Erste Group: România ar putea înregistra o creştere economică de 4,2% în 2021

Creștere economică

Economia României ar putea înregistra o creştere de 4,2% în acest an, după o contracţie de 3,9% în 2020, conform estimărilor publicate de Erste Group într-un raport privind perspectivele economice în Europa Centrală şi de Est (ECE).

Grupul Erste, listat la bursă, este optimist cu privire la anul financiar în curs. Acest optimism se bazează pe creşterea economică prognozată între +3% şi +6% pentru economiile ţărilor din Europa Centrală şi de Est (ECE). În pofida efectului întârziat al insolvenţelor din Austria şi regiunea ECE, banca se aşteaptă în acest an la o scădere a costurilor de risc şi la o creştere a profiturilor.

"Sunt încrezător cu privire la anul 2021. Ne aşteptăm la o revenire categorică a economiilor din regiune anul acesta, şi, odată cu aceasta, la o schimbare de semn, de la minus la plus", a declarat Bernd Spalt, CEO al Erste Group, într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, acest optimism cu privire la revenirea economică se bazează, printre altele, pe faptul că rata de vaccinare a populaţiei creşte moderat, dar constant.

"Pandemia provocată de coronavirus a făcut ca economiile din ECE să intre în recesiune în 2020, deşi contracţia economică s-a dovedit a fi mai puţin severă decât s-a presupus iniţial. Impactul asupra Serbiei a fost relativ redus, determinând o scădere a PIB-ului de -1,1% în 2020, în timp ce economia croată a înregistrat o scădere considerabilă, de -8,5% faţă de 2019. Şi Austria a înregistrat anul trecut o scădere considerabilă a PIB-ului, de -7,2%. Conform datelor preliminare, scăderea PIB în 2020 a fost
de -5,6% în Republica Cehă, -5,2% în Slovacia, -5,1% în Ungaria şi -3,9% în România. Erste Group estimează o revenire economică în 2021, cele mai puternice creşteri ale PIB fiind aşteptate în Ungaria (+ 5,5%) şi Serbia (+ 5,0%). Şi economiile Croaţiei, României şi Slovaciei ar urma să crească cu peste 4%, urmate îndeaproape de Republica Cehă, cu o creştere estimată de 3,9%", se menţionează în comunicatul transmis de grupul bancar.

Citește și
scadere economica
România a fost lăudată de presa internațională pentru performanțele economice din 2020
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Dinamica PIB-ului înregistrată în ultimul trimestru al anului 2020 în unele ţări din ECE oferă motive de optimism: economiile Ungariei, Slovaciei şi României au înregistrat o creştere neaşteptată în trimestrul al patrulea din 2020 comparativ cu trimestrul precedent, în ciuda impactului negativ al măsurilor de carantină în ţările respective.

Pe baza acestor prognoze economice, Erste Group se aşteaptă să obţină un rezultat financiar mai bun în 2021.

"Vom vedea, de asemenea, o schimbare clară în dinamica evoluţiei profiturilor noastre", a spus Bernd Spalt, CEO al Erste Group.

Profitul net al Grupului a scăzut cu 46,7%, la 783 milioane de euro în 2020, pe fondul constituirii de provizioane pentru acoperirea unui risc ridicat, dar este de aşteptat să crească din nou în 2021.

De asemenea, directorul general al Erste Group nu anticipează un "val de insolvenţe" în economiile din regiune, aşa cum se menţionează adesea.

"Semnalele pe care le vedem acum, când moratoriile se apropie de final, tind să fie pozitive. Încheierea programelor de ajutor de stat va duce, desigur, la insolvenţe, dar numai ca un efect întârziat al anilor precedenţi", a afirmat Spalt.

Pe baza previziunilor interne, Erste Group se aşteaptă anul acesta la o creştere atât în ceea ce priveşte volumul creditelor, cât şi în venitul net din comisioane obţinut din administrarea de active, servicii de brokeraj pe piaţa de capital şi brokeraj de asigurări. Prin urmare, în pofida ratelor negative ale dobânzii în zona euro, banca se poate aştepta la un profit operaţional în creştere. În plus, estimează costuri de risc mai scăzute în 2021. Per total, Erste Group îşi propune să îşi îmbunătăţească profitul net anul
acesta.

"Revenirea economică ne va oferi ocazia de a contribui şi la o transformare ecologică şi de a facilita progrese semnificative în digitalizare", a adăugat el.

Uniunea Europeană va investi sume importante din fondul său de redresare în valoare de peste 700 de miliarde de euro în proiecte ecologice şi digitale. "Ca bancă, vrem să sprijinim această transformare. Ne considerăm parteneri ai companiilor şi economiilor din regiunea noastră. De aceea, creşterea noastră va avea la bază în primul rând sustenabilitatea", a mai spus Bernd Spalt.

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene, cu 47.700 de angajaţi, care deservesc 16,2 milioane de clienţi în cadrul a 2.500 de filiale din 7 ţări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia). Banca Comercială Română (BCR) este membră a Erste Group.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Ministrul Muncii: Salariul minim de 2.300 lei este mic. Este un nivel pe care angajatorii au considerat că-l pot susţine
Ministrul Muncii: Salariul minim de 2.300 lei este mic. Este un nivel pe care angajatorii au considerat că-l pot susţine

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă 1,4 milioane de salariaţi din sistemul privat au salariul minim pe economie, cifra fiind de şapte ori mai mare decât numărul bugetarilor care au salariul minim pe economie.

România a fost lăudată de presa internațională pentru performanțele economice din 2020
România a fost lăudată de presa internațională pentru performanțele economice din 2020

Economia a dat marți o veste excelentă. Pe întreg anul trecut scăderea economică a fost de sub 4% în condițiile în care țările ociidentale au înregistrat căderi chiar și duble față de noi.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.