: Greșeala principală pe care văd că o fac foarte mulți este că îngheață și intră în panică și e de înțeles, chiar este. Gândește-te la analogia cu leul. Când ești la safari și leul te atacă nu mai contează de câte ori profesori ca mine ți-au spus să te relaxezi, să nu intri în panică ci să gândești strategic… da, sună bine toate astea dar când leul te atacă, în modul cel mai firesc intri în panică și strigi ”Doamne Dumnezeule, leul o să mă mănânce!” și o iei la fugă și nu stai să mai gândești strategic si nu mai faci ce trebuie așa că eu cred că greșeala numărul 1 pe care o fac oamenii este să intre în panică.

După părerea mea, prima industrie care va reînvia va fi comerțul, oamenii vor ieși în oraș și vor merge la cumpărături, doar așa să iasă din starea în care se află din cauza faptului că au stat închiși în case atâta timp, deci comerțul va crește mult, călătoriile de asemenea își vor reveni, poate nu chiar de la început, dar vor crește rapid imediat ce se dezvoltă iar încrederea în sistem, restaurantele, cred că acestea sunt industriile care vor merge bine după ce vom ieși din pandemie.

Un lucru pe care l-am învățat despre crize este că atitudinea pe care o avem pentru a le înfrunta determină rezultatul. Și asta este valabil atât la nivel de organizație sau de companie cât și la nivel individual.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Erste Group: România ar putea înregistra o creştere economică de 4,2% în 2021
Erste Group: România ar putea înregistra o creştere economică de 4,2% în 2021

Economia României ar putea înregistra o creştere de 4,2% în acest an, după o contracţie de 3,9% în 2020, conform estimărilor publicate de Erste Group într-un raport privind perspectivele economice în Europa Centrală şi de Est (ECE).

Ministrul Muncii: Salariul minim de 2.300 lei este mic. Este un nivel pe care angajatorii au considerat că-l pot susţine
Ministrul Muncii: Salariul minim de 2.300 lei este mic. Este un nivel pe care angajatorii au considerat că-l pot susţine

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă 1,4 milioane de salariaţi din sistemul privat au salariul minim pe economie, cifra fiind de şapte ori mai mare decât numărul bugetarilor care au salariul minim pe economie.

România a fost lăudată de presa internațională pentru performanțele economice din 2020
România a fost lăudată de presa internațională pentru performanțele economice din 2020

Economia a dat marți o veste excelentă. Pe întreg anul trecut scăderea economică a fost de sub 4% în condițiile în care țările ociidentale au înregistrat căderi chiar și duble față de noi.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.